האם מסיבת העיתונאים של משה קצב עלתה לנשיא לשעבר ביותר מאשר דעת הקהל? כנראה שכן. מעט יותר משעה לאחר תום הנאום הודיעו מוטי מורל ורונן צור, בעלי משרד התקשורת מורל-צור, להתפטר ממשרת יועצי התקשורת והאסטרטגיה של קצב.
מורל וצור, אסטרטגים ואנשי תקשורת נחשבים ומוכרים, ליוו את קצב כמעט מיום תחילתה של הפרשה. "הבדלי גישות מהותיים בנוגע למסיבת העיתונאים הביאה להתפטרותנו", אמר רונן צור על ההתפטרות. למרות זאת, הדגיש צור, "אנחנו מאמינים בחפותו".
לפני תחילת הנאום, פרץ ויכוח בין מורל, צור ואנשיהם לבין קצב ומקורביו באשר להתלבטות האם לתת לעיתונאים זמן לשאלת שאלות בסיום נאומו של קצב, וכמה זמן בדיוק להקדיש לצורך כך. בסופו של דבר, קצב דיבר במשך כשלוש שעות - צעד שכמעט בטוח שיועצי התקשורת ניסו למנוע, וסירב לענות לשאלות העיתונאים שהמתינו בחדר.
במהלך הנאום התקוממו עיתונאים שונים כלפי קצב, על כך שלא ניתנת להם הזדמנות לשאול שאלות ועל כך שקצב פירט את שמותיהם של עיתונאים ספיציפיים ותקף אותם. העיתונאי רינו צרור צעק כלפי קצב והוצא מהאולם.
קצב: "האמינו לי: תפרו לי תיק"
"אני מתאר לעצמי שעוד רבים במדינה עוברים את הייסור הזה כמוני. במשך שנות כהונתי שלחו אליי מאות בקשות חנינה ואני לא האמנתי להם. תאמינו לי - תפרו לי תיק", אמר קצב.
"במשך שנים הסתירו מהציבור עדויות ומסמכים המוכיחים באופן מוחלט את חפותי. היועמ"ש ביקש בצעד חסר תקדים צו איסור פרסום על מסמכים המתעדים את טעויותיו בפרשה. יש ספקות, אין סיכוי לעובדות. מני מזוז ביקש צו איסור פרסום כדי שמשפט הרחוב יימשך", אמר הנשיא לשעבר.
"כשהתברר למזוז שהעדה המרכזית שיקרה בפרשה, הוא ניסה לצאת מההסתבכות ולהשיג עסקת טיעון. לא אני ביקשתי עסקת טיעון - להיפך. כאשר הם איימו שאם לא נסכים לעסקת הטיעון - הם יגישו לכתב אישום חריף, לא הייתה לי ברירה".
"היה פיברוק ראיות, התערבות גסה של פוליטיקאים והתערבות גסה של עיתונאים". על פנייתו למזוז על ניסיון הסחיטה שפוצץ את הפרשה אמר קצב "פניתי אליו בתום לב. אפילו לא התייעצתי עם פרקליט. אני מצטער שפניתי אליו. מזוז פעל בפזיזות ובהתלהבות. תוך 3 ימים הוא חושף את הפרשה לתקשורת".
"מזוז שיבש חקירה בעצם הפרסום הזה", הוסיף קצב. "מני מזוז מטעה את בג"ץ ורק מפאת המעמד לא אשתמש בביטוי חריף יותר. הוא שיקר. הפרקליטות והמשטרה היו נעולים על כיוון אחד, ועל זה התבססו כל ההדלפות לתקשורת וההתנהלות צוות החקירה. הפרטים מדי יום פורסמו בהרחבה בכלי התקשורת".
"מזוז גם אמר שהיו תלונות רבות נגדי - אבל מעולם לא הוגשה נגדי שום תלונה. אחר כך הוא הודה בזה, אחרי שהתקשורת תיקנה אותו".
"אני חושש מאוד שהרבה אזרחים בעקבות התנהגותו של היועץ המשפטי לממשלה יחששו לפנות למשטרה ופשוט ישלמו את דמי הסחיטה", המשיך קצב במסע ההאשמות. "מזוז מונע מלכתחילה מתחושות בטן, מקיבעון שמוביל אותו".
