הכרעת הדין בעניינו של האזרח מספר 1 תתפרסם ביום ראשון הקרוב, כך קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב, שבועיים לאחר שהורשע נשיא המדינה לשעבר משה קצב באונס ובשורה של עבירות מין.
ההכרעה משתרעת על יותר מ-300 עמודים וכוללת את העדויות המלאות ופירוט העבירות שביצע קצב, לצד גרסתו של הנשיא לשעבר. א' ממשרד התיירות, שעדותה הביאה להפללתו של קצב, ביקשה להשחיר פרטים נוספים במסמכי ההכרעה, כדי לא לחשוף מידע שעלול לחשוף את זהותה. נציגיו של קצב ביקשו שהפרסום ייעשה במלואו, על מנת לא להוציא את תוכן הדברים מהקשרם.
בית המשפט קיבל את עמדתו של קצב, וקבע שהפרסום ייעשה במלואו כיוון שאין בו כדי לפגוע במתלוננות. "בקשתה (של א' ממשרד התיירות - ח.ש) להשחיר לא מעט פרטים נוספים מעבר לאלו שהושחרו על ידי בית המשפט אינה יכולה להיענות. אין מדובר בפרטים העלולים לחשוף את זהותה", נכתב בהחלטה.
ב-30 בדצמבר הרשיע בית המשפט המחוזי בתל אביב פה אחד את הנשיא לשעבר בשתי עבירות אונס ומעשה מגונה באותה מתלוננת - א' ממשרד התיירות. הוא הורשע גם בהטרדה מינית של ה' שעבדה תחתיו בבית הנשיא. קצב הורשע בשיבוש הליכי משפט אך זוכה בסעיף בודד של הטרדת עד.
הקראת הכרעת הדין התנהלה באולם 606 בבית המשפט המחוזי בתל אביב. השופטים ג'ורג' קרא, מרים סוקולוב ויהודית שבח הקריאו את תקציר החלטתם, הפרוס על גבי 25 עמודים, בפני הנוכחים באולם ובפני קצב, שישב על ספסל הנאשמים.
הבן צעק באולם: "זה לא נכון"
הנשיא לשעבר נשען עם ראשו על קיר האולם, התרכז בהקשבה, לעתים הסתכל על קרובי משפחתו היושבים בשורה הראשונה. לחלק מהטענות הוא הרים גבה והחליק חיוך קטן. בנו של קצב שמע את ההאשמות הקשות וזעק: "זה לא נכון, זה לא נכון".
קרא תקף את הנשיא לשעבר ואמר: "קצב נטל חלק פעיל במערך ההשמצות. הנאשם נכנס בעצמו לזירה התקשורתית". הוא המשיך, "הנאשם התלונן על כך שמשפט התנהל בתקשורת אך הוא הצטרף אליה גם כאשר זימן אותם לנאום שנשא, כך שלא ניתן להגיד שהוא לא השתתף".
"היועץ המשפטי לממשלה ומשרד המשפטים מעולם לא חשבו שהנאשם חף מפשע", הוסיף. השופט קרא המשיך ותקף את קצב ופרקליטיו על התנהלותם לאורך הפרשה, גם על כך שהחליטו לבטל את הסדר הטיעון. "במהלך המשפט כולו הנאשם וסניגוריו ניסו לטעון כי לא היו דברים מעולם. אנחנו דוחים את טענת הנאשם כי יש לבטל את המשפט בשל טיעון הגנה מן הצדק", אמר השופט באופן נחרץ.
אנס פעמיים את א' ממשרד התיירות וביצע בה מעשה מגונה
סעיף האישום הראשון שנידון הוא אישום האונס של א' ממשרד התיירות. על פי כתב האישום, במהלך אפריל 98' הגיע קצב לדירתה של א'. כשנכנסו יחד לדירה, נצמד קצב אל גופה אך היא עצרה אותו. באותו החודש בלשכתו של קצב, על פי כתב האישום, נגע קצב בחזה של א', הפשיט אותה בכוח מבגדיה, משך אותה לרצפה ואנס אותה. ביוני 98', כך על פי האישום, קצב אנס אותה שוב בפגישה במלון פלאזה בירושלים.
קצב, כך חושפים השופטים, טען במשפטו כי כלל לא היה במלון פלאזה - ולא בדירת המתלוננת. השופט קרא אמר: "הנאשם הכחיש וציין כי מדובר בנקמה אישית. אין להחשיד את א' בעלילה". הוא הוסיף, "אנחנו מקבלים את גרסתה של א'".
