אם אתם מאשימים את התינוק בחיי המין הרעועים שלכם מאז שהצטרף למשפחה, למרות שנראה לא הוגן להאשים יצור קטן וחסר אונים בדבר כזה, כנראה שאתם צודקים. מחקר חדש ומעניין שמגיע מאוניברסיטת הרווארד מוצא שתינוקות מתוכנתים לבכות בלילה לא מפני שהם רעבים, אלא כי הם רוצים לשמור את אמא לעצמם ולא להתחלק בה עם עוד אח. ומאיפה מגיע עוד אח? ובכן, מתברר שברמה מסויימת, אפילו תינוק בן יומו יודע את התשובה לשאלה הזאת.
מגנים על עצמם
התינוקות מתוכנתים להיות הבעלים היחידים על אמא, כך אומרים החוקרים, ביולוגים התפתחותיים מהרווארד, במאמר החדש. "ההתעוררויות בלילה מתחזקות בחצי השני של השנה הראשונה בחיי התינוקות", מסביר החוקר הראשי, כותב המאמר, פרופסור דיוויד הייג. "מצב זה יותר מובהק בתינוקות יונקים. ההתעוררות של תינוקות בגיל זה לינוק, היא דרך בה מנסה התינוק למשוך את תקופת אי הפריון של אמא שלו, ולדחות את הגעת אח נוסף למשפחה, מה שישפר את סיכויי הישרדותו. הברירה הטבעית תמיד קיימת, החזק שורד, וילדים מרוויחים מדחייה כזו של הלידה הבאה. עייפות אימהית לאחר לידה גם היא יכולה להוריד את תפקוד השחלות, וזהו חלק אינטגרלי מהאסטרטגיה של התינוק או הפעוט להאריך את התקופה שלפני הלידה הבאה".
על פי המאמר, שפורסם בכתב העת המקצועי לבריאות הציבור 'אבולוציה', רווחים מועטים בין לידות מעלים את הסיכוי למוות של ילדים ופעוטות, בעיקר באיזורים מוחלשים ושורצי מחלות זיהומיות. "יניקה אינטנסיבית ומרובה בלילה קשורה לחוסר פוריות", אומר הייג. "ודאי שיש מעלות ליניקה ולחלב האם גם בגיל חצי שנה ומעלה, גם לתינוק וגם לאם, אבל שנת לילה טובה אינה אחת מהיתרונות האלה. זה ברור לכל שתינוקות לא זקוקים לחלב שהם יונקים בלילה. ההתעוררויות קשורות למשהו אחר. התינוקות התפתחו אבולוציונית להתעורר כדי להעיר את האמהות, לשנות את הפריון שלהן ולעייף אותן, כך שהאח הבא יאחר להגיע".
"התהליך הזה משמעותי גם לאם ומייצר יותר אהבה וחיבה בינה לבין התינוק", מסבירה החוקרת הולי דנזוורת'. "ההנקה מייצרת משהו שהוא הרבה מעבר למעבר נוזלים וקלוריות. האכילה היא שיתוף פעולה בין השניים ומחזקת את הקשר. גם הציפייה שלנו לישון לילות שלמים אינה דבר שהיה קיים פעם. התעוררויות ליליות כאלה יכלו גם לשמור על האם והתינוק מסכנות חיצוניות בעבר. ישנן כמה פרספקטיבות לנושא, אך כולן מובילות ליכולת הביולוגית של היצורים הקטנים להגן על עצמם".
עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:
13 דרכים מקוריות להרגיע תינוק בוכה
צפו: כך מרגיעים תינוק בוכה בחמישה צעדים
רוב ההורים מעדיפים שינה על פני סקס
"אני חושבת שגם האמהות עצמן לא ממהרות להביא ילדים נוספים בגלל הקושי בחוסר השינה", אומרת יועצת השינה שירלי שדה. "יכול להיות שזו הביולוגיה ששומרת עלינו שלא נתפזר יותר מדי ונתמקד בילד שלפנינו ונתמסר לו. בימינו ידוע כבר שמגיל חצי שנה בערך, חוץ מבמקרים מיוחדים, ילדים אינם זקוקים לאוכל בלילה, והמון הורים פונים לייעוץ שינה על מנת לזכות שוב בלילות מלאים ולהחזיר לעצמם כוחות. זה נכון שההנקה דוחה את הגעת המחזור, אבל כמובן שלא מדובר באמצעי מניעה מושלם, לכן גם אם מסתכלים על העניין הזה כטקטיקה של התינוק, אי אפשר לסמוך על זה ובטח שאין מה לכעוס עליו. צריך להבין שהבכי הוא בקשה לעזרה שאחרי גמילה קצרה בגיל חצי שנה כבר לא קשורה לאוכל בכלל. תינוקות בוכים בגלל מגוון סיבות, ואנחנו צריכים לנסות ולהבין, ולתת להם את הכלים הטובים ביותר כדי שישנו שינה טובה, וגם אנחנו".