מבקשי המקלט לא מתייאשים מהודעת הממשלה על המשך יישום המדיניות בעניינם ומבטיחים: "נמשיך בשביתה ובמחאה". קידנה, מבקש מקלט מאריתריאה שנמצא בארץ כבר שלוש שנים, אמר היום (ה') בשיחה עם חדשות 2 Online: "זה לא חדש לנו, אבל אלו הזכויות שלנו ונמשיך לעמוד עליהן. אנחנו סובלים מאוד".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הממשלה הישראלית לא מכירה בסיבה שבגללה אנחנו מגיעים לכאן ולא בודקת את המקרה שלנו. קיבלו לגבינו החלטה כללית ולא מספקת", אמר גבריאל, מבקש מקלט נוסף מאריתריאה ששוהה בארץ שש שנים ואף הקים כאן משפחה. "לא מעניקים לנו את ההגנה הנדרשת, בשל המצב הנוראי באריתריאה. בישראל כמעט אף בקשה למקלט מדיני מלא לא התקבלה, ובאירופה 70-80% מהבקשות מתקבלות".
המסתננים חוששים שיישלחו למתקן השהייה בחולות, בהתאם להחלטת הממשלה אמש להמשיך בהעברת המהגרים למתקן הפתוח. "קרובי משפחה שלי נשלחו לחולות, ואני חושש שיפרידו אותי ממשפחתי - זה משוגע", הוסיף גבריאל. "נמשיך לשבות. לאנשים לא אכפת עכשיו מהעבודה או מהויזה, עד שהממשלה לא תכיר במעמד שלנו. ישראל לא יכולה להתעלם מהאחריות שלה. אני אוהב את המדינה והאנשים, אבל לא את החלטות הממשלה".
"לא אלימים ולא מהגרי עבודה"
דרישתו של גבריאל מהממשלה ומשרד הפנים היא פשוטה לדבריו: "שיבדקו את הבקשות - אם יחליטו שאנחנו רק מהגרי עבודה, אני אקבל את ההחלטה. אבל שיבדקו. אנחנו יודעים שאנחנו פליטים ומגיעה לנו הגנה. אנחנו לא אלימים - הפגינו 30 אלף בכיכר רבין בלי אלימות, והמשטרה נדהמה מזה. הבאנו עשרת אלפים איש לכנסת, וכל אחד שילם מכיסו על האוטובוס. אנחנו קבוצה גדולה שדורשת את מה שמגיע לנו".
"ביקשנו במתינות שהממשלה תשקול את תגובתה לסבל שלנו", הוסיף חברו קידנה. "אנחנו תמיד נרים את קולנו כדי להגיד לציבור ולממשלה את טענותינו: אנחנו מבקשי מקלט, בהתאם להסכמים הבינלאומיים. אנחנו נמשיך בשביתה ובצורות מחאה שונות, זה לא ישבור אותנו".
אי הכנסת המפגינים לכנסת הייתה מעליבה לדבריו, אך בעלת השלכות חיוביות מצד שני: "אולי עכשיו הציבור הישראלי יבין שהכנסת פשוט מתעלמת מאיתנו".
סגן השר בממשרד ראש הממשלה, ח"כ אופיר אקוניס (הליכוד ביתנו), הגיב הבוקר בתקיפות למחאה: "הם מסתנני עבודה בלתי חוקיים. זאת ההגדרה ושום מכבסת מילים, ממיטב לקסיקון השמאל, לא תשנה זאת. עשרות האלפים שחצו את הגבול בין מצרים לישראל, באופן בלתי חוקי בעשור האחרון, הסתננו הנה באופן הנוגד את החוק".
האכיפה במרכזי הערים תוגבר
אתמול, בתום הערכת מצב שהתקיימה אמש במשרד ראש הממשלה בירושלים, הוחלט כי למרות צעדי המחאה ובהם השביתה שבה פתחו מבקשי המקלט מאפריקה - מדיניות הממשלה בנוגע אליהם לא תשתנה והעברתם למתקן השהייה "חולות" תימשך. בדיון השתתפו שר הפנים גדעון סער, השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ', מפקד מחוז תל אביב ניצב בנצי סאו, מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, נציגי משרד המשפטים וחגי הדס, שמונה על ידי נתניהו למציאות פתרונות להשבת המסתננים.
בדיון סוכם על המשך מניעת הסתננות לישראל, העברת מסתננים ממרכזי הערים למתקן השהייה הפתוח "חולות", העברה למתקן סגור של מי שהפר את החוק שהתקבל לאחרונה, עידוד חזרת מסתננים לאפריקה - נוסף על אלה שכבר שבו לארצותיהם - וביצוע אכיפה משולבת של הרשויות במרכזי הערים והגדלת כוחות המשטרה באזורים אלה.
מחאתם של מבקשי המקלט התקיימה אתמול מול הכנסת ומשרדי הממשלה בירושלים. אלפים מהם הגיעו לגן הוורדים, ולמרות בקשתם של מספר ח"כים לא זכו להיכנס אל משכן הכנסת. שר הפנים לשעבר אלי ישי, שהיה אמון במשך תקופה ארוכה על ההתמודדות עם תופעת ההסתננות, טען מנגד כי יש לנצל את ההתאספות ההמונית כדי להעביר את המפגינים אל מתקני השהייה.