לפני שלושה חודשים, כשנורתה יריית הפתיחה לבחירות הרביעיות, הראו הסקרים שהציבור רואה בנתניהו האשם המרכזי בפירוק הממשלה ובהליכה לבחירות. על כל אחד שאמר שגנץ אחראי, היו שניים שהפנו את האצבע לנתניהו. אבל היום, בקו הסיום, השאלה שתכריע היא לא מי התחיל את המשבר, אלא מי ישכנע שהוא מסוגל לסיים אותו.
לכאורה, תנאי הפתיחה של נתניהו טובים בהרבה שכן על פי הסקרים, הוא רחוק רק מנדט אחד מהקמת ממשלה. נתניהו יטען שהוא היחיד שמסוגל להקים ממשלה יציבה והומוגנית שתתפקד חמש שנים מלאות. "אם כל אחד יביא עוד 3 מצביעים לקלפי", יטען נתניהו, "לא תצטרכו לבקר שם הרבה מאוד זמן".
אלא שגם אם נתניהו ישיג 61 מנדטים, לא בהכרח תקום ממשלה יציבה. בסוף דצמבר 2018 החליט נתניהו לפרק את ממשלתו שמנתה אז 61 מנדטים, אחרי שהתקשה לנהל אותה. מרגע שליברמן עזב את הממשלה, היה ברור שכך לא ניתן לנהל מדינה. הסיבה הרשמית לפירוק הממשלה הייתה הקושי להגיע להבנות סביב חוק הגיוס, אך הסיבה האמיתית היתה שנתניהו מאס באיומים של חברי הכנסת כל שני ורביעי, ימי המליאה.
כך לדוגמה, בשבועות שלפני פירוק הממשלה איים סמוטריץ' לא להצביע עם הקואליציה אם לא יוחזרו תושבים מחברון לבתיהם שפונו, ואמסלם ונגוסה מהליכוד סירבו להישמע למשמעת הקואליציונית כל עוד לא יעלו ארצה 9,000 יהודים מאתיופיה. על כולם ניצח בגאון אורן חזן - שברצונו היה לקואליציה רוב, וברצותו לא. נתניהו יודע היטב שכל ממשלה שבה יהיו רק 61 חברי כנסת בלבד היא מתכון לכאב ראש מתמשך, וסביר להניח שגם אם ישיג כזו, יפעל ללא הפסקה להרחיב או להחליף אותה.
מעבר לעניין המבני, גם בממשלתו הבאה של נתניהו עשויים להתגלות פערים משמעותיים - וזאת על אף שהיא נראית הומוגנית במבט ראשון. כך לדוגמה איתמר בן גביר הצהיר שלא יסכים לשבת בממשלה אם לא תקדם חוק שיעצור את המשפט של נתניהו. לעומתו, בנט ושקד נשבעו בנקיטת חפץ שלא יסכימו לשום חקיקה שתעצור את המשפט. שקד צוטטה בהקשר זה: "לא יהיה חוק צרפתי ולא יהיה חוק חסינות".
בצד השני רחוקים בהרבה מהקמת ממשלה, אבל ינסו לטעון שהם קרובים מאוד לסיכול ממשלה קיצונית של נתניהו. בכנס שקיים השבוע לפיד, הוא אמר: "אנחנו נאבקים על המנדט ה-61, הכול מתנקז למנדט אחד שיאפשר לנתניהו ממשלה שנשענת על קיצוניים וחסידי הרוצח ברוך גולדשטיין". נשאלת השאלה אם מצביעי המרכז שמאל ינהרו לקלפיות רק בשביל לבחור בבחירות חמישיות.
לפיד לא הצליח לשכנע בסבב הזה שיש לו ממשלה. בשום שלב לא קיבל הציבור תשובה משכנעת איך ידורו בכפיפה אחת בנט, ליברמן, העבודה ומרצ - ובעיקר תחת מי. העלילה הסתבכה עוד יותר כשבנט וסער הודיעו שבכל מקרה לא יישבו תחת לפיד, על אף שהוא כפול מהם בגדול. בחדרים סגורים מודים ביש עתיד שגם הם לא מתכוונים להגיש את ראשות הממשלה על מגש של כסף.
מצד שני שלוש מערכות בחירות הוכיחו שהפוליטיקה, בדומה לנגיף שפקד אותנו, מפתיעה כל פעם מחדש. במשך 3 סבבים גם תוצאות האמת לא שיקפו את מה שקרה בסופו של דבר. בסבב א' השיג הימין 65 מנדטים אבל ליברמן מנע מנתניהו להקים ממשלה. בסבב ב' השיג הגוש הנגדי 65 מנדטים אבל לא הצליח להקים ממשלה, ובסבב האחרון השיגו גנץ ושותפיו 62 מנדטים ועדיין היה זה נתניהו שהרכיב. הפעם ניצבים מול נתניהו עוד שחקנים נוספים ומנוסים כמו סער, אלקין ואחרים. תוצאות הבחירות עשויות להיות רק נקודת הפתיחה לקרב מרתק על המפתחות לניהול מדינת ישראל.
עוד בנושא:
בנט: לא אקדם חוק שימנע מנתניהו לכהן תחת כתב אישום
הישורת האחרונה של הקמפיין: האסטרטגיה של המועמדים המרכזיים בדרך לקלפיות
סקר מנדטים דרמטי: נתניהו מתחזק אך עדיין לא יכול להקים ממשלה, יריביו נחלשים - 16.3
דרעי מכחיש שהיה ערב לגנץ על ההסכם, אז בדקנו בארכיון
אפליקציות ייעודיות, רכבי שטח ושיחות טלפון – כך נאבקות המפלגות על הקול שלכם
"אחד ביום" | תוצאות האמת - והשקר: הסקרים והמדגמים, הפגמים והיתרונות. האזינו
"אחד ביום" | עלייתו של הימין האנטי ביביסטי. האזינו