לגבי השאלה מדוע מסרה באיחור רב את התלונה על האונס אמר השופט כי א' חששה מהדלפות מפני שבעלה לא ידע על המקרה. "העדויות של א' שוללות את טענת הנאשם", אמר קרא. "כל הטענות של המתלוננת סותרות את האפשרות כי אלו דברים שהמציאה מאוחר יותר ,וכל התבטאותיה נוגדות את טענת הנאשם כי הייתה זו עלילה", הוסיף וציין, "הנאשם נטע בליבה של א' כי היא מלכה ואז השפיל אותה. נסיונותיו של הנאשם להוכיח כי תפקודה של א' היה לקוי התגלו כמשענת קנה רצוץ".
לגבי מקרה האונס השני עליו העידה א', אמר קרא כי "היעדר ההסכמה של המתלוננת הוכח גם הוכח. נחה דעתנו מביטויי אי ההסכמה של א', לפי דרישות החוק". בהכרעת הדין נחשפו גם חלקים מעדותה של א', אותה קיבל במלואה בית המשפט. "אני לא רוצה, אני לא מעוניינת", העידה א' כי אמרה לקצב. "ניסיתי להתנגד עם הגוף שלי", הוסיפה. לאחר הצגת הציטוטים אמר השופט קרא כי "נפסק שכשאישה אומרת 'לא!' מדובר באי הסכמה".
לאורך המשפט הציגו פרקליטיו של קצב בפני בית המשפט "מכתב אהבה" שכתבה, כביכול, א' לקצב. אך השופט קרא סתר את הדברים: "המכתב אותו כתבה א' בנוגע לרצונה להערכתה לנאשם נכתב בלחצו של הנאשם. עדותה של א' מהימנה עלינו לחלוטין, תשובותיה היו ספונטניות. עדות קצב זרועה בשקרים".
קרא תקף את קצב בחריפות כמעט חסרת תקדים. "לשיא הגיע כשעשה שימוש ציני באביו המנוח", אמר. "הנאשם העלים מסמכים שהתגלו רק בחקירה הנגדית. גרסת הנאשם הייתה שקרית!".
לאחר מסכת ההתקפות הקריא קרא את השורה התחתונה לגבי א', עליה החליטו 3 השופטים פה אחד: משה קצב אנס פעמיים את א', שהייתה כפופה לו, וביצע בה מעשה מגונה.
ההרשעות הנוספות:
מעשה מגונה והטרדה מינית של ל' מבית הנשיא - קצב נגה לומר לל', אז בת 18 שעשתה שירות לאומי בבית הנשיא, כי היא "חמודה ויש לה עיניים יפות". באחת ההזדמנויות צבט אותה קצב בלחייה, וביום הולדתו ה-60 חיבק אותה ממושכות בלשכתו בבית הנשיא. "לא מקובלת עלינו הטענה כי החיבוק שניתן ל-ל' היה לא מיני", אמר השופט קרא.
שיבוש מהלכי משפט, ל' מבית הנשיא - לאחר חקירתה של ל' במשטרה, זימן אותה קצב ללשכתו וניסה לשוחח עמה על הגירסה שנתנה במשטרה. קצב זוכה בסעיף זה מאישום הטרדת עד.
נכנס בדלת הראשית למרות שהוצע לו להסתתר
משה קצב יצא כבר לפנות בוקר מביתו בקריית מלאכי בדרך לבית המשפט, כשעמו ברכב אחיו, ליאור קצב, ובנו הצעיר אריאל. קצב סירב לענות לשאלות חדשות 2 ביציאה מביתו. גילה, רעייתו של קצב, בחרה להישאר בבית ולא להגיע להכרעת הדין. מול בית המשפט מתקיימת הפגנה של ארגוני זכויות הנשים, נגד קצב.
הנשיא לשעבר נכנס לבית המשפט מהדלת הראשית של הבניין - למרות שהוצע לו להיכנס בדלת צדדית, בה לא יוכלו לצלמו. אך קצב התעקש לעבור בכניסה הראשית ולכן התאפשר לצלם אותו. עם כניסתו לאולם בית המשפט אמר קצב לעיתונאי גדעון לוי: "אתה היחידי שמגיע לך בוקר טוב מיוחד הבוקר".
לאחר סיום הקראת הכרעת הדין, יצא קצב מאולם בית המשפט, מלווה בבני משפחתו. בנו אמר למצלמות: "נמשיך ונלך בקומה זקופה, בגאווה גדולה בעזרת השם".
רונית עמיאל ונסים מרום, התובעים במשפט, נתנו הצהרה קצרה לתקשורת. "אני מבקשת לפנות למתלוננות: הציבור מכיר אתכן כאותיות נטולות שם, נטולות אישיות, אבל אנחנו ראינו אתכן עוברות באומץ, בנחישות, בנכונות לחזור ולעסוק באירועים קשים וכואבים שחוויתן", אמרה עו"ד עמיאל.
