"כשאת היית תינוקת היית כל כך נוחה ועדינה, בקושי בכית", אומרת לי אמי בזמן שאני מנסה להרגיע את בתי. "כשהייתי מניחה אותך במיטה נרדמת בלי בעיה ואפילו נשארת באותה תנוחה כל הלילה", היא ממשיכה וזורה מלח על הפצעים.
טוב, אז הייתי תינוקת נוחה ורגועה, ובתי נוטה להיות חסרת מנוחה ולבכות. מהרגע שהיא נולדה התוודעתי למלחמת התשה חסרת תקדים. הרגשתי שכל פעם שהיא בוכה משהו בוכה בתוכי. הבכי גרם לקרביי להתכווץ, לדאוג, לכעוס, להשתתק ובעיקר לחוש חסרת אונים ולהתפלל שהבכי ייפסק כבר. בבקשה שרק יפסיק.
למה קשה לנו לשמוע בכי?
"בכי הוא הביטוי הראשוני והגולמי ביותר של כאב, קושי, פחד או מצוקה. הבכי מוביל את השומע למצוקה שחש בשלב זה או אחר של חייו, ולכן כשאנו שומעים בכי מתעורר בנו הצורך להסיר את המצוקה, הן שלנו והן של התינוק", מסבירה ד"ר אורית ניצן-אבירם, פסיכולוגית קלינית ורפואית ומנהלת מרפאת אם-תינוק במרכז הרפואי סוראסקי בתל אביב.
"סיבה נוספת לכך שקשה לנו לשמוע בכי היא שבמקרים רבים הורים סבורים כי תינוקות שאינם בוכים נתפסים כתינוקות מאושרים, והם משליכים מכך על עצמם", מסבירה מיכל גרי, דולה אחרי לידה. "לדוגמה, יולדת שליוויתי לאחר הלידה סיפרה כי אמה ציינה בפניה כי היא הייתה ילדה נהדרת שלא בכתה כלל. האם הטרייה הסיקה שאמה הייתה אם נהדרת ושאם התינוק שלה בוכה הרי שהיא עצמה אינה אמא טובה".
מהי המלצתך להורה שקשה לו לשמוע את התינוק שלו בוכה?
גרי: "כדאי לגייס עזרה, בין אם בשכר ובין אם מדובר בסיוע של בני זוג, חברים או קרובי משפחה. הסיוע הינו בשני רבדים - הן במתן תמיכה רגשית והן לשם מתן מענה לבכי התינוק. כמו כן, באמצעות העזרה יכול ההורה להיחשף לשיטות אחרות לטיפול בבכי".
הבכי כאמצעי תקשורת
כיום ידוע כי תינוקות נבדלים זה מזה במאפיינים של מזג (טמפרמנט). אצל תינוק בעל מזג קל ההורה מצליח בדרך כלל להבין את התינוק ולתת מענה מיידי לצרכיו, בעוד אצל תינוק בעל מזג קשה ניתן למנות אי בהירות באיתותים לסביבה, תגובה עוצמתית לגירויים פנימיים או חיצוניים, קושי בהסתגלות לשינוי וקושי ביכולת להירגע. להורה מנוסה, נינוח ובטוח בעצמו יהיה קל יותר להתמודד עם התינוק בעל המזג הקשה.
"אנשים נבדלים בין היתר בסובלנות שלהם לבכי של התינוק", אומרת ד"ר ניצן-אבירם. "כשהורה חש הזדהות יתר עם התינוק קשה לו לפעול מעמדה הורית. עליו ללמוד שהוא המבוגר האחראי ומתוך כך לפתח מיומנות הורית, כלומר, עליו להיות מסוגל לשמוע את בכיו של התינוק ולתת לו מענה".
עד איזה גבול לתת לתינוק לבכות?
"בכי הוא חלק מההתפתחות של התינוק והוא גם ביטוי של התפרקות אנרגיה ושל שיכוך לחצים עבור התינוק. מכאן שאפשר לתת לו לבכות קצת, אולם חשוב לציין כי בכי שאינו נענה כלל עלול להוביל לשתי תוצאות לא רצויות. האחת היא שהתינוק מגביר את בכיו, והשנייה היא שהתינוק מפסיק לבכות לחלוטין ולומד כי אין מי שיענה על הצורך שלו ואז קיים הסיכון שהוא יפתח דיכאון".
האם ישנה דרך לפתח סובלנות כלפי בכי או חסינות מפניו?
"תגובת הלחץ מובנת בייחוד אם מדובר בתינוק תובעני, אולם חשוב לא לפתח חסינות מפני בכי. על ההורה להיות רגיש וקשוב לבכי של התינוק, שכן בעבור התינוק מדובר באמצעי התקשורת וההתקשרות העיקריים", עונה ד"ר ניצן-אבירם.
