האגן הוא מבנה של עצמות שנועד להגן על איברי הבטן התחתונה ולשמש מקום חיבור לעצמות ולשרירי הגפיים התחתונות.
בחלק התחתון של האגן נמצאת רצפת האגן שבנויה משרירים. האגן הנשי בנוי בצורה רחבה יותר מהאגן הגברי כדי לאפשר לתינוק לעבור דרכו במהלך הלידה. לעובר מצפה דרך לא קלה בירידה מהאגן אל תעלת הלידה. כשהוא מגיח לעולם הוא מסובב את הראש קדימה כדי לעקוף את עצם החיק באגן היולדת.
תרגילים לחיזוק האגן במהלך ההריון והלידה:
• תרגילי קגל נועדו לחיזוק שרירי רצפת האגן. הם חשובים גם במהלך ההריון לאימון האזור לקראת הלידה, וגם לאחר הלידה כשהשרירים רפויים מאוד. תרגילי קגל יכולים לסייע במניעת מצבים עתידיים כמו צניחת רחם ובריחת שתן.
• כיוון שלעצם הזנב יש נטייה להיכנס פנימה, חשוב להקפיד בזמן ההריון על תנוחות זקופות ורכינה לפנים.
• תנועתיות של האגן חשובה מאוד במהלך הלידה כדי לאפשר פתיחת אגן ועל מנת להקל על מעבר התינוק. יש להעדיף במהלך הלידה תנוחות א-סימטריות.
• הסקרום הוא חלק בעמוד השדרה (משולש מעוקם) שמורכב מחוליות. עיסוי הסקרום במהלך הלידה יכול להקל ולהרגיע את היולדת. ישנן נקודות באזור שאף יכולות להוביל לזירוז לידה במקרה הצורך.
• סימפיזיס הפוביס הוא הסחוס שמקשר בין שתי עצמות האגן. במהלך ההריון מופרשים הורמונים שמרככים את הסחוס ומגמישים אותו כדי לאפשר לאגן להתרחב במהלך הלידה. לפעמים ההתרחבות גדולה מדי והאישה חווה כאבים בעצם האגן או כאבי גב – תופעה הנקראת סימפיזיוליזיס.
הכאבים מתבטאים בקושי בהליכה, קושי בטיפוס במדרגות או התהפכות במיטה. התופעה חולפת לרוב לאחר הלידה. להקלה על כאבים כדאי להשתמש בכדור הפיזיו. ניתן להקל על הכאבים גם באמצעות עיסוי בשמנים חמים. כמו כן, מומלץ להתייעץ עם אורתופד.
באדיבות פורטל דולה