החייל שתועד מוכה בידי שוטרים הגיע למפגש עם נתניהו: דמאס פקדה הגיע היום (שני) למשרד ראש הממשלה בירושלים, שם נפגש עם נתניהו - זאת על רקע המהומות שפרצו אמש בתל אביב ובסוף השבוע שעבר בירושלים במסגרת מחאת בני העדה האתיופית על הגזענות והאלימות.
לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך פגישתם של נתניהו ופקדה, אמר לו ראש הממשלה: "שמעתי שהיית תלמיד מצטיין בכפר הנוער, שאתה בהתנדבות בסופי שבוע. אני מאוד שמח לראות אותך כאן ואני רוצה להגיד לך שאני הזדעזעתי מהדבר הזה. אנחנו לא יכולים לקבל את זה, המשטרה מטפלת בזה ונצטרך לשנות את הדברים. שמעתי גם שאמרת שאתה לא רוצה לשמוע על אלימות וזו אמירה מנהיגותית. אולי דברים טובים ייצאו מהדבר הקשה שעברת" .
"ראש הממשלה אמר לי שהדברים יטופלו. צר לי על מה שקרה אתמול", אמר פקדה ביציאתו מהפגישה עם נתניהו. "אני בעד ההפגנה אבל נגד האלימות. אני לא יודע אם אני סמל, אני מרגיש שהעדה מגובשת". פקדה אמר בפגישתו עם נתניהו שיש גזענות ואפליה כלפי בני העדה שחלמו להגיע לארץ ישראל.
לדבריו של פקדה, המקרה בו הוכה בידי שוטרים היה הפעם הראשונה בה נתקל באלימות: "השוטר העיף לי את הטלפון והרביץ לי, הרגשתי מושפל. ראש הממשלה הבין את הדברים וידע מה קרה. הוא התעניין במשפחה והקהילה".
"אני קודם כל חייל של מדינת ישראל, אבל אני תומך במפגינים. אני מקווה לשינוי בעזרת השם בקרוב", סיכם את המפגש ומאורעות הימים האחרונים.
"לא זכורה לי מדיניות הבלגה כזו במשטרה"
במקביל למפגש, הובאו הבוקר 19 מפגינים שנעצרו אמש במהלך המהומות בתל אביב לדיון בהארכת מעצרם בבתי המשפט בתל אביב. בדיון הארכת המעצר הראשונה העיד הטוען המשטרתי: "אני 11 שנה במשטרה ולא זוכר מדיניות הבלגה כזו. המשטרה נתנה חופש ביטוי, הבליגה על חסימת כבישים ראשיים. בלגיטימציה שנתנו להפגנה לא נכלל סיכון חיי אדם ויידוי אבנים. בין אם זה כלפי אזרחים ובין אם זה כלפי שוטרים".
עוד הוסיף השוטר כי לא זכור לו תקדים כזה בתל אביב: "חשוב שבית המשפט ישמע שישנם כ-50 שוטרים פצועים, זה הרבה יותר ממפגינים שנפגעו. היו גם כ-50 עצורים ומרביתם שוחררו, הבאנו לכאן 19. רוב רובו של האירוע מתועד והאירוע הסתיים לקראת שש בבוקר ויקח זמן עוד לאתר את כל הזורקים ומשליכי האבנים".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, התייחס הבוקר למחאת בני העדה. "המפגינים חשפו פצע פתוח ומדמם בליבה של החברה הישראלית", אמר. "אנחנו מוכרחים להישיר מבט לפצע הפתוח הזה. שגינו. לא ראינו, ולא הקשבנו די. בין המפגינים ברחובות, נמצאים מיטב בנינו ובנותינו, אנחנו חייבים להם תשובות". ריבלין התייחס גם לאלימות אמש. "מחאה היא כלי חיוני בדמוקרטיה אבל אלימות אינה הדרך ואינה הפתרון", אמר.
המחאה שהפכה למהומה אלימה
מחאת בני העדה האתיופית שהחלה אתמול אחר הצהריים כהפגנה שקטה, הפכה בשעות הערב והלילה לעימות כולל בין המוני צעירים זועמים לבין כוחות משטרה גדולים. מפכ"ל המשטרה רב ניצב יוחנן דנינו הדגיש כי המשטרה תמצה את הדין עם המתפרעים והורה להקים צוות חקירה מיוחד שמטרתו לאתרם ולהביאם לדין.
למרות שלקראת חצות התפזרו מרבית המפגינים, העימותים בין מתפרעים לבין כוחות המשטרה עדיין נמשכו באזור כיכר רבין. 68 בני אדם נפצעו במהומות - שוטרים ואזרחים. בשעות הלילה הסלימה המשטרה את תגובותיה בניסיון לפנות את המתפרעים. חלק ממובילי המאבק טענו כי "קבוצות אנרכיסטיות" הן שעומדות מאחורי ההתפרעויות הקשות.
בתום הערכת מצב שקיים המפכ"ל יחד עם מפקד מחוז תל אביב במשטרה וקצינים נוספים הבהיר דנינו כי לא יאפשר עוד קיום הפגנות ללא רישיון. "מיצינו את רף הסובלנות", אמר. "קבוצות אלימות ניצלו את האיפוק לשם ביצוע מעשי ונדליזם".
בעקבות המהומות הקשות שוחח אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו עם השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' וקרא להרגעת הרוחות ולהשבת הסדר. "יש מקום לברר את כל הטענות, אבל אין מקום לאלימות והפרות חוק שכאלה", אמר. היום יכנס דיון בהשתתפות נציגי יוצאי אתיופיה, בהם גם החייל דמאס פיקדה שהתיעוד שלו מוכה על ידי שוטר הצית את המהומות. בדיון ישתתפו גם נציגי משרדי ביטחון הפנים, הרווחה, הקליטה, הפנים ומרכז השלטון המקומי.
בהכנת הידיעה השתתפו: משה נוסבאום, עזרי עמרם, עמית ולדמן ועופר חדד