סדרת הכתבות "ברוקלין של קודש" לימדה אותנו להכיר קצת את החרדים של אמריקה - וגם העלתה גם לא מעט שאלות על החרדים כאן בישראל. מה ניתן ללמוד מחייהם - ולאן מועדות פני החרדיות האמריקנית לעומת הישראלית? צפו בסדרת הכתבות של יאיר שרקי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הפרק הראשון בסדרה סיפק הצצה לקהילה החרדית בארה"ב, שהיא הגדולה בעולם אחרי ישראל - חצי מיליון אזרחים. במוקד הפרק הראשון ניצבו החרדים שגרים בלב העיר הגדולה ניו יורק - ואלו שברחו ממנה.
על המתח שבין ברוקלין למנהטן, בין קודש לחול, בין חיים יהודיים מסורתיים לבין מה שיש לאמריקה הגדולה להציע, חיים 350 אלף עד חצי מיליון חרדים. הם מציגים מודל חיים חרדי-אמריקני, שהוא שונה בלא מעט פרטים מהמודל החרדי הישראלי שאנחנו מכירים.
במוקד הפרק השני בסדרת הכתבות עמדה העיר החרדית הראשונה בארה"ב - שהיא גם העיר הענייה במדינה. קריית יואל ממוקמת כ-100 ק"מ צפונית למנהטן בלבד, אך מדובר בעיר הענייה ביותר בארה"ב. כ-70% מהתושבים נמצאים מתחת לקו העוני וכמחציתם מקבלים סיוע מהמדינה.
זו העיר הענייה ביותר בכל ארה"ב: לא מדובר בעיירה נידחת על גבול מקסיקו אלא בעיר הממוקמת במדינת ניו-יורק, כ-100 קילומטרים בלבד צפונית למנהטן. זו עיר חרדית למהדרין - מראש העיר ועד אחרון התושבים - וכולם חסידי סאטמר. זו גם העיר עם מספר הנפשות הרב ביותר בממוצע בכל ארה"ב. ההכנסה החודשית הממוצעת למשפחה בקריית יואל היא 2,000 דולר עבור משפחה בת שמונה נפשות. חצי מהתושבים במקום מקבלים קצבת מזון מהמדינה, ושליש גם סבסוד בביטוח הרפואי.
אחת השאלות המעניינות ביותר בנוגע לקהילה החרדית בארה"ב, שהייתה הנושא של הכתבה השלישית בסדרה, היא מדוע כמעט כל החרדים שם עובדים, בעוד שכאן זה נפוץ הרבה פחות - 75% מהגברים החרדים בארה"ב עובדים, לעומת כ-50% בלבד בישראל. איך הם משלבים בין עולם התורה לעולם העבודה?
הבדל מעניין נוסף בין ישראל לארה"ב הוא שבעוד בארץ האישה החרדית היא המפרנסת העיקרית בעוד בעלה לומד, מעבר לים המודל שמרני יותר: הגברים יוצאים לעבוד באופן כמעט גורף, ואילו הנשים - פחות. עם זאת, אלו שבוחרות כן לעבוד מגיעות הכי רחוק שאפשר: לכס המשפט של בית המשפט הפלילי של ברוקלין, למשל.
החרדים בארה"ב שנאבקים בישראל היו נושא הכתבה הרביעית בסדרה. כיצד מרגישים החרדים בברוקלין לגבי ישראל? מצד אחד, יש את אלו שתומכים במדינה, מרגישים אליה זיקה, אך בד בבד נמנעים מלגור בה. מהצד השני, החרדים שמתנגדים לישראל, לציונות, ונלחמים בה בכל הכוח.
הפרק החמישי בסדרה עסק בשאלת ההבדלים בין החרדים בארה"ב לאלו בישראל - ובסוגיות הטעונות, ובראשן היציאה לעבודה. מבירור עם דמויות בולטות, במגזר ומחוצה לו, עולה כי החברה החרדית בישראל עוברת בשנים האחרונות תהליכי עומק - יותר עובדים, יותר אקדמאיים, אפילו יותר חיילים. ההשוואה בין החרדים כאן ושם אכן מורכבת, יש הרבה דמיון אבל גם הבדלים בתנאים. בכל זאת, החרדיות האמריקנית מציפה סימני שאלה על כמה מיסודות החרדיות הישראלית, דיון שאולי נפתח כעת, אבל יימשך עוד זמן רב בתוך המגזר, וגם מחוצה לו.