היום (רביעי) אישרה הנציבות האירופית סימון שונה למוצרים שמקורם מעבר לקו הירוק - בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורמת הגולן. ההחלטה, שהוגדרה כ"התראה פרשנית" עוררה זעם רב בישראל. בעקבות פרסום המסמך המלא ומעורר המחלוקת, אנו מביאים בפניכם את עיקרי ההחלטה.
כותרת המסמך היא "סימון מקור הטובין מהשטחים שנכבשו על ידי ישראל לאחר יוני 1967". בהסבר נכתב כי "האיחוד האירופי, בהתאמה עם החוק הבינלאומי, לא מכיר בריבונות הישראלית בשטחים אלו - רמת הגולן, רצועת עזה והגדה המערבית - כולל רמת הגולן. אנו לא מכירים באזורים אלה כחלק משטח ישראל, ללא קשה ממעמדם החוקי על פי החקיקה הישראלית".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עוד נכתב כי "האיחוד הבהיר כי הוא אינו מכיר בכל שינוי בגבולות שלפני 1967, מלבד אלו שהוסכמו על ידי הצדדים בתהליך השלום המוסדר" - כלומר לא תומכים בשום שינוי שלא הוסכם עם הפלסטינים בהסכמי אוסלו והסכמי הביניים הנוספים.
ידיעות נוספות בנושא:
הסימון והתגמול: כך תיאבק ישראל
יצרנים בהתנחלויות במסר לאירופה: נמכור יותר
ישראלים בעד סימון מוצרים מההתנחלויות: "החרם יקדם שלום באזור"
סופית: מוצרים מעבר לקו הירוק יסומנו באירופה, הכיתוב על תווית המוצר: "התנחלות"
"המסמך לא מהווה הכרה בפלסטין"
"היישום של החקיקה הקיימת באיחוד על מקור המוצרים שמגיעים מהשטחים הכבושים על ידי ישראל עמד במרכז הנחיות שאומצו על ידי מספר מדינות חברות", הוסיפו באיחוד - ברמיזה למדינות שכבר החלו בסימון מוצרים כגון בריטניה ובלגיה. "יש דרישה לבהירות מצד הצרכנים, גופים כלכליים ורשויות לאומיות בנוגע לחקיקה הקיימת על מוצרים אלו".
על פי האיחוד, המסמך שפורסם נועד "להבטיח את הכבוד לעמדות האיחוד האירופי ואת המחויבות לעמידה בחוק הבינלאומי ובחוסר ההכרה בריבונות הישראלית באזורים אלו. ההודעה נועדה לאפשר מסחר פתוח וקל ואינה מנחה לעצור את המסחר או להפריע לו". עוד הדגישו בנציבות כי המסמך אינו מהווה חקיקה חדשה: "האכיפה של החוקים הרלוונטיים נותרת האחריות של המדינות החברות".
המסמך המלא כולל גם התייחסות לענישה נגד יצרנים שלא יסמנו את המוצר: הנציבות הדגישה כי על המדינות החברות באיחוד "להבטיח כי העונשים על הפרת החוק יהיו אפקטיביים, מידתיים ומשכנעים". אחד הנימוקים המרכזיים במסמך הוא שחל איסור על הטעיית הצרכן, ועל כן לא ניתן לרשום "מיוצר בישראל" על מוצרים שמגיעים מהשטחים או מרמת הגולן.
אחת ההבהרות במסמך היא שאין לפרש את ההנחיה כהכרה בריבונות פלסטינית: "ההכוונה לא יועדה להיוות הכרה במדינה פלסטינית וללא דעה קדומה בנוגע לעמדות השונות של המדינות החברות בנושא זה". עם זאת, אחת האסמכתאות למסמך היא הסכמי הסחר בין האיחוד האירופי לבין אש"ף והרשות הפלסטינית משנות ה-90.