על רקע ביקורו הטעון של ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון, העניק הלילה (שלישי) נשיא ארצות הברית ברק אובמה ריאיון מיוחד לסוכנות הידיעות רויטרס ובה התייחס ליחסים בין המדינות ולמגעים עם אירן. "חשוב להבין את עומק הקשר בין המדינות. הממשל הקצה במהלך כהונתי כמיליארדי דולרים לתמיכה בישראל, כולל עבור כיפת ברזל. שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני הוא חסר תקדים - כך אומר גם נתניהו. הקשר הזה בלתי ניתן לשבירה ועליי להבהיר כמה חזקה הברית", הסביר אובמה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אובמה שב והדגיש כי מטרתה של ארצות הברית היא למנוע השגת נשק גרעיני מאירן. "כל מה שעשיתי בשנים האחרונות בהקשר של אירן נעשה למטרה זו", אמר. "ישנו חוסר הסכמה בנוגע לדרך להבטיח זאת. נתניהו חושב שהדרך הטובה ביותר היא להכפיל את הסנקציות או בפעולה צבאית. אף אחד לא חושב שאירן תפסיק את הגרעין בגלל הסנקציות. מה שאנחנו יכולים לעשות הוא להביא את אירן לשולחן המו"מ. רק אז נוכל להבין בדיוק מה קורה בתכנית הגרעין וליצור זמן פריצה שבמהלכו נוכל להבין בדיוק מה קורה בתכנית הגרעין וליצור את פרק הזמן הדרוש לכך".
"במסגרת העסקה אנו מנסים להשיג פרק זמן של שנה לפני הפריצה לייצור נשק גרעיני", טען אובמה. "כל עוד יש את השנה הזאת, זה מבטיח לנו שנוכל לנקוט בפעולה צבאית אם נידרש לכך. אירן אולי לא תסכים לתנאי הפיקוח הקשים שאנו דורשים, אולי לא יסכימו לרמות העשרת האורניום הנמוכה שאנחנו דורשים, אך אם הם כן יסכימו - זה יהיה אפקטיבי הרבה יותר לשלוט בתכנית הגרעין שלהם מכל פעולה צבאית או סנקציות. אנחנו יודעים זאת כי בזמן שבו הטלנו סנקציות, אירן עלתה מכמה מאות צנטריפוגות לעשרות אלפים - בתגובה לצעדים שנקטנו".
"הנאום - טעות של נתניהו לפני הבחירות"
אובמה התייחס לעיתוי נאומו של ראש הממשלה בפני בית הנבחרים האמריקני ואף טען כי "נתניהו כן בדאגותיו בנוגע לאירן ובהתחשב ברטוריקה של אירן ופעילויות המסוכנות של המשטר באזור, מובן מדוע ישראל מודאגת מאוד". יחד עם זאת, הסביר אובמה כי "עלינו להישאר ממוקדים במטרה שלנו - למנוע נשק גרעיני מאירן. כמדיניות אנו חושבים שזו טעות מצד כל ראש ממשלה לדבר שבועיים בלבד לפני הבחירות. זה נראה כאילו אנחנו בוחרים צד. החשש הוא שלא רק שזה מכניס פוליטיקה ליחסים, אלא יוצר בעיה נוספת שכן נושא הנאום שלו הוא כזה שיש בו מחלוקות עם הממשל האמריקני".
"שווה לשאול את מי שהזמין את נתניהו לנאום, אם היו מזמינים את נשיא צרפת להעביר ביקורת כשג'ורג' בוש הכריז על פלישה לעירק. אני לא חושב שזה הרסני באופן סופי, אבל שזו הסחת דעת מהמטרה", טען אובמה. "כשהכרזנו על חתימת הסכם הביניים נתניהו אמר שזה יהיה הסכם נוראי, שאירן לא תציית לו - אך זה לא היה נכון. התברר שבזמן הזה אירן לא קידמה את תכנית הגרעין, ואף במובנים רבים חזרה לאחור".
אובמה הדגיש כי "כיום, יש לנו פיקוח רב יותר על הנעשה באירן. השאלה היא: אם למעשה אנחנו מנסים להגיע לעסקה, מדוע לא להמתין לאישורה? מדוע שלא נלך על העסקה הזאת כשאנחנו יודעים שהאלטרנטיבה לא תוביל לביטחון בכזאת רמה שאירן לא מפתחת נשק גרעיני? אין שום סיבה לא לתת למו"מ להגיע למיצוי. אני משוכנע שאם ייחתם הסכם, הוא צפוי למנוע מאירן נשק גרעיני".
