2014 כבר כאן ו'אני רק שאלה' לא מסכמת כלום, סתם כי אין לי כוח לסיכומים האלה יותר. אז ברשותכם (או שלא, זו לא דמוקרטיה פה), מדור רגיל לחלוטין שלא מסכם דבר אבל מעלה יופי של חיוך לתחילת השבוע. השאלה הראשונה שלנו לשבוע הזה היא ממיסטר סילבסטר בכבודו ובעצמו אשר רצה לדעת האם יש אמת מאחורי הכלל שאסור להעיר אנשים שהולכים מתוך שינה?
מר סילבסטר, אתה בטח מתכוון לאותם אנשים שאנחנו מכירים מהסרטים המצוירים, אלה שמהלכים מתוך שינה עם הידיים פרוסות קדימה בתנוחת זומבי שמביא לי למדוד בגדים רק בלי הבגדים. צר לי לבשר לך, אבל הם לא קיימים במציאות. מה שכן קיים הם אנשים רגילים כמוני כמוך, אשר יש להם סומנבוליזם, או מחלת ירח בעברית. זוהי אחת התופעות המסתוריות ומרתקות שידועות לאדם, היא יכולה לבוא לידי ביטוי בכל גיל אבל אצל ילדים היא הרבה יותר שכיחה מכיוון שאנשים הסובלים ממנה מתחילים לעסוק בפעילות יום יומית מתוך שינה בשעה בה המוח נכנס לשינה העמוקה שלו ועם הזמן והגיל, פרק השינה העמוקה הולך ומתקצר.
אז כן, ברמת העיקרון לא אמורה להיות כל בעיה בריאותית בלהעיר אנשים שמהלכים מתוך שינה, זה לא יגרום להם להתקף לב או למוות מידי. מה שכן, לאורך ההיסטוריה אנחנו יכולים לראות אנשים שעוסקים במגוון פעילויות בזמן הליכת השינה שלהם, החל משליחת מיילים, ציור ציורים, טיולים, בישול, קיום יחסי מין ונהיגה במכונית – הכל מתוך שינה ועם עיניים פקוחות! עכשיו פה נוצר ההיגיון לא להעיר אנשים שהולכים מתוך שינה מכיוון שבעת ההתעוררות האדם עלול להיות מאוד מבולבל ולהכנס להלם מהסיטואציה בה הוא מוצא את עצמו פתאום (כמו שהתמונה האחרונה שאני זוכר רגע לפני שאני מתעלף בפאב מרוב אלכוהול ואז מתעורר בבית - רק להפך, עדיין מטריד מעט..) בכל מקרה מה שאני בא לומר הוא שממקרי עבר כבר קרה שניסו להעיר אנשים שהולכים על צוק לדוגמא ובעת ההתעוררות הם מאבדים שיווי משקל מההלם ונופלים, או אנשים שעוסקים בבישול מתוך שינה ומחזיקים סכין חדה ביד, למה לך להפחיד אותם ולהכניס אותם לאי וודאות? שלא לדבר על אנשים שנוהגים במכונית. בקיצור, אתה רוצה להעיר מישהו מתוך שינה? חכה שיגיע לג'מבורי או לכיתת יוגה.
'יואב פאף' שלח לנו שאלה השבוע בה הוא רצה לדעת מדוע משתנה לנו הקול בזמן שאיפת הליום?
אהלן יואב, שאלה טובה, ברמת העיקרון אפשר ממש להיכנס למשוואות פיזיקאליות בנושא הזה אבל אני חושב ששנינו נעדיף את שיטת הקצר והקולע ואז ללכת לשאוף איזה בלון של הליום.. אז בראשית התשובה אנחנו ניישר קו ונבין שהקול נוצר על ידי כך שאתה מעביר אוויר מהראות דרך שפתות הקול (מיתרי הקול בשמם הישן יותר) כשהן רועדות וכך נוצרים לך גלי קול שנפרסים באוויר עד שהם מגיעים לאוזניים שלנו ואנחנו מפענחים אותם לצליל.
עכשיו אם יצא לך לצפות פעם בבלון הליום בטח שמת לב שהוא, כמו מיילי סיירוס, כל הזמן מנסה לטפס כלפי מעלה. זה מכיוון שמדובר בגז שהוא פחות דחוס מהאוויר (עדיין כמו מיילי סיירוס), "קל יותר". עכשיו זו תכונה מעניינת כי לא רק שזה גורם לבלונים שמלאים בגז הזה לעלות כלפי מעלה, זה גם גורם לגלי הקול שלך לעבור דרכו הרבה יותר מהר מאשר שהם היו עוברים דרך אוויר הדחוס יותר. וזו בדיוק הסיבה למה הקול שלך נשמע לנו גבוה יותר, האמת שהוא בכלל לא גבוה יותר, שפתות הקול שלך לא זזות מהר יותר פתאום וגורמות לרטט חזק יותר שהופך את גלי הקול לצפופים יותר רק משאיפת הליום קסם נכון? מה שמשתנה זו המהירות בה הגלים עוברים את ההליום במערכת הנשימה שלך, מכאן שהגון של הגול משתנה. זה בדיוק כמו שתנגן את אותו התו במספר כלי נגינה שונים, זה יהיה אותו 'דו' אבל הצליל יהיה שונה. וכאשר צליל ההליום שלך מגיע לאוזניים שלנו, אתה נשמע כמו עכבר מסרט מצויר. הבנת? יאללה תן לי סול.