"אנחנו מצדיעים לכן היום ואנו סבורים שהמסר הוא לקורבנות ניצול של שררה אחרים - אל תשתקו. בית המשפט הרשיע היום את מי שהיה נשיא מדינת ישראל ושר בממשלותיה בעבירות מהנקלות שבספר החוקים. זה לא יום שמח או קל, אבל הוא מלמד על הכוח שיש לדמוקרטיה הישראלית, שגם שועי עולם וגם נשיאים, כאשר קיים צורך להביאם לבירור פלילי בבית המשפט, בישראל הם יובאו. עצם קיום ההליך הזה הוא אות כבוד לדמוקרטיה הישראלית", הוסיפה התובעת.
כך התפוצצה הפרשה
הפרשה החלה ביולי 2006. קצב התלונן בפני היועץ המשפטי לממשלה על ניסיון סחיטה מצד עובדת לשעבר במשרדו, אך עד מהרה הפך ממאשים לנאשם, לאחר שמספר תלונות הוגשו נגדו בגין עבירות מין שונות. במרכז הפרשה עמדו א' ממשדר התיירות וא' מבית הנשיא שהעלו טענות בדבר אונס והטרדה מינית.
בינואר 2007 נפתחה נגד הנשיא חקירת משטרה שהובילה לגיבוש טיוטת כתב אישום. במשך כל הזמן הכחיש קצב את המיוחס לו שוב ושוב ויצא בנאום חריף נגד התקשורת. כחצי שנה אחר כך התפטר מתפקידו.
באפריל 2008 הפתיע קצב, כשברגע האחרון, כשנדמה שהפרשה מגיעה לסיומה, החליט לדחות את הסדר הטיעון אליו הגיע בהסכמה עם הפרקליטות - והצהיר כי הוא בוחר לעמוד לדין במקום.
במרס 2009, לאחר שהיועץ המשפטי מזוז החליט להעמידו לדין בגין עבירות מין חמורות, כינס קצב מסיבת עיתונאים נוספת ובה תקף ארוכות את התנהלותו והשתלח שוב בעיתונאים. "אני מתאר לעצמי שעוד רבים במדינה עוברים את הייסור הזה כמוני.
"תפרו לי תיק"
"במשך שנות כהונתי שלחו אליי מאות בקשות חנינה ואני לא האמנתי להם. תאמינו לי - תפרו לי תיק", אמר קצב וטען: "במשך שנים הסתירו מהציבור עדויות ומסמכים המוכיחים באופן מוחלט את חפותי". לאחר הנאום הארוך התפטרו מתפקידם יועצי התקשורת שלו, מוטי מורל ורונן צור.
כשבוע לאחר מכן הוגש כתב האישום החמור המפרט כיצד אנס לכאורה קצב את א' וביצע עבירות מין בשתי עובדות נוספות. על פי האישום, במשך שנים ארוכות בהן כיהן בשורה של תפקידים ציבוריים בכירים במדינה, בהם שר ונשיא המדינה, ניצל קצב לרעה את מעמדו ומרותו בלשכות בהן כיהן כדי לקיים מגעים בעלי אופי מיני עם עובדות שהיו כפופות לו.
"הנאשם פנה לעובדות בהן מצא עניין מיני, נהג להחמיא להופעתן החיצונית, התעניין בנושאים אישיים ואינטימיים הנוגעים לחייהן הפרטיים, וכן ניסה ליזום עמנן מגעים פיזיים, גם בניגוד לרצונן", לשון כתב האישום.
בנוגע לא' ממשרד התיירות, נטען בכתב האישום כי במהלך עבודתה בכפיפות לקצב שהיה אז שר התיירות, החל קצב באופן חד צדדי לנקוט בפעולות של חיזור עקשני וטרדני בעלות אופן מיני כלפי העובדות. "המעשים כללו מעשי הטרדה מינית מילוליים ופיזיים מתוך מגמה שהמתלוננת תשתף עמו פעולה, או למצער, לא תתנגד לקיים עמו יחסי מין", נטען באישום.
עוד מצוין כי הנשיא לשעבר נהג להחמיא למתלוננת לעתים תכופות על כישורי עבודתה, על מראה החיצוני, על שערה ובגדיה, וציין כי "היא מושכת אותו". הוא גם נהג להשמיע באוזניה פרטים ומסרים אינטימיים על חייו, ביקש ממנה לפתוח את כפתור חולצתה ולבוא לעבודה בחצאית במקום מכנסיים.
"בחלק מהפעמים ביקש הנאשם כי תעמוד לצדו סמוך לספריה שבמשרדו, כך שאם יתפס בקלקלתו יוכל להעמיד פנים שהשניים מחפשים ספר. במספר הזדמנויות נגע הנאשם בחזה של המתלוננת לעתים מעל חולצתה, ולעיתים מתחתיה...הוא נהג להושיט ידו אל המושב האחורי במכונית וללטף את רגליה".
