מחאתם של מבקשי המקלט הגיעה היום (ד') מת"א לירושלים, כשאלפים מהם הגיעו לגן הוורדים להפגין מול הכנסת. שר הפנים לשעבר אלי ישי, מי שהיה אמון במשך תקופה ארוכה על ההתמודדות עם תופעת ההסתננות, טען מנגד כי יש לנצל את ההתאספות ההמונית כדי להעביר את המפגינים אל מתקני השהייה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו לא פושעים - אנחנו פליטים", קראו המפגינים, ורבים מהם הסבירו כי אם יחזרו לארצם יהיו בסכנה. "אנחנו פונים בצורה ישירה לממשלה שתקשיב לבקשות שלנו", אמר נאג מדיט, אחד המפגינים. "המדיניות שכוללת מעצרים וכלא מצריכה מאיתנו לקחת צעדים דרסטיים".
יושבת ראש ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ מירי רגב, פנתה בכתב ליושב ראש הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, ודרשה למנוע מחברי הכנסת דב חנין ומיכל רוזין לארח את מבקשי המקלט המפגינים במשכן הכנסת. "חברי הכנסת יחד עם ארגונים קיצוניים נותנים רוח גבית למאבק נגד מדינת ישראל, מאבק שעיקרו ניסיון נוסף לפגוע בתדמיתה של ישראל והפיכתה בעיני העולם למדינה המפרה זכויות אדם".
ואכן, יושב ראש הכנסת אדלשטיין אסר על הכנסת המסתננים למשכן. "על רקע המתיחות והאווירה הציבורית הכללית, והחשש כי כניסת המסתננים המוזמנים לכנסת עלולה לגרום לפרובוקציות בתוך המשכן ואף להיגרר לכדי אלימות ולהפרת הסדר, הוחלט, לאחר התייעצות עם קצין הכנסת, שלא להיענות לבקשת חברי הכנסת ולהתיר כניסת נציגי המסתננים למשכן הכנסת", נמסר מלשכתו בתגובה.
"המטרה של הזמנת נציגי מבקשי המקלט לכנסת היא בדיוק כדי לפגוש את האנשים האלה, לשמוע את הסיפורים ולהבין את המצוקות שלהם", מסר ח"כ דב חנין בתגובה להחלטת אדלשטיין. "בימין מפחדים להסתכל על האנשים האלה ולשמוע את מה שיש להם להגיד. בימין גם מפחדים לגלות שיש פתרונות אמיתיים שיוכלו להחליף את ההתלהמות ואת הכליאה. ההחלטה למנוע את הכניסה היא פגיעה בדיוק במהלך החיוני הזה. יו"ר הכנסת חורג באופן מהותי מסמכויותיו ופוגע קשות ביכולתנו בכנסת לקיים דיון בשאלות שנויות במחלוקת ולשמוע מוזמנים שגם הם שנויים במחלוקת".
כעת דורשים הפליטים שיושב ראש הכנסת אדלשטיין יגיע לדבר איתם מחוץ למשכן הכנסת. "אם לא נצליח הפעם, נגיע שוב והפעם ברגל", אמרו המפגינים לחדשות 2 Online. "לא יעשו עלינו ביזנס. האוטובוסים להפגנה הזאת עלו לנו כחצי מיליון שקל".
מי שהצטרף בין היתר להפגנה בכדי להביע תמיכה במבקשי המקלט הוא הסופר דויד גרוסמן. "אתם אנשים רגילים שנמצאים במצב לא רגיל", אמר גרוסמן בנאומו בהפגנה. "אתם לא אנשים רעים אלא תקועים במצב בלתי אפשרי. אני שומע את הקולות שמשפילים אתכם ואני חש בושה, המצב הזה מוציא את שנאת הזרים מאיתנו. אתם זכאים לחיים ללא אפליה".
