"קיבלו לגיטימציה להכות". כיכר רבין, מאי (צילום: פלאש 90)
צילום: פלאש 90

עשרות פצועים ועצורים, חסימות כבישים ורימוני גז בלב תל אביב - מחאת בני העדה האתיופית שהחלה אתמול אחר הצהריים (ראשון) כהפגנה שקטה, הפכה בשעות הערב והלילה לעימות כולל בין המוני צעירים זועמים לבין כוחות משטרה גדולים. מפכ"ל המשטרה רב ניצב יוחנן דנינו הדגיש כי המשטרה תמצה את הדין עם המתפרעים והורה להקים צוות חקירה מיוחד שמטרתו לאתרם ולהביאם לדין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות שלקראת חצות התפזרו מרבית המפגינים, העימותים בין מתפרעים לבין כוחות המשטרה עדיין נמשכו באזור כיכר רבין.  68 בני אדם נפצעו במהומות - שוטרים ואזרחים. בשעות הלילה הסלימה המשטרה את תגובותיה בניסיון לפנות את המתפרעים. חלק ממובילי המאבק טענו כי "קבוצות אנרכיסטיות" הן שעומדות מאחורי ההתפרעויות הקשות.

ההפגנה הסוערת בכיכר רבין (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
הפגנת יוצאי אתיופיה (צילום: פלאש 90)
צילום: פלאש 90
זעם ברחובות ת"א
צילום:

בתום הערכת מצב שקיים המפכ"ל יחד עם מפקד מחוז תל אביב במשטרה וקצינים נוספים הבהיר דנינו כי לא יאפשר עוד קיום הפגנות ללא רישיון. "מיצינו את רף הסובלנות", אמר. "קבוצות אלימות ניצלו את האיפוק לשם ביצוע מעשי ונדליזם".

הפגנת יוצאי אתיופיה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2
הפגנת יוצאי אתיופיה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2
הפגנת יוצאי אתיופיה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בעקבות המהומות הקשות שוחח הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו עם השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' וקרא להרגעת הרוחות ולהשבת הסדר. "יש מקום לברר את כל הטענות, אבל אין מקום לאלימות והפרות חוק שכאלה", אמר. היום יכנס דיון בהשתתפות נציגי יוצאי אתיופיה, בהם גם החייל דמאס פיקדה שהתיעוד שלו מוכה על ידי שוטר הצית את המהומות. בדיון ישתתפו גם נציגי משרדי ביטחון הפנים, הרווחה, הקליטה, הפנים ומרכז השלטון המקומי.

גנטו מנגיסטו, אחד מהמפגינים, טוען כי לא הייתה כל כוונה לנקוט באלימות וכי קבוצות שונות ניצלו את המחאה לצורכיהן. "הצטרפו אלינו כל מיני ארגונים והתסיסו הכל", אמר. "אנחנו לא פה בשביל האלימות. אנחנו רוצים שיבינו שאנחנו ישראלים. זה שחייל במדינת ישראל מוכה זה כואב".

הפגנת יוצאי אתיופיה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2
חוסמים את נתיבי איילון (צילום: ערן ברזילי)
צילום: ערן ברזילי
הפגנת יוצאי אתיופיה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

יום הזעם של העדה האתיופית

אירועי המחאה החלו בשעות אחר הצהריים כשמאות בני אדם התאספו מול קריית הממשלה בתל אביב. המפגינים נשאו שלטים וקראו קריאות במחאה על אלימות המשטרה, ותוך זמן קצר החלו לחסום את צומת הרחובות קפלן ובגין בעיר. כוחות גדולים מאוד של משטרה שהתאספו במקום אפשרו למפגינים לחסום את הרחובות הסמוכים, אך יצרו חומה אנושית במטרה למנוע מהם לחסום את נתיבי איילון.

בהמשך פתחו חלק מהמפגינים בריצה דרומה לכיוון דרך יצחק שדה, תוך שהם מנצלים את העובדה שהמשטרה לא נערכה במקום בכוחות גדולים, וירדו לנתיבי איילון דרך מחלף לה גארדיה. במשך יותר משעתיים הצליחו כאלף מפגינים לחסום לחלוטין את אחד מעורקי התחבורה המרכזיים של ישראל.

המחאה בתל אביב, אתמול (צילום: פלאש 90 תומר נאוברג)
צילום: פלאש 90 תומר נאוברג
המשטרה דחתה המלצות הוועדה נגד גזענות (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

לאחר שבמקום התפתחו עומסי תנועה כבדים, החליטו במשטרה לפנות בכוח את המפגינים. בשלב זה החלו ההמונים לצעוד לעבר כיכר רבין בתל אביב, תוך שהם חוסמים בדרכם את הרחובות הסמוכים. סמוך לשעה 20:00 חלה תפנית במאבק, כשעשרות צעירים ניסו לפרוץ לתוך בניין העירייה ונתקלו בהתנגדות משטרתית עיקשת.

במקום התפתחו עימותים קשים ביותר, כמותם לא נראו זמן רב בתל אביב. המתפרעים השליכו אבנים ובקבוקי זכוכית לעבר כוחות המשטרה, שהגיבו באמצעים לפיזור הפגנות - גז מדמיע, רימוני גז והלם וסילוני מים שהופנו לעברם.

_OBJ _OBJ _OBJ

"המשטרה נאלצת להתמודד עם גורמים שחדרו לשורות המפגינים, מתסיסים את ההמון ומייצרים הסלמה מסוכנת", אמרה הערב דוברת מחוז תל אביב במשטרה, סנ"צ הילה חמו. "אנחנו מצפים מהמפגינים להוביל לסיום ההפגנה".

"גם המשטרה צריכה לבדוק את עצמה וחלק מהטענות נגדה מוצדקות", אמר השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ', שהגיע לכיכר רבין על מנת לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות. אהרונוביץ' קרא לפיזור ההפגנה ולסיום האלימות, אך התייחס גם לסרטון שהצית את המחאה שבו נראה חייל מוכה על ידי שוטר. "השוטר שהכה הוא בושה למשטרה".

בהכנת הידיעה השתתפו ברהנו טגניה, גלעד שלמור ועזרי עמרם.