תפנית מפתיעה בהעברת השגרירות האמריקנית: לדברי מקורות בכירים בארה"ב, ממשל טראמפ שוקל הצעה מאיל ההון שלדון אדלסון, אחד מהתורמים הגדולים ביותר של המפלגה הרפובליקנית, במימון המהלך. לפי הדיווח בסוכנות הידיעות AP, אדלסון הציע להשתתף בתקצוב הקמת השגרירות החדשה בירושלים. הבית הלבן ומחלקת המדינה סירבו להגיב מפורשות לדיווח, כמו גם אנשיו של אדלסון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אם המהלך אכן ייצא לפועל, מדובר בשינוי מדיניות דרמטי וככל הנראה חסר תקדים: עד כה היה נהוג כי הממשל האמריקני מממן בעצמו את כל ההוצאות הדיפלומטיות. לפי ההערכות, אם טראמפ יסכים לכך הדבר יהווה הוכחה לנסיבות המיוחדות של העברת השגרירות לירושלים בעקבות החלטתו של נשיא ארה"ב להכיר בה כבירת ישראל.
הגורמים ציינו כי ההצעה הלא-שגרתית מאדלסון הגיעה בסמוך להכרזה של טראמפ על ההכרה בירושלים, בחודש דצמבר האחרון. טראמפ מתח לאחרונה ביקורת חריפה על העלויות הניכרות של הקמת השגרירות החדשה בלונדון, שהקמתה עלתה כמיליארד דולרים, והצעתו של אדלסון ככל הנראה נועדה לרכך את הנזק הכלכלי. לפי הדיווח, ההצעה לא כללה סכום מפורט.
עורכי דין במחלקת המדינה האמריקנית בודקים האם ניתן חוקית לקבל תרומה פרטית מאדלסון על מנת לכסות את עלויות העברת השגרירות - כך לפי הדיווח. הגורמים ציינו כי מתנהלים דיונים ממושכים בנושא, בזמן שהשלבים הביורוקרטיים להעברת השגרירות טרם הושלמו. בארה"ב עוד שוקלים היכן כדאי להקים את השגרירות ובאיזה קצב להעביר את העובדים והשירותים הקונסולרים לבירת ישראל.
טראמפ יאסוף תרומות נוספות?
לפי אחד התרחישים הנשקלים, הממשל האמריקני יאסוף תרומות ממספר אנשי עסקים מהקהילה האוונגליסטית ומהקהילה היהודית בארה"ב, ובכך לא יתבסס רק על נדב מאדלסון. לדברי אחד המקורות, אדלסון הציע לממן את ההפרש בין העלות הכוללת - שצפויה להסתכם במאות מיליוני דולרים - לבין הסכום שהממשל יגייס.
אדלסון, בעל העיתון "ישראל היום", נחשב במשך שנים למקורבו של נתניהו ולתומך נלהב של הליכוד בישראל. לאחרונה החל להתקרב גם לשר בנט: גורמים מעריכים כי תיק 2000 - הדיונים בין נתניהו לנוני מוזס, מו"ל ידיעות אחרונות, על צמצום כוחו של "ישראל היום" הובילו להתרחקות בין אדלסון לנתניהו. אלדסון גם תרם 5 מיליון דולרים במהלך הקמפיין של טראמפ.
אתמול חתם מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון על התכנית הביטחונית להעברת השגרירות מתל אביב לירושלים, לאחר מספר שבועות בהן עיכב את ההחלטה. במהלך ביקורו בישראל הודיע סגן נשיא ארה"ב מייק פנס כי השגרירות תועבר עד לסוף שנת 2019 לכל המאוחר.