תוקף שוב את התקשורת
"אני מכבד את רשויות האכיפה בישראל. יש להן תפקיד חשוב, אולם שימוש לרעה של עוצמה וסמכות שלטונית היא גם כן סכנה למדינת ישראל. אני ומשפחתי שותתי דם ומרוסקים. היועמ"ש מני מזוז והמשטרה בתחילת החקירה ולאורכה התבטאו ציבורית באופן נוראי. הם חרצו את דיני בעולם כולו, ניהלו נגדי מסע הסתה פראי, בלי קשר לחומר החקירה".
בתקיפתו את התקשורת אמר קצב "העיתונות המכובדת - על כל ציוץ של צו איסור פרסום אתם רצים לבית המשפט לבטל את הצו. מדוע מילאתם את פיכם מים בחצי השנה האחרונה ואף כלי תקשורת לא פנה לבית המשפט וביקש הסרה של צו איסור הפרסום של מני מזוז? כי גם אתם חששתם שהתקיפה נגדי תתברר כחסרת בסיס".
"גם ערוץ 2 חייב את הכתב שלו שלא לחשוף את פרטי ההתנהלות של הערוץ בכל הקשור לפרשה".
"אני ניצב בפניכם כנשיא המדינה לשעבר, גאה אך מושפל. אני עומד לפניכם מרוסק אך כואב, אך נחוש - אני לא נכנע. אני נחוש לא להרים ידיים, אני נחוש להילחם על חשיפת האמת וכל האמת. תכננתי לעמוד מולכם ולדבר על פעילותי למען השכבות החלשות, למען היהדות, למען ניצולי השואה, למען המדע בישראל, למען ערביי ישראל", פתח קצב את נאומו.
קצב המשיך, "במשך כמעט 3 שנים אתם אזרחי ישראל צופים במשפט רחוב, במשפט שדה חקר תקדים בהיקפו. דמי הפך הפקר, עברתי השפלה ובוז ודבר לא עמד בדרכם. הכוח עיוור את עיניהם. יבוא יום וגם המקטרגים יודו ששגו".
במשרד המשפטים מסרו בתגובה לנאום כי "נאומו של קצב רצוף כולו טענות כזב ועובדות מסולפות ומשוללות יסוד, תוך מסע הכפשה אישי חסר מעצורים נגד היועץ המשפטי וראשי מערכת האכיפה. הניסיון של קצב להפוך את משפטו לקרקס תקשורתי הוא ביטוי לאובדן עשתונות, ומהווה שבירה של נורמות בסיסיות של התנהלות מצד מי שעד לא מכבר מילא תפקידים ממלכתיים רמים.
כתב אישום בגין אונס
בראשית השבוע החליט היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז, בעצה אחת עם פרקליט המדינה משה לדור, להגיש כתב אישום נגד הנשיא לשעבר משה קצב. כתב האישום יכלול אישומים בגין עבירות מין במספר עובדות שעבדו בכפיפות אליו כשר התיירות וכנשיא המדינה, לרבות עבירות אונס ומעשה מגונה בכוח בנוגע לא' ממשרד התיירות, וכן עבירות של שיבוש חקירה.
לדור נפגש לאחרונה באופן אישי עם א' ממשרד התיירות, שנחשבת לעדה המרכזית בפרשה. הוא חקר והתרשם מעדותה של א' והחליט כי יש להגיש כתב אישום נגד קצב בשורה של עבירות מין חמורות.
למרות הערכות בשבועות האחרונות כי הסיכוי להרשיע את קצב קלוש, סבורים כעת במשרד המשפטים כי קיימת בתיק תשתית ראייתית מספיקה ואפשרות סבירה להרשעה. קצב יועמד לדין, על פי ההערכות, בימים הקרובים. הפרקליטות כבר הודיעה כי היא מתכוונת להזמין למשפט גם את הנשים שהתלוננו נגד הנשיא לשעבר ואשר בעניינן חלה התיישנות.
האם הנשיא לשעבר אנס? סיקור מיוחד
סקר חדשות 2: 37% - הנאום "מביך"
משרד המשפטים: "הנאום רצוף טענות כזב"
המתלוננת: מתנה מושלמת ליום האישה
מקורביו של קצב: מזוז רצה את ראשו