רבים השתמשו היום במונח "צונאמי" כדי לתאר את מימדי הסופה, ובעיקר את ההרס שהשאירה אחריה. גלי הים התיכון גרמו נזקים כבדים כשניפצו חלונות ראווה של עסקים על קו החוף, וסחפו עמם סחורה לים.
רוצים לקבל עדכונים שוטפים במהלך הסופה? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
משבי הרוח שנשבו בחוף ביממה האחרונה לאורך החוף הגיעו ל-100 קילומטרים בשעה. כתוצאה מכך התרוממו גלים של עד עשרה מטרים, שגרמו נזק כבד לכל רצועת החוף של הים התיכון - מהרצליה ועד בת ים.
כעת חוששים מקריסת שובר הגלים בתל אביב, שעשויה להסב נזק חמור ליאכטות שעוגנות במרינה, והחשש שלהם לא מופרך. בקיסריה קרס כבר המזח, ולאורך הטיילת התמוטטו חומות אבן ונפערו בורות על הרציף.
ברחבי הארץ אומדים נזקים - בחרמון מחייכים
כשזו תמונת המצב על החוף, ניתן רק לשער מה קורה אצל הימאים שהסופה תפסה אותם בלב ים. הדרמה המרכזית התרחשה בשעות הבוקר כשספינה נושאת דגל מולדובה טבעה מול חופי אשדוד. למרבה המזל כל נוסעיה ניצלו. ספינה טורקית אחרת, איבדה שליטה בשעות אחר הצהריים והעבירה אותות מצוקה.
לא מעט מומחי אקלים טוענים שאנו עדים להשלכות של ההתחממות הגלובלית. בתוך ימים עברנו מחמסינים ושריפות, למופעים של גשמים חזקים ושיטפונות בעיקר בצפון הארץ. רק בחרמון יכלו סוף סוף לחייך: "ציפינו ל-45 סנטימטרים בחלק התחתון של האתר ול-80 סנטימטרים בחלק העליון - ולשמחתנו הכל התממש", סיפרה רחל בראל, מנהלת אתר החרמון.
הכינרת עלתה ב-4 ס"מ
כמויות משקעים נאות נרשמו בצפון: חדשות טובות מאוד לכנרת בסביבתה נרשמה כמות המשקעים גבוהה - 50 מ"מ גשם. גמלא היא השיאנית, עד הבוקר ירדו שם 80 מ"מ גשם. בגליל המערבי ירדו 40 מ"מ, בזיכרון יעקב 35 מ"מ ובעמק יזרעאל ירדו 30 מ"מ. כמויות הגשמים האלו הביאו עמם גם חדשות טובות: מפלס הכינרת עלה ב-4 ס"מ ביממה האחרונה.
החורף הגיע לישראל
שנים לא הייתה בישראל מערכת חורפית בעוצמה שכזו כבר בתחילת החורף. הסערה הגיעה יחסית מוקדם השנה, בדרך כלל מערכות כאלה אופייניות לאמצע החורף - ינואר פברואר - בכל מה שקשור לטמפרטורות נמוכות ולכמויות הגשם. מדובר במצב חריג ביותר: חודש נובמבר היה היבש ביותר והחם ביותר בעשרות השנים האחרונות, עם 0 מ"מ גשם.
החל ממחר המערכת תיחלש מאד, ונראה שמוקד הגשם יהיה יותר במרכז הארץ ופחות בצפון. במהלך היום הגשם ילך וייחלש, וביום שלישי כבר יהיה מעונן חלקית עם סיכוי לגשם קל בצפון. המערכת לא תגיע כנראה לדרום, כך שאין חשש לשיטפונות בערבה ובנגב.
סערה נוספת - כבר בסוף השבוע הבא
מדובר במערכת "חורפית קלאסית" שנוצרה באזור יוון. היא נעה לכיווננו בהדרגה ממערב למזרח והופכת להיות עוצמתית יותר מעל קפריסין. בהמשך תנוע המערכת מישראל לכיוון צפון מזרח, אל הים השחור ורוסיה.
ואם חשבתם שאחרי הסערה של סוף השבוע יחזור החום, טעיתם. נראה שיש מערכת חורפית נוספת שעשויה להגיע כבר בסוף השבוע הבא ובתחילת השבוע שאחריו. בין שתי המערכות יישאר קר: חורף אמיתי בישראל.
הסופה הגדולה - סיקור מיוחד:
הרוח העזה: עוקרת דלתות בניינים
שיא הסערה עוד לפנינו: הרס ושיבושים ברחבי הארץ