מעתה, כל העברה בנקאית מאירן ואליה תפוקח על ידי העולם, וזאת לצד איסור על פתיחת בנקים אירנים בחו"ל ומעקב בזכוכית מגדלת גדולה מאוד על משמרות המהפכה - אלה רק חלק מהסנקציות עליהן הסכימו ששת המעצמות הגדולות, כולל רוסיה וסין, והופצו בין שאר חברות מועצת הביטחון. ההצבעה במועצת הביטחון תיערך רק בתחילת החודש הבא.
לפי נוסח ההחלטה החדשה, שתוביל לסבב סנקציות רביעי על טהרן, הוצע להרחיב באופן משמעותי את חרם הנשק על אירן. ההצעה, כצפוי, לא זוכה לתמיכתה של ברזיל, שרק בתחילת השבוע חתמה על הסכם משולש יחד אם אירן וטורקיה. עם זאת, יש לציין כי טיוטת ההחלטה בת 10 העמודים מצומצמת המשמעותית מאשר תוכניתו המקורית של הממשל האמריקני ל"סנסציות משתקות".
בנוסף, גובשה הצעה להטיל מגבלות על ענף הבנקאות האירני ולהטיל סנקציות על הבנק האירני המרכזי במטרה למנוע הכנסת כספים היכולים לשמש למימון תוכנית הגרעין אל תוך הרפובליקה האיסלמית. כמו כן הוחלט על הקמת מנגנון פיקוח על סחורות אירניות הנעות בנתיבי מסחר ימיים החשודות בקשר לתעשיית הגרעין האירני.
כעת פועלים דיפלומטים אמריקנים להעביר לצידם כמה שיותר מדינות מבין עשר החברות המתחלפות במועצות הביטחון מאחר שלצורך העברת ההחלטה נדרש רוב של תשע מבין 15 החברות בסך הכל. בינתיים, זוכה ההחלטה לתמיכתן של חמש החברות הקבועות, בעלות זכות הוטו - ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת ובריטניה - וגם לזו של גרמניה, שאינה חברה קבועה.
מקווים כי יהיה ניתן להצביע על ההחלטה כבר בחודש הבא
מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון אמרה אתמול כי החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם כבר הגיעו להסכמה מלאה בנושא ושיש להמשיך ולקדם סנקציות תקיפות נגד אירן ככל הניתן למרות ההסכם להעשרת אורניום שחתמה אירן עם טורקיה וברזיל.
עוד אמרה קלינטון על העסקה, כי אירן הסכימה לחתום על הסכם העשרת אורניום כפי שהוצע לה על ידי ברזיל וטורקיה על מנת להוריד ממנה את הלחץ הבינלאומי ולמנוע את הטלת הסנקציות החדשות. "ההחלטה החדשה תעניק שיניים חדות יותר לסנקציות ותגביר את הלחץ על אירן", אמרה שגרירת ארצות הברית באו"ם סוזן רייס.
רוסיה וסין, שתי מדינות שבעבר התנגדו להטלת הסנקציות, בחרו הפעם לתמוך בהחלטה, למרות שבמקרה הסיני מדובר בתמיכה מאוד מסויגת. "הפצת ההחלטה לאישור אין פירושה שיש להפסיק במאמצעים הדיפלומטים", אמר הנציג הסיני, לי באודונג. "הצעד של ברזיל וטורקיה היה בהחלט בכיוון הנכון", הוסיף.
במוסקבה, מצידם, חוששים מפגיעה ביחסי הסחר עם אירן בעקבות הטלת הסנקציות החדשות, ולכן ביקשה לוודא שאינטרסים אלו של רוסיה ייזכו להגנה.
הסנקציות שנכללות בטיוטת ההצעה:
פיקוח על העברת כספים שעשויים להגיע למתקני הגרעין - הסעיף המרכזי שנמצא במחלוקת בין ארה"ב לבין סין ולכן נוסח בצורה עמומה שנועדה לאפשר לכל אחד מהצדדים להעניק לו פרשנות שונה.
הרחבת האמברגו הקיים על סחר בנשק עם אירן.
הקפאת פתיחת בנקים אירנים בחו"ל.
הידוק הפיקוח על כלי שיט אירנים חשודים.
פיקוח על משמרות המהפכה.
סעיף הכולל "דאגה עמוקה" מרמת העשרת האורניום אליה הגיעה אירן.
קלינטון: המעצמות סיכמו על סנקציות נגד אירן
ארה"ב לוחצת על מועצת הביטחון: סנקציות על אירן
לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות