נשיא ארה"ב ברק אובמה טרם החליט, כנראה, האם לתקוף בסוריה וכיצד, מכיוון שהוא אינו בטוח במאת האחוזים כי אכן נעשה שימוש בנשק כימי כלפי כוחות המורדים במדינה. אם הדיווחים יאושרו, הרי שמדובר בחציית "הקו האדום" אותו הציב אובמה למשטר אסד כבר לפני מספר חודשים. אבל כאשר יתקבלו ההוכחות, שכבר מצטברות, מה יעשה אובמה? מהן האפשרויות העומדות בפניו?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בימים האחרונים נערך סבב שיחות ותיאומים בין בכירים בממשל אובמה לבין בעלי בריתה של ארצות הברית - הרמטכ"ל גנץ דיבר עם מקבילו דמפסי, הייגל ושר הביטחון יעלון שוחחו, ודמפסי בדרכו לירדן על מנת להיפגש עם בכירים בממשל הירדני ובכירים טורקים. כל הגורמים שהם בעלי ברית של ארצות הברית במזרח התיכון הם בעלי עניין מיידי אם ארצות הברית תחליט לתקוף.
האופציה הנקודתית: תקיפה כירורגית
האפשרות הראשונה, וזו שמצריכה יחסית מעט מעורבות צבאית, היא תקיפה כירורגית מהאוויר של מטרות שבהן מוחזקות אמצעי לחימה סורים. מתקפה נקודתית כזו עשוייה גם לכלול מטרות נקודתיות שהן סמלי שלטון סורי.
אלו מטרות שיכאיבו לאסד ויעבירו לו איתות ומסר מהאמריקנים: "אל תסתבך איתנו, פן ייפגע משטרך". אפשרות כזו, כנראה, לא תעורר הדים גדולים או תוביל להידרדרות ולמלחמה במזרח התיכון.
האופציה המורחבת: מרובת יעדים
אפשרות נוספת היא אפשרות לתקיפה נרחבת מהאוויר. תקיפה של מספר רב של יעדים, פגיעה בצבא הסורי ונטרולו וריבוי מטרות שהן סמלי שלטון.
בנוסף, בתקיפה אווירית רחבה עשויות לפגוע גם בתשתיות במדינה, כגון חשמל ומים - מכה שתפגע מאוד ביכולת הכלכלית של המדינה. מתקפה כזאת כבר עשויה להעמיד את אסד במצב שהוא יהיה חייב להגיב.
מהאוויר או מהים?
חשוב לציין שהתקיפות לא חייבות להתבצע ממטוסים: יש אפשרות לבצע תקיפות מהסוג הזה עם טילי שיוט שמשוגרים מספינות או מצוללות. אם תתבצע מתקפה מהים, מטוסים אמריקניים לא יהיו מעל שמי סוריה ומטוסים לא ייפגעו וטייסים לא ייפלו בשבי - אלו דברים שהאמריקאים לא רוצים ואוהבים לראות, ולכן ייתכן שהירי יתבצע דווקא מהספינות או הצוללות במזרח התיכון.
וזה אולי רמז לכך שזו האופציה המועדפת על אובמה: בימים האחרונים שיגרה ארצות הברית אזהרה לאסד, כאשר קידמה שתי ספינות מלחמה ועליהן טילי שיוט.
ארצות הברית אינה חייבת לפעול ישירות ובאופן גלוי - ניתן כמובן לתת היתר או אמל"ח ייחודי לגורם אופוזיציוני בסוריה, שיבצע את העבודה השחורה עבורם ויתקוף את צבא סוריה או את מוסדות השלטון. קיים בכך כמובן סיכון - חימוש גורמים קיצוניים בסוריה, אך כך אובמה לא יצטרך להקצות כוחות רבים או להתערב באופן ישיר.
אז איך מחליטים?
כפי שאמר צ'אק הייגל, שר ההגנה האמריקני, ההחלטה תהיה תלויה גם בתמיכה של בנות בריתה של ארצות הברית במתקפה. דבר אחד כנראה לא נראה בשלב זה: פגיעה אמריקנית אישית בבשאר אסד אינה על הפרק.
מתקפה כימית בפרברי דמשק - הסיקור המלא:
גורמי ביטחון: ישראל תדע מראש על תקיפה אמריקנית בסוריה
שר ההגנה האמריקני הייגל: "ארה"ב מוכנה לכל תרחיש בסוריה"
קרי: "אפשרו לפקחי האו"ם גישה לאזורי התקיפה"
הציבור האמריקני נגד תקיפה בסוריה
סוריה במסר למערב: "תקיפה לא תהיה טיול"
רופאים בסוריה: "אלפים טופלו מפגיעה בחומר כימי"
הבית הלבן: כשיתבררו העובדות בנוגע לסוריה - אובמה יקבל הכרעה
ראשי הצבאות של מדינות המערב וערב ידונו במתרחש בסוריה
הטלוויזיה הסורית: "נתפס חומר כימי במנהרות המורדים"
רמטכ"ל ארה"ב ישוב למזרח התיכון
נשיא אירן רוחאני: נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה
ארצות הברית שולחת משחתות לים התיכון
המורדים: נטלנו דגימות קרקע מאתר ההפגזה הכימית סמוך לדמשק
אובמה: "הדיווחים מסוריה מצביעים על אירוע גדול"
רוסיה: לחקור התקיפה הכימית בדמשק
הילדה הסורית שהפכה לסמל זועקת: "הצילו אותי, אני חיה!"
מועצת הביטחון בדיון חירום: "לבדוק אם נעשה שימוש בנשק כימי"
עדויות הזוועה מסוריה: "משפחות שלמות שרועות על הרצפה"
מומחים ישראלים: "התיעוד מצביע על תקיפה כימית"