כולנו יודעים שזוגיות טובה היא לא מתנה שמקבלים, אלא תוצר של עבודה רבה. אבל בסוף היום, כשהעייפות משתלטת ונכנסים למיטה המשותפת, הדבר האחרון שבא לנו לחשוב עליו הוא איזו תנוחת שינה תעשה טוב לקשר. הרי כל אחד זקוק לחלקת סדין להשתרע עליה ופשוט לישון. אך האם מי שלא מעניק בזמן השינה את אותה תשומת הלב שהוא מעניק לזוגיות בשעות הערנות, עושה טעות? על כך חלוקות הדעות.
זה היה כמובן רק עניין של זמן עד שיכנסו לנו גם אל בין הסדינים ויאבחנו את הזוגיות דרך המיטה המשותפת. "השפה הסודית של השינה", ספרה של אוואני תומאס, מציע פרשנות חדשה למה שקורה במיטה הזוגית לאחר שהאורות כבים. הספר הוא מעין מדריך מפורט בו מוצגות 39 תנוחות שונות ומאוירות של בני זוג, כשליד כל תנוחה מוצע ניתוח אופייני של בני הזוג שישנים בה. בנוסף, ליד כל תנוחה ניתנים טיפים שעשויים לשדרג את הזוגיות של בני הזוג, להגביר את האפקטיביות של התנוחה ולשפר את איכות השינה אצל מי שסובלים מבעיות נפוצות כמו נחירות, בעיות עיכול או נדודי שינה. באתר הבית של המחברת תמצאו מבחן שינה (פסיכדלי למדי) שיעזור לכם לבחור את סוג התנוחה האידיאלית עבורכם.
דוגמאות? בבקשה. בין התנוחות ניתן למצוא את תנוחת הכפיות הקלאסית, בה בני הזוג שוכבים על הצד כשגופו של האחד נחבק על ידי השני. תנוחה זו מעידה על זוגיות מאוזנת ובעלת רגישות הדדית. תנוחה אחרת היא תנוחת "בובות מנייר", בה שני בני הזוג שוכבים על הגב בפישוק איברים כששתי הידיים הפנימיות וכפות הרגליים הפנימיות נוגעות זו בזו - תנוחה זו מעידה על זוגיות שנטענת באנרגיות חדשות על ידי מפגש פיזי, אפילו קצר.
הגוף לא משקר
גבריאל רעם, מרצה ומומחה לתקשורת אל מילולית ומחבר הספר (יחד עם נילי רעם) ''גברים ונשים מעבר למלים'', מסכים שגם בשינה, למרות שכביכול אנחנו במצב של חוסר מודעות, תנוחת הגוף מעידה על היחסים שלנו עם הגוף שלנו ועם גופו של השותף למיטה הזוגית. "הגוף לא יודע לשקר", אומר רעם, "כשלא נעים לנו להגיד משהו, הגוף יגיד זאת". רעם מאמין כי השינה המשותפת היא אחת מהפעולות הכי אינטימיות שלנו ויש חשיבות רבה לדרך בה אנחנו מניחים את גופנו ליד בן הזוג. שינויים בתנוחות מעידים על תחושות כמו בטחון, חברות ונוחות שמתפתחות במהלך הקשר, ולעומת זאת התרחקות גופנית יכולה להעיד גם על ריחוק ונתק רגשי בין בני הזוג.
האם אנחנו יכולים לזייף את הרגשות האמיתים שלנו כלפי בן הזוג באמצעות שפת גוף מכוונת?
"אם אין בנו כנות אמיתית משהו בגוף שלנו לא ישתף פעולה. תהיה איזושהי התרחקות אינסטנקטיביות בין בני הזוג, יד שנשלחה ללטף תקפא פתאום, הגוף שרוכן יהפוך לקשה ולא רך, נתקרב למישהו אך הראש יורחק. אם ננסה להראות משהו והגוף לא ישתף פעולה תהיה תחושה של זיוף".
איזו שפת גוף מומלץ לאמץ במיטה המשותפת?
"לא ניתן להמליץ על תנוחה מסוימת, כי חלק מהתנוחות הן פרי של גורמים כמו כמה זמן בני הזוג נמצאים בקשר. אבל אני יכול להמליץ על שני דברים עיקריים - קרבה פיזית ומגע. כל עוד בני הזוג נוגעים אחד בשני מספר גדול של פעמים בלילה ומנסים להיות קרובים פיזית, האינטימיות תישמר, ותשפיע גם על מידת הקרבה שלהם בבוקר. כמובן שאין צורך להבהל אם חלק מהלילה מפנים לנו גב. כל אחד צריך קצת מרחב".
מאינטימיות עד ריחוק
אז מה באמת אומרת כל תנוחה? הנה כמה תנוחות נפוצות והמשמעות שלהן:
הכפיות המאוהבות - תנוחה זו מעידה על אינטימיות וקרבה. מדובר בתנוחה שאופיינית בדרך כלל למערכות יחסים בתחילת דרכן. המגע הפיזי בתנוחה זו הוא מרבי מכיוון שרוב איברי הגוף באים במגע זה עם זה. בן הזוג שעוטף בגופו את בן הזוג השני מעניק מעין חסות ויתכן כי הוא (או היא) הדומיננטי בקשר.
חיבוק חזיתי צמוד - בתנוחה זו שני בני הזוג שוכבים מחובקים, הפנים נפגשות והידיים של כל אחד עוטפות את גופו של האחר. מכיוון שמדובר בתנוחה לא נוחה שמקשה על הנשימה, היא לרוב מעידה על זוג מאוהב שנמצא בתחילתה של מערכת יחסים. בתקופה זו בה בני הזוג נכונים להשקיע ולהקריב נוחות למען אינטימיות. ברוב המקרים, בסופו של דבר התנוחה תפנה מקום לתנוחות נוחות יותר.
היא אליו ועליו - בתנוחה זו בן הזוג ישן על הגב ובת הזוג נצמדת אליו מהצד בחיבוק. ידו האחת של בן הזוג חובקת את צידה של האשה והיא מניחה יד על פלג גופו העליון. בתנוחה זו בת הזוג מתרפקת על בן הזוג ומחפשת מחסה בצורה אקטיבית. בן הזוג נותר פסיבי יותר למרות שידו החובקת ממסגרת את התנוחה. התנוחה עשויה להעיד על יחסים לא סימטריים, אבל יש בה קירבה ואינטימיות.
גב אל גב מרוחקים - בתנוחה זו שני בני הזוג ישנים בריחוק ופונים לכיוונים שונים. התנוחה משדרת ריחוק פיסי, כשכל אחד מבני הזוג נותר מכונס בעצמו, ויתכן והיא נוצרה על רקע של ריב או משבר. איתות לפיוס יכול להגיע בצורת מגע מגשש של רגל או יד אל עבר בן הזוג.