עוד נטען באישום כי קצב נהג להתקשר בשעות הערב לביתה של המתלוננת או לטלפון הנייד שלה ולברר מה היא עושה, מה היא לובשת ואף ביקש ממנה להתפשט. בשלב מאוחר יותר, ביקש ממנה, על פי האישום, לקיים עמו יחסי מין.
"ניסה להוריד את מכנסיה"
בכתב האישום מתוארים אירועים נוספים, בהם, על פי כתב האישום ניסה הנשיא לשעבר לכפות עצמו על המתלוננת. באחת הפעמים הגיעה לדירתה, נצמד לגופה ןאחז בחזה. לאחר שהדפה אותו, עזב קצב את המקום. במקרה אחר, במהלך אירוע בתל אביב ביקש קצב מהמתלוננת, כך על פי האישום, להתלוות אליו למשרדו בגלל ששכח שם דבר מה.
"בהגיעם למשרד התיישבה המתלוננת על כיסא בלשכה, הנאשם התיישב לידה ונגע בחזה של המתלוננת במגמה לקיים עמה קשר מיני, בניגוד לרצונה. הנאשם ניסה להוריד את מכנסיה, אולם המתלוננת התנגדה ומשכה אותם בחזרה אל מותניה", נטען באישום.
בשלב זה, מתואר מעשה האונס לכאורה: "בעודו אוחז במתלוננת ומנסה לכפות עצמו עליה, משך המתלונן את הנאשמת על הרצפה והפשיטה, למרות שזו נסתה ללא הצלחה למנוע זאת ממנו. הנאשם פתח את מכנסיו, נשכב מעל המתלוננת תוך שמשקל גופו ואחיזתו בה מגבילים את אפשרויותיה להיחלץ ממנו. הנאשם החדיר את איבר מינו לאיבר מינה של המתלוננת ללא הסכמתה".
על פי כתב האישום, כל אותה העת ביקשה המתלוננת מהנאשם לחדול ממעשיו, ולמרות שחשה חוסר אונים מולו, ניסתה בידיה להדוף אותו מעליה, אך ללא הועיל.
"תירגעי, את תהני"
בחודש יוני 1998 ביקש קצב מהמתלוננת להיפגש איתו במלון פלאז'ה בירושלים כדי לעבור על חומרים הקשורים לעבודת המשרד. כשהגיעה למלון ביקש ממנה קצב, כך נטען, לעלות לחדרו מפני שלא סיים להתארגן.
"המתלוננת עלתה לחדר, ומשנמצאה בתוכו הבחינה, במבוכה, כי הנאשם נראה כמי שלא סיים להתלבש. המתלוננת התיישבה על קצה המיטה. הנאשם קרב למתלוננת, הדף אותה על המיטה, ולמרות התנגדותה, פשט את מכנסיה ותחתוניה במשיכה. המתלוננת התנגדה לקיים עם הנאשם יחסי מין, אולם הנאשם לא שעה לבקשותיה ולניסיונותיה להדפו...הנאשם נשכב מעל המתלוננת, החדיר את איבר מינו לתוך איבר מינה תוך שהוא מנסה להרגיעה באומרו: "תירגעי, את תהני".
גם לאחר אירוע זה, נמנעה המתלוננת מעימות חזיתי עם הנאשם, והעדיפה להמשיך בעבודתה הסדירה מבלי להביא את יחסיה עם הנאשם למשבר, מחשש שיביא לפיטוריה.
"משנוכח הנאשם כי המתלוננת אינה נענית לחיזוריו ולניסיונותיו לבסס עמה קשרים אינטימיים, ומשהבין כי המתלוננת חוזרת ומציבה בפניו גבולות לפיהם לא תיאות לקיים עמו יחסי מין, פסק בהדרגה העניין המיני שביטא הנאשם כלפי המתלוננת ואורחות העבודה בין השניים השתנו לחלוטין", נכתב באישום.
ביוני האחרון הסתיים שלב הבאת העדים והראיות, והצדדים הגישו לבית המשפט את סיכומיהם.
בהכנת הידיעה השתתפו גיא פלג, אוהד חמו, יוסי זילברמן, עזרי עמרם ותמיר סטיינמן
הנשיא אנס - סיקור מיוחד:
פרקליטי קצב: "המסכן נתן את אמונו בשופטים"
התובעת במשפט: "זה לא יום שמח"
משפחת קצב: "נמשיך להילחם"
הפגנות נגד קצב מחוץ לבית המשפט
א' מבית הנשיא: "מאושרת מההחלטה"
כתב אישום: מדינת ישראל נגד משה קצב
קצב בנאום: "האמינו לי - תפרו לי תיק"