בדרך כלל כשמדברים על בעיות שינה אצל ילדים, מתייחסים להירדמות ולביעותי לילה. אבל מה קורה כשבשעת ההשכמה הילד תופס בשמיכה כבשריון ומסרב בכל תוקף להיפרד מהמיטה ולהתחיל את היום? בעיה.
הילדים הולכים לישון מאוחר מדי
"הבעיה הזאת נפוצה מאוד בישראל, וברוב המקרים לא נובעת בכלל מסיבות ביולוגיות או פיזיולוגיות מולדות, אלא ממחסור בשעות שינה – הילדים בישראל פשוט הולכים לישון מאוחר מדי, בשעות שלא תואמות את הצרכים שלהם", אומרת מירב מיליק ממרכז אמפתיה, ייעוץ שינה לתינוקות. "התרבות שלנו מזלזלת בשינה ובחשיבותה, ולראייה אפשר להביא את ערוץ הילדים, שמסיים את שידוריו בשעה 22:00, או חוגים רבים לילדים קטנים שמסתיימים בשעה 19:00, שהיא שעה שבה צריך כבר להתכונן לשינה.
"סיבה נוספת לכך שאנו גוזלים שעות שינה מילדינו היא שאנחנו עובדים עד מאוחר. אם שחוזרת הביתה בשש בערב, רוצה לבלות עם ילדיה ולא לשלוח אותם מיד למיטה, ואבות רבים שחוזרים אחרי שמונה מבקשים מהאם לחכות עם ההשכבה כדי שיספיקו לשחק עם הילד. הסיבות הן טובות, אבל זה בא על חשבון שנת הילד והבריאות שלו".
איך עוזרים לילד לקום בבוקר?
1. צריך לשים לב לכמות שעות השינה שהילד זקוק להן ביממה, ולהתנהל בהתאם. מגיל שנתיים עד שלוש וחצי, למשל, ילד יזדקק ל-12 שעות, כולל שנת צהריים – משמע, 10.5 שעות שינה בלילה. מגיל שלוש וחצי עד חמש בדרך כלל אין יותר שנת צהריים, ואז נזקקים ל-11.5 שעות שינה, כולן בלילה. זה כמעט הפוך מהאינטואיציה שלנו, שאומרת שככל שהילד גדל הוא יכול ללכת לישון מאוחר יותר. להיפך, צריך להקדים לשלוח אותו למיטה.
2. אצל ילדים, שנת הרע"מ, המכונה גם שנת החלום (מצב השינה העמוק ביותר), מתמשכת יותר זמן מאצל מבוגרים. לרוב, אצל הילדים מתחלף מצב השינה – משינה עמוקה מאוד לקלה יותר – כל 45 דקות. משינה קלה מתעוררים יותר בקלות, לכן אם הילד מתקשה להקיץ, כדאי לחכות עשר דקות ולנסות שוב – אולי פשוט תפסתם אותו עמוק בתוך חלום.
3. צריך לקחת בחשבון שישנם ילדים שבאופיים הם טיפוסים שמתקשים להתחיל את היום, בדיוק כמו שעם חלק מהמבוגרים אסור לדבר לפני ששתו קפה ראשון. לילדים כאלה כדאי לתת יותר זמן להימרח במיטה בבוקר, ולהעיר אותם כחצי שעה לפני הזמן שבו הייתם מעירים אותם באופן כללי. חשוב להקפיד שזה לא יבוא על חשבון השינה שלהם, או פעולות חשובות אחרות כמו אכילת ארוחת בוקר או צחצוח השיניים.
4. שיטת המדבקות יכולה להחדיר מוטיבציה לילדים שלא מתחשק להם לקום בבוקר. על כל קימה יקבל הילד מדבקה אותה ידביק על לוח שבועי, ובסוף השבוע יקבל הפתעה קטנה אם צבר מספיק מדבקות. חשוב לצרף למשימת הקימה עוד משימה אחרת, אותה הילד אוהב לעשות, כמו אכילת ארוחת בוקר למשל, ושגם עליה יקבל מדבקה. כך תבטיחו שהמוטיבציה שלו תישאר גבוהה ושלא ירגיש שנכשל. כמו בהרבה מקרים, גם כאן הצלחה גוררת הצלחה.
5. אפשר להקל מעט על ילדים שמתקשים להתחיל את היום בביצוע משימות מסוימות בערב, כך שבבוקר יידרש מהם המינימום. סידור הילקוט ובחירת הבגדים, למשל, בהחלט מיותרים בבוקר.
6. אין צורך להאיץ בילד ולומר לו "נו כבר". נכון, זה מתסכל כשהוא לא קם, אבל הלחץ הזה לא יתרום לקימה טובה ויעילה, במיוחד אם אנחנו בטוחים שלא מדובר בבעיה פיזיולוגית או במחסור בשעות שינה. כשהילד גדל קצת אפשר לתת לו שעון מעורר ולהטיל עליו את האחריות להתעורר. קל לילד להימרח במיטה כשאמא היא בתפקיד השוטר, אבל אם מפקידים בידיו את האחריות, ואפילו נותנים לו יום אחד לאחר לבית הספר כך שיבין שהוא הנושא בתוצאות, אולי הוא יחשוב פעמיים בבוקר שלמחרת.