מבקשי המקלט במכתב לנתניהו: אנחנו פליטים
במכתב לראש הממשלה נתניהו, קראו מבקשי המקלט להיכנס לדיאלוג ישיר ופתוח עם ממשלת ישראל. נציגי המוחים הקריאו את המסר לנתניהו, וזכו לתשואות רמות על ידי ההמון. "עד עכשיו אטמת את אוזניך לקריאות שלנו. אתה קורא לנו מסתננים. אתה קורא לנו שקרנים. אנחנו נמשיך להגיד לך - אנחנו פליטים. לא פושעים. לא מסתננים", אמרו המפגינים.
"אנחנו קוראים לך לשבת אתנו ולדבר על פתרונות אפשריים שייקחו בחשבון גם את האינטרסים של ישראל וגם את הצרכים והזכויות שלנו. הפתרונות האלו משפיעים על החיים שלנו ואנחנו רוצים שהקול שלנו ישמע", הוסיפו המוחים. "אנחנו דורשים שתפסיק את המעצרים של מבקשי המקלט ברחובות ותשחרר את אחינו שבכלא סהרונים ובמתקן חולות שבנגב".
מוקדם יותר היום אמר שר הפנים לשעבר ח"כ אלי ישי, כי "מדינת ישראל חייבת להפגין מוטיבציה בלתי ניתנת לערעור אל מול הסכנה שבהפיכתה למדינת 'כל מסתנניה' ואין פתרון אחר זולת הכנסת המסתננים כולם, עד האחרון שבהם אל מתקני השהייה, לקיחת אישורי העבודה, והעלאתם על מטוסים בדרכם למדינתם או למדינה שלישית".
"אני קורא לראש הממשלה, לשר הפנים ולשר לביטחון הפנים לנצל את התאספותם בגן הוורדים בירושלים, כמו גם מכל מקום אחר, ולהעלותם כולם על אוטובוסים אל עבר מתקני השהייה", אמר השר ישי. "כל פתרון אחר, הינו זריית חול בעיני הציבור, העמקת הבעיה ושליחת מסר כי ישראל מסירה את זהותה היהודית ופתוחה להצעות לזהויות חדשות".
"אין לנו מה להפסיד"
הבוקר עלו בזה אחר זה מבקשי המקלט על כמאה אוטובוסים בתל אביב, בדרכם להפגנה מול משכן הכנסת. המפגינים נשאו שלטים ועליהם הכתובות "אנחנו פליטים" ו"חופש לכל". כמה מהם עלו על בימה מאולתרת וקראו להמשך המחאה. "חשוב להמשיך בדרך לא אלימה ולהישאר במחאה מסודרת, רק כך ישמעו אותנו", הדגישו מנהיגי המחאה.
בתחילת השבוע פתחו מבקשי המקלט בשורה של צעדי מחאה ובראשם שביתה המונית - וזאת בדרישה מהמדינה להכיר בהם כפליטים ולשחרר מאות מהם ממתקן השהייה בחולות שבדרום. אתמול הם כינסו מסיבת עיתונאים שבה הודיעו על החרפת הצעדים, ועל כוונתם להעלות את הסוגיה שלהם בפני כנסת ישראל. "לא נפסיק בשביתה, אין לנו מה להפסיד", הם אמרו. "הבחירה שממשלת ישראל מעמידה בפנינו היא איומה".
"ממשלת ישראל משקרת לציבור הישראלי, אנחנו דורשים שיבדקו את בקשתינו לקבלת מקלט", אמרו מנהיגי המחאה. "התסכול והפחד זו הסיבה שאנחנו יוצאים למחאה הזאת. כשראינו את האחים שלנו הולכים ברגל מהמתקן הכליאה הפתוח בחולות לירושלים, אמרנו שאנו חייבים לעשות משהו. אנחנו עייפים והלחץ הוא גדול, אבל אין לנו ברירה בכלל".
בהכנת הידיעה השתתף עמית סגל