אירופה תסמן מוצרים מההתנחלויות, ישראל יוצאת למאבק: במשרד החוץ נערכים לקראת הפרסום הצפוי היום (רביעי) של הנחיות האיחוד האירופי לסימון מוצרים המיוצרים מעבר לקו הירוק. למרות העובדה שמדובר בצעד מנהלתי בלבד - לפחות בשלב זה - ישראל מתכוננת למאבק של ממש בסוגיה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בין הצעדים ששוקל משרד החוץ לנקוט בתגובה להנחיות האיחוד האירופי קיימת גם אפשרות של זימון שגריר האיחוד האירופי בישראל לשיחת נזיפה. אפשרות שכזו נחשבת לסבירה בהחלט עקב צעדים דומים שננקטו בעבר.
עוד שוקלים במשרד החוץ להשהות ולהשעות הסכמים שונים שלאיחוד האירופי יש אינטרס של ממש בקיומם. בנוסף, יקדם המשרד הממשלתי פעילות ציבורית נגד המהלך האירופי - הן באירופה עצמה והן בארה"ב.
נכון להיום, האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של מדינת ישראל. סך הייצוא מישראל לאירופה עומד על 72 מיליארד שקלים בשנה. רק פחות מאחוז וחצי מכל זה מיוחס להתנחלויות.
עם זאת, במשרד החוץ רואים במאבק נגד ההנחיות החדשות מאבק מוסרי מן המעלה הראשונה. ההמלצות שיפורסמו מחר בבריסל הן בגדר צעד מנהלתי, ולאחר מכן המדינות החברות באיחוד תצטרכנה להחליט כיצד ליישם את ההנחיות של סימון המוצרים מההתנחלויות.
"סימון מוצרים - מדיניות אנטי-ישראלית מובהקת"
הצעדים לסימון מוצרים בשטח מגיעים לאחר שלפני כחודשיים, אישר הפרלמנט של האיחוד האירופי ברוב של 525 מול 70 מתנגדים את ההצעת ההחלטה המביעה תמיכה בסימון מוצרים מההתנחלויות וקוראת להחילה על כל שטחי אירופה. לחצים שהפעילו השדולה הישראלית באירופה, המשלחת הישראלית לאיחוד וארגונים פרו-ישראלים הביאו לריכוך משמעותי בנוסח ההחלטה.
"היוזמה לסמן מוצרים היא לא צודקת ופוגעת בתהליך השלום. זאת מדיניות אנטי ישראלית מובהקת וסלקטיבית, שלא מיושמת באף שטח במחלוקת אחר בעולם", אמר אז ראש הממשלה נתניהו. גם במשרד החוץ הישראלי מתחו אז ביקורת חריפה ואמרו כי זהו "מהלך הסימון הוא מהלך מפלה, עם ריח חריף של חרם. תחת מסווה של מהלך טכני מדובר בניסיון לכפות פתרון מדיני תחת עידוד הפלסטינים לחזרה למשא ומתן".