ההנחיה של הפרקליטות למשטרה שלא להפיק דוחות בעקבות התיעוד ממצלמות המהירות בכבישים, שפורסמה לראשונה אמש (ראשון) במהדורה המרכזית על ידי גיא פלג, הותירה רבים מבולבלים מבלי להבין מה עלול לעלות בגורל הדוח שקיבלו. בין אם מדובר בשלילת רישיון בשל מהירות מופרזת ובין אם מדובר בקנס של מאות שקלים - בדקנו עם עו"ד אילון אורון, מומחה לדיני תעבורה, מה צריכים לעשות מי שהורשע בעבר או מחזיק בדוח כעת בגלל תיעוד המצלמות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מה יעלה בגורל מאות אלפי הדוחות?
"יהיה קשה להתמודד, והטענה תהיה שמי ששילם הודה בעבירה. אלא שיש כאן בעיה כי ההודאה הגיעה מבלי אפשרות להתגונן כיוון שהרכב היה מצולם ולא ניתן לשחזר לאחור אם נסענו במהירות 70 או 90 קמ"ש. לכן ההודאה היא לא ממשית ואין בה כדי ללמד שבוצעה עבירה. אנשים המחזיקים בדוח כרגע יכולים להגיש בקשה להארכת מועד להישפט ולבקש לקיים דיון בבית המשפט. סביר שבית המשפט או המשטרה לא ירצו לפתוח את הסכר".
למה צריך להגיש בקשה להישפט?
"דוח שעברו 90 יום מאז קבלתו כבר נחשב כאילו האדם הודה והורשע. בשביל לעצור את זה צריך להגיש בקשה להישפט. בעקבות החלטת הפרקליטות, אם הורשעת בעבר אפשר להגיש בקשה להארכת מועד להישפט, להגיש ערעור ולומר שהודית בחוסר ידיעה".
כל מי שקיבל בעבר דוח ממצלמות מהירות יכול להגיש ערעור?
"כן. אנשים שרישיונם נשלל יכולים לפנות ולהגיש בקשת מועד הארכה להיפשט. זה סכר שנפרץ וזה ממש מבול או צונאמי. זה נפל על המשטרה כרעם ביום בהיר והם ירצו לסתום את הסכר".
היו תקדימים דומים?
בעבר היו מודדים מהירות באמצעות אקדח לייזר עד 600 מטר. כעת מודדים עד 300 בלבד. עם זאת ההרשעות שהיו נותרו בעינן. מקרה אחר היה בנוגע למכשיר הינשוף למדידת אלכוהול שבעבר היה אסור שיימצא 240 מיקרו גרם של אלכוהול. בדיון בבית המשפט לתעבורה בירושלים הוחלט כי הדיוק של המכשיר לא אמין וכי יש לאכוף מרמה של 400 בלבד. המחוזי בהמשך הפחית את זה ל-290. בשל השינויים היו כאלה שזוכו ובוטלו להם הדוחות.