למה הם בוכים?
תינוקות בוכים מכיוון שזוהי דרכם לתקשר. כאשר ההורה מבין שהבכי הוא אמצעי תקשורת ואינו רק ביטוי למצוקה, הוא יפעל מתוך הקשבה ולא מתוך לחץ. כאשר ההורה משתמש בכלים פרקטיים להתמודדות עם הבכי של התינוק, עצם היכולת שלו לספק את צורכי התינוק מפחיתה את סף החרדה שלו.
מומלץ ללמוד טכניקות לזיהוי סוג הבכי, הן מספרים או כתבות, והן מהניסיון עם התינוק הפרטי שלכם. כשיודעים מה התינוק מבקש להביע ומה הוא צריך, קל לדעת כיצד לפעול ולהפסיק את הבכי. לתנועה יש אפקט הרגעה מיידי. הנה כמה פעולות מרגיעות, עבור ההורה ועבור התינוק:
- קפיצות ונענועים עדינים של התינוק תוך ישיבה על כדור פיזיו.
- נשיאת התינוק במנשא, המאפשרת לו לחוש בתנועה ובמגע, ומותירה את ההורה עם זוג ידיים פנויות.
- ריקוד עם התינוק - התינוק יחוש את התנועה באופן מובהק ומיידי.
בכי בלילה
ד"ר ניצן-אבירם טוענת כי אחת מסיטואציות הבכי הקשות ביותר עבור ההורה היא הבכי בלילה, הן בשל תשישות מצטברת והן בשל התחושות שמעורר הלילה - חושך, פחד ובדידות. "בקרב הורים רבים נוצרת לולאה סבוכה של עוררות-בכי-הנקה או בקבוק, ונוצר מצב שבו האם מיניקה גם כשלא צריך להיניק, והתינוק ממשיך להתעורר בלילה גם כאשר הוא בן שמונה חודשים ומעלה.
בתהליך ההתמודדות עם הבכי בלילה על ההורה ללמד את התינוק להירדם ללא התלות בו. הסיבה לכך שתינוק מתעורר כמה פעמים בלילה היא ששינה אינה תהליך רציף ובכל שינה יש מספר יקיצות. בשינה בריאה התינוק לומד להירדם לבד ובמהלך הלילה כשהוא מתעורר הוא מתהפך וחוזר לישון. אם התינוק תלוי בשד או בבקבוק כדי להירדם, הוא מתקשה לחזור לישון לבד לאחר שהקיץ משנתו. ההמלצה היא לנתק את התלות שבין הנקה לשינה: להשאיר את התינוק במיטה, על אף הבכי, וכמובן לא להיניק מספר פעמים בלילה".
גרי גורסת כי אמנם חשוב מאוד לנתק את היחס בין בכי, אוכל לשינה בלילה, אך היא סבורה שחשוב להישאר עם התינוק בתהליך ההרדמה ולתת לו את ההרגשה כי ההורה נוכח.
בכי בפרידה
אילנה, אם לתינוק בן שנה וחצי, מספרת: "בפעם הראשונה שבה נפרדתי מבני והשארתי אותו עם המטפלת, חשתי כי חלק ניתק ממני והיה לי קשה מאוד להפסיק לבכות. גם הוא בכה, אבל כנראה בגלל ששידרתי לו את המצוקה שלי. מאז, בכל פרידה, אני נאלצת להתמודד עם סאגת בכי קורעת לב, חשה נקיפות מצפון על כך שאני נוטשת אותו ושוכחת את דבריה של המטפלת על כך שפחות מדקה לאחר שאני יוצאת הוא מפסיק לבכות".
לדברי ד"ר ניצן-אבירם, "בכיו של התינוק במהלך פרידה דומה לבכי המתרחש בלילה - בשניהם ישנו סוג של פרידה. ההורה מרגיש כי הוא נוטש את הילד כאשר הוא בוכה וחש בשל כך רגשות אשמה. במקרה זה ההמלצה היא לא להאריך את תהליך הפרידה".
בכי בעת או לאחר מחלה
"כשהתינוק חולה, כל בכי נקשר לכאב אמיתי ועלינו כהורים לתת מענה טוטלי, אולם במקרים רבים לאחר המחלה ישנה נטייה לזנוח את העקרונות שכבר הוכיחו את יעילותם ולהמשיך בשגרת המחלה בשל הקושי להתמודד עם הבכי. ההמלצה היא לחזור מהר ככל האפשר לשגרה", מציינת גרי.
הכתבה התפרסמה במגזין הורים וילדים. לקבלת מגזין מתנה לחץ כאן.