ההחלטה לתייג את מוצרי ההתנחלויות בכל המדינות החברות באיחוד האירופי עוררה זעם רב בישראל - לצד קריאות לצרכן האירופי לתמוך דווקא בחברות ש"סומנו". בארגון הפדרציה העולמית לזכויות אדם (FIDH), שנחשב לאחד הגופים המרכזיים בתנועת החרם העולמית על ישראל, התייחסו לראשונה בדברים שאמרו לחדשות 2 Online ליוזמה האירופית והדגישו כי ההחלטה היא רק צעד אחד מתוך מהלך כולל להביא לידיעת העולם את "המדיניות הנפשעת שמיישמת ישראל בשטחים", כך להגדרתם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למרות מהותה הטכנית של הנחיית האיחוד למדינות אירופה בנושא סימון מוצרי ההתנחלויות, בארגון FIDH רואים במהלך הישג לא מבוטל במאבק לגיוס דעת הקהל סביב הסוגיה הפלסטינית. "מדובר במסמך טכני שמטרתו לדאוג ליישום הרמוני של חקיקת האו"ם בנוגע למקור של מוצרים עבור כל מדינות האיחוד", אמר לחדשות 2 Online נציג הארגון באיחוד, גאל דוספולשר.
"ההחלטה משרטטת את ההשלכות החוקיות של מדיניות האיחוד האירופי, לפיה ההתנחלויות לא חוקיות תחת החוק הבינלאומי. בטווח הארוך, המסמך הזה הוא הצעד הראשון בשורת מעשים שעל האיחוד האירופי לנקוט כדי לא לסייע למצב הבלתי חוקי בישראל, שפוגע בנורמות בינלאומיות", הוסיף.
עוד באותו נושא:
נתניהו: "האיחוד האירופי צריך להתבייש"
המסמך המלא: עונש למוצר שלא יסומן
סוגיית ההכרה במדינה פלסטינית היא אומנם אחד היעדים המשמעותיים של הארגון, אך שם לא התאכזבו מכך שהחלטת האיחוד לא יצאה בהצהרה ברורה בנושא. "זה נושא נפרד, ומדינת פלסטין כבר הוכרה בהזדמנויות אחרות", הסביר דוספולשר. "חלק מהמדינות החברות באיחוד כבר נקטו עמדה בנושא, אבל תהליך ההכרה עדיין בעיצומו והפרלמנט האירופי הביע את תמיכתו בהכרה כבר בדצמבר 2014".
דוספולשר התייחס גם לתמיכה שלה זכתה ההצעה בקרב ארגונים ותנועות בישראל, וביקש לחדד את המסר בפני הציבור הישראלי. "עם ישראל צריך להזכיר לממשלה שלו את המחויבות שלה לעמוד בחוק הבינלאומי ולשמור על זכויות האדם", אמר דוספולשר ונתן כדוגמא את המציאות שקבעה ישראל בשטח הגולן, לטענתו בניגוד לחוק הבינלאומי.
"המצב הלא חוקי בגולן הסורי כבר הוכרז כלא לגיטימי על ידי הקהילה הבינלאומית, למשל בתחום הפקעת משאבי הטבע", אמר. "מועצת הביטחון כבר קבעה בשנת 1981 שהכיבוש בכוח של השטח הוא לא קביל לפי החוקים ואמנות האו"ם. כבר נקבע שהחלטת ישראל לכפות את החוקים והשיפוט שלה בגולן הסורי הכבוש היא בטלה וריקה מתוכן", הוסיף.
"המונופול של ההתנחלויות הוא הקושי על הכלכלה הפלסטינית"
בהמשך דבריו דחה דוספולשר את הטענות שנשמעו מצד גורמים שהתנגדו לחרם, על כך שהנפגעים העיקריים מהחרמת התוצרת יהיו פלסטינים המועסקים כיום בהתנחלויות. "סימון המוצרים יפנה את תשומת לבו של הצרכן האירופי למצב הלא חוקי ולמציאות הבעייתית בה חיים הפלסטינים", קבע דוספולשר.
"המונופול הכלכלי של ההתנחלויות הוא חלק מהקושי שמוטל על הכלכלה הפלסטינית, וחוסר היכולת של הפלסטינים לבסס מערכת כלכלית משלהם פוגעת בתוצר הפלסטיני. לכן אין להם ברירה אלא לעבוד אצל המתנחלים. בכל מקרה, הפתרון הוא קבלה מלאה של זכות ההכרה העצמית של הפלסטינים, ושל זכותם לשלוט במשאבי הטבע באדמות הכבושות. לחיות במצב הזה הוא אף פעם לא חלופה טובה לזכויות אדם", סיכם.
"לעצור את כל המסחר עם ההתנחלויות"
באתר הארגון אף נכתב כי הפעילים "קוראים לאיחוד לנקוט בצעדים נוספים לסיום הכיבוש והקולוניאליזציה של השטחים, על פי החוק הבינלאומי וזכויות האדם". עוד הדגישו מקדמי החרם כי ההתנחלויות הן המכשול העיקרי לשלום: "הצרכן לא צריך לשאת באחריות או בהחלטה האם לתמוך בהתנחלויות הלא חוקיות - צריך לעצור את כל המסחר האירופי עם ההתנחלויות ולשכנע עסקים שלא להשקיע באזור זה"
ארגון FIDH, שהנהלתו יושבת בבריסל, נחשב לאחד הגופים המובילים את המאבק הפלסטיני בזירת דעת הקהל, ועל הארגונים השותפים בו נמנים גם שמונה ארגונים ישראלים, בהם "עדאללה" ו-"בצלם". בעבר אף עתר הארגון נגד ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג, כשבפעם האחרונה דרש לחקור את התנהלות ישראל במשט המרמרה בשנת 2010.