"היי לאון שמי ורד מרד ובגלל השבוע הקר והחורפי יצא לי לחשוב למה הלסת שלנו רועדת כשקר לנו ואם יש עוד בעלי חיים שזה קורה להם? אשמח אם תענה לזה, ורד המורדת".
ורד, הגיע הזמן שתהיי שמחה, כי הנה אני הולך לענות על זה, שימי סוודר מחמם כי אני מתחיל: לרעוד מקור זו לא רק פריווילגיה שלנו כבני אדם, אלא של כלל בעלי החיים שמזוהים תחת קבוצת "בעלי דם חם" או הומאותרמיים בלעז מדעי. בני אדם, כלבים, חתולים, עופות ואפילו חלק מהפוליטיקאים.. כולם רועדים מקור, כי לכולם יש דם חם, ומה זה אומר? זה אומר שאנחנו מפיקים את חום הגוף של עצמו, סוג של רדיאטור פנימי. את אנרגיית החום של הגוף אנחנו חייבים לכל מיני תהליכים ביוכימיים שמתרחשים כל הזמן בגוף ויוצרים אנרגיה שבין היתר יוצרת גם אנרגיית חום. זה קורה בכל תא ותא בגוף שלנו, תכפילו את זה פי אין סוף כמעט ויש לכם 37 מעלות חום של אדם נורמאלי.
עכשיו, הרדיאטור המרכזי בגוף שלנו הוא מערכת השרירים. כמו שאתם עוסקים בפעילות גופנית ואחר כך מתים מחום וצריכים להזיע בכדי להוריד את החום, אז אותו דבר, כשממש קר לנו הגוף רק מנסה להתחמם, והיות ואתם לא בדיוק בראש להתחיל לרוץ עכשיו או לרקוד זומבה המוח מתחיל לשלוח פקודות לשרירים לעבוד, עכשיו הוא מספיק חכם להפעיל את כל השרירים יחד, לדוגמא בלסת שלנו הוא מפעיל גם את השריר שאחראי לפתיחתה וגם את השריר הנגדי שאחראי לסגירתה בו זמנית, כך שמבחינת הגוף הוא מפיק פי 2 יותר אנרגיה מהשרירים שתגרום להיווצרות של אנרגיית חום ואנחנו מקבלים את זה בתור רעידות, פרכוסים או כל שם אחר שתרצי. זה נכון גם לגבי שאר איברי הגוף שלך שרועדים כאשר שרירים הפוכים פועלים בו זמנית. ועכשיו בונוס: למה דווקא הלסת היא זו שרועדת ראשונה? כנראה כי את שמה לב לרעידות שלה יותר וגם כי היא בדרך כלל חשופה לקור יותר משאר הגוף שלך. מרטיט!
'ביג או' שלחה לנו מייל בו היא ביקשה להישאר אנונימית, אבל היא גם ביקשה לדעת מה מספר האורגזמות הרב ביותר שאישה הגיעה אליהן ברצף.
אוקי, אני מבין שמישהו מוכנה ללכת על השיא? הייתי מציע לך לחשוב על זה פעמיים כי זה ישרוף כנראה.. בכל שנה מתקיים פסטיבל אוננות בינלאומי ענק העונה לשם Masturbate-a-thon שזה משחק מילים מטורף ומטומטם בעת ובעונה אחת.. בשנת 2009 הפסטיבל נערך בדנמרק ושם החליטו לקבוע שיאי אוננות, גברים ונשים התייצבו בניסיון לשבור את השיא בזמן שעת המשחק שלהם עם עצמם. ואכן הדיווחים הרשמיים מהתחרות מדברים כי מספר הפעמים הרב ביותר בו גמרה אישה ברצף עומד על 222.
נשמע מעט מטורף? אני מסכים איתכם. לצערי לא מתועדת הדרך בה בדקו האם האישה הגיעה לפורקן, ולמרות שידוע על תופעה של גמירות בשרשרת, אני חייב לומר שאני מעט סקפטי לגבי הנתון הזה. מה גם ששמה של האישה לא פורסם, אבל אולי היא ביקשה להישאר אנונימית, אני מבין שזה בעייתי להסביר לאבא מאיפה הגביע הנוצץ החדש בסלון.. בכל מקרה, ביקשת לדעת, אז אני עונה. אגב, בקשר לכבוד הגברי האבוד, אז באותו שנה ובאותו פסטיבל, בחור בשם מייקל האריפרם לקח את המקום הראשון כאשר חווה 31 אורגזמות ברצף, ואת זה, עם כל הכבוד, הרבה יותר קשה לזייף.
גם אתם חושבים שמי שחוגג את הסילבסטר הוא אנטישמי, אבל תכל'ס פשוט אין לכם את מי לנשק השנה? אתם מעציבים אותי. אבל בלי קשר, לכל שאלה שרק תרצו אתם מוזמנים לשאול בפייסבוק, אפשר גם בתגובות למטה או ב-men@mako.co.il ואני מבטיח לענות עליה, אם אני ארצה.. זו לא דמוקרטיה פה.