"נמשיך לעבוד עם נתניהו"
באשר לשאלת תקינות יחסי הממשל עם ראש הממשלה נתניהו, אמר אובמה כי הוא ואנשיו ימשיכו לעבוד עם רה"מ אם ייבחר בשנית. "אנחנו עובדים יחד במגוון נושאים כבר עכשיו", ציין. "הסיבה היחידה שאיננו נפגשים היא בגלל הסמיכות לבחירות. נפגשתי איתו יותר מאשר עם כל מנהיג אחר בעולם. זה לא נושא אישי. חשוב שכל מדינה תכיר בכך שלארצות הברית יש מדיניות ושהכל צריך לעבור דרך הממשל. אני חושב שמדיניות ישראל הייתה הסחת דעת אבל אנחנו מתקדמים והעולם כולו דורש שאירן תוכיח כי אינה מנסה להגיע לנשק גרעיני. מותר לה להשאיר העשרת אורניום צנועה מאוד למטרות שלום כל עוד יש פיקוח הדוק. האתגר הגדול ביותר הוא שאירן תכיר בזה שזה המסלול על מנת לחזור לקהילה הבינלאומית".
"אנחנו לא התוקפנים בעניין האירני ורוצים לפתור את נושא הגרעין בדרכים דיפלומטיות", הצהיר אובמה. "אך בהתחשב בהיסטוריה שלהם - במימון טרור, בהסתרת תכניות, בהתחשב ברטוריקה שלהם, כולל הערות אנטי ישראליות ואנטישמיות - חשוב שיבינו שיש סף גבוה שעליהם לפגוש כדי להוכיח לעולם שאינם מנסים להשיג נשק גרעיני. יש לנו דרכים ברורות לבחון את זה".
כשנשאל אם הוא מודאג מתוכן נאומו של נתניהו טען אובמה כי הוא דווקא מוטרד מההשלכות ומהאפשרות שהקונגרס יפעל באופן שיפגע בשיחות. "יהיה מספיק זמן להשיב את הסנקציות ואף להחריף אותן אם לא נשיג עסקה, אך אסור לשפוט מראש את העסקה ולקבוע סנקציות חדשות שיאפשרו לאירן להגיד שארה"ב חיסלה את האפשרות לטפל בבעיה דיפלומטית. האירנים דנים ברצינות, יותר סביר להגיע לעסקה כעת משהיה לפני מספר חודשים, אבל עדיין יש פערים גדולים", הסביר אובמה.
"חשיפת ההסכם - בגידה באמון האמריקני"
מוקדם יותר הזהיר דובר הבית הלבן בתדרוך לעיתונאים כי "חשיפת פרטים על ההסכם עם אירן תהווה בגידה באמון בינינו, גם אם ישראל תטען שהשיגה את המידע ממקורות אחרים".
גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שיגר מוקדם יותר הערב איום מרומז לנתניהו. "אנו מודאגים מדיווחים לפיהם פרטים ספציפיים מהמגעים עם אירן יידונו בפומבי בימים הקרובים", אמר. "הדבר יקשה עלינו להגיע לעסקה טובה - מטרה שישראל אומרת שהיא חולקת עמנו".
במהלך היום התייצב נתניהו בפני כ-16 אלף משתתפי ועידת השדולה הפרו ישראלית בוושינגטון (איפא"ק) לנאום שעסק רובו ככולו בסוגיית הגרעין האירני. ראש הממשלה התייחס גם לנאום השנוי במחלוקת שיישא מחר בקונגרס. "מעולם לא נכתב כל כך הרבה על נאום שטרם נישא" אמר.
"הנאום לא נועד להראות חוסר כבוד לאובמה. יש לי כבוד רב לנשיא. אני מעריך מאוד את כל מה שאובמה עשה עבור ישראל - שיתוף פעולה ביטחוני, מודיעין משותף, תמיכה באו"ם ודברים שאסור לספר עליהם - אני אסיר תודה על תמיכתו וכך גם עליכם להיות" אמר נתניהו.