מחלקת המדינה האמריקנית צפויה להודיע בקרוב, אולי עוד היום (שישי), על העברת שגרירות ארה"ב לירושלים כבר ב-14 במאי הקרוב, יום הכרזת העצמאות - זאת כמחווה לרגל יום העצמאות ה-70 של מדינת ישראל. מדובר בהקדמה משמעותית של לוח הזמנים המקורי של העברת השגרירות המובטחת.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מוקדם יותר היום דווח כי ממשל טראמפ שוקל הצעה מאיל ההון שלדון אדלסון, אחד מהתורמים הגדולים ביותר של המפלגה הרפובליקנית, במימון המהלך. לפי הדיווח בסוכנות הידיעות AP, אדלסון הציע להשתתף בתקצוב הקמת השגרירות החדשה בירושלים. הבית הלבן ומחלקת המדינה סירבו להגיב מפורשות לדיווח, כמו גם אנשיו של אדלסון - אך אם מדובר בדיווח אמת, מדובר בשינוי מדיניות דרמטי וככל הנראה חסר תקדים: עד כה היה נהוג כי הממשל האמריקני מממן בעצמו את כל ההוצאות הדיפלומטיות. לפי ההערכות, אם טראמפ יסכים לכך הדבר יהווה הוכחה לנסיבות המיוחדות של העברת השגרירות לירושלים בעקבות החלטתו של נשיא ארה"ב להכיר בה כבירת ישראל.
בביקורו בישראל בחודש שעבר, הבטיח סגן נשיא ארה"ב מייק פנס כי השגרירות תעבור לירושלים עד סוף השנה הבאה. לדבריו, "הקשר שלא ייפרם בין העם היהודי לעיר הקדושה הוא בן יותר משלושת אלפים שנה. כאן המלך דוד קידש את המקום ומאז הקמתה של ישראל המודרנית קבעה את המקום כבירתה. ירושלים היא בירת ישראל ולכן הנשיא טראמפ הורה למחלקת המדינה להתחיל בהעברת השגרירות".
בסוף החודש שעבר התגלה כי מלון הבוטיק "עדן" בשכונת ארנונה נסגר - אולם התושבים הבחינו כי למקום הגיעו לפתע מספר אורחים אמריקנים, כשהם פורקים לתוך הבניין ארגזים וציוד כבד שעליהם מוטבע סמל הקונסוליה האמריקנית. בירור העלה כי שום גורם רשמי לא יודע על סגירתו של המלון, ואיש גם אינו יודע מיהו הרוכש החדש שלו - אולם מסתבר כי במסגרת ההכנות להעברת השגרירות האמריקנית למלון דיפלומט בעיר, משתנה גם מיקומם של כמה מהשירותים הקונסולריים כדי לקרב אותם למיקום החדש. המרחק בין הקונסוליה החדשה הזו למיקום השגרירות המיועד הוא מעט יותר מקילומטר, נסיעה של חמש דקות לכל היותר.
את המהלך התחילו האמריקנים לתכנן כבר בסוף השנה שעברה, כפי שנודע לחדשות Online: נציג של טראמפ הגיע לראות את המקום המיועד להקמת השגרירות - מלון דיפלומט בשכונת ארנונה בירושלים. האמריקנים משתפים פעולה עם אדריכל ירושלמי מוכר שמהווה איש הקשר בין נציגיו של טראמפ לוועדה לתכנון ובנייה בירושלים, שאמורה בסופו של דבר לאשר את התכניות האמריקניות באופן פורמלי. התכנית כוללת שרטוט והקמת חדרים מבוצרים, דרכי מילוט, כניסות ויציאות חדשות שלא קיימות כיום במבנה בית המלון, חדרים תת קרקעיים, חדרי ביטחון, ביצור המקום והוספת אלמנטים ביטחוניים מחוץ לקו החזית של הבניין, כדוגמת גדרות, מצלמות אלקטרוניות ועמדות שמירה. עוד ביקשו האמריקנים מגורמי התכנון למנוע ולא לאשר בנייה לגובה במרחק קו אווירי קרוב למקום השגרירות המתוכנן.
לאחר מכן, עדכן ראש הממשלה נתניהו כי בשלב הראשון מתכוונים האמריקנים להוציא את המשרדים הקונסולריים שניתנים כיום במתחם דיפלומט, שם צפויה לקום השגרירות. אלו הם שירותים משרדיים שאין להם חשיבות גדולה מספיק הכדי להשאירם שם. בשלב שני יועבר צוות מצומצם מאוד, אולי של השגריר בלבד, בטווח זמן קצר באופן יחסי. לאחר מכן בשלב השלישי ידאגו לעולים הקשישים שמתגוררים כיום במסגרת חוסה במלון דיפלומט. השלב הרביעי הוא בניית מבנה השגרירות, אך שלב זה ייקח עוד זמן, ככל הכנראה כמה שנים. את התכנון מלווה האדריכל הירושלמי המפורסם יגאל לוי, זאת משום שהעירייה מתבקשת על ידי האמריקנים לסטנדרטים גבוהים ומוקפדים.