מחסור רציני בשעות שינה זו הבעיה המרכזית המעסיקה הורים לתינוקות וילדים קטנים בכל העולם, משפיעה על התנהלותם ומטריפה את דעתם הרבה יותר מכל נושא אחר. ד"ר הארווי קארפ, אחד מהגורואים הגדולים ביותר להורות בשנים האחרונות, וכותב מדריכים פופולרי, יצא לעזרת ההורים והוציא לאחרונה ספר חדש בסדרת רבי המכר שלו "התינוק המאושר ביותר", שנקרא "מדריך השינה המצויינת של התינוק המאושר ביותר: פתרונות פשוטים עבור ילדים מלידה עד גיל 5".
"במקרה הטוב ביותר, מחסור בשינה היא טרדה איומה", אומר ד"ר קארפ. "במקרים הרעים זה מוביל לבעיות בנישואים, דיכאון אחרי לידה, השמנה הנגרמת מהעייפות שמובילה לאכילת יתר וחוסר אנרגיה, כישלון בהנקה, ולעתים גם להתנהלות לא בטוחה בשינה עם התינוק. המחקרים מראים שהתנהלות אדם שלא ישן שש שעות בלילה באופן קבוע היא כמו של שיכור, ומסתובבות בינינו לא מעט אמהות שיכורות שלא מבינות שזהו מצבן". ד"ר קארפ אינו משאיר את ההורים מיואשים ומציע 10 טיפים שאמורים להוביל לשינה הנכספת:
1. מתי להתחיל?
קארפ טוען שיש להתחיל עם 'אימוני השינה', כפי שזה נקרא באנגלית, מהלידה. "הורים יכולים להנחיל מהרגע הראשון את הסימנים שהם הבסיס לשינה מסודרת", הוא אומר. "כולם תמיד טוענים שאפשר להתחיל ב-3-4 חודשים אבל עובדה שהם לומדים בזמן הזה דפוסים רעים, מכך משתמע שהם מסוגלים ללמוד גם דפוסים טובים".
2. עיטוף הוא המפתח
"עיטוף הוכח שוב ושוב כמסייע לתינוקות לישון, בעיקר כשהם ישנים על גבם", אומר קארפ. "תינוקות לא אוהבים לישון על גבם כי הם מרגישים כאילו הם נופלים וחסרי אונים. עיטוף בשילוב עם רעש לבן יעזרו לנסיכת בטחון בהירדמות. חשוב לבצע את העיטוף בעזרת שמיכה דקה ואז אין כל חשש מסכנה או היחנקות".
3. רעש לבן הוא החשוב ביותר
"החתיכה המשמעותית ביותר בפאזל השינה היא הרעש הלבן", מפתיע קארפ. "בתוך הרחם חווה העובר רעש חזק יותר משל שואב אבק, מסביב לשעון. להיות בחדר שקט היא חוויה משונה עבורו. יש שני סוגים של רעש לבן: הגבוהים, כמו סירנות ושעונים מעוררים הם מצויינים על מנת להסב את תשומת לב התינוק, אבל הרעשים הנמוכים, כמו זה של מטוס, מכונית נוסעת או רכבת, מרגיעים ומרדימים. הסאונד ברחם מאוד נמוך ורועם כי הוא ממוסך על ידי המים. הצלילים הגבוהים הולכים לאיבוד בדרך אל התינוק. אם התינוק יורגל לרעש לבן נמוך מהלידה, הוא ילמד את עצמו להירדם חזרה לבד בגיל 4 חודשים, כשיסתיים העיטוף. כך, כשיקום לא לחדר שקט, לא יקרא להורים לעזרה". כיום קיימים דיסקים המשמיעים רעש לבן, ואפילו מכונות מיוחדות לכך.
4. מתי להפסיק עם הרעש הלבן?
קארפ ממליץ להמשיך עם הרעש עד גיל שנה לפחות. "הורים תמיד חוששים שהתינוקות יתמכרו לרעש ולא יוכלו בלעדיו", הוא מספר. "ראשית, הם מכורים אליו כבר מהרחם, ודבר שני, ניתן לגמול אותם ממנו כשמרגישים מוכנים. פשוט מנמיכים לאט לאט את עוצמת הסאונד במשך שבוע או שבועיים, בהדרגה".
5. נרדם בהנקה? תעירו אותו
זוהי כנראה העצה הכי שנויה במחלוקת של קארפ. "כשהתינוק קטן, זה בסדר להרדים אותו בידיים או בהנקה, למעשה, אי אפשר למנוע ממנו להירדם בהנקה. מצד שני, הוא יתמכר להירדמות כזו ויהפוך תלוי בה. לאחר ההירדמות יש להחליק את התינוק למיטה ולהעיר אותו בעדינות, בדגדוג כף הרגל, או תנועה קלה. הוא יהיה מטושטש, קצת שיכור, אבל עטוף ומוקף ברעש לבן, וירדם בחזרה בעצמו תוך כמה שניות. אם הוא מתקשה לשוב לישון לבדו ניתן לנענע מעט את העריסה. כך ילמד להרדים את עצמו לבדו גם בלילה, ללא תיווך".
6. כשיש אחים גדולים בבית
"הורים רבים מתקשים בהקניית הרגלי שינה לתינוק מתוך חשש להעיר את האחים הגדולים יותר, שכן עד שיתרגל הוא עשוי לבכות לא מעט", אומר ד"ר קארפ. "אין מה לחשוש. תינוק שמההתחלה נעזר בעיטוף וברעש לבן לא ירעיש הרבה. גם אם מתחילים מאוחר, בגיל 5 חודשים למשל, כדאי להפעיל את הרעש הלבן ולתת לזה 5 לילות בערך. ב-70 אחוז מהמקרים זה יעשה את כל העבודה".
7. די לדייסה
ד"ר קארב מעוניין להפטר אחת ולתמיד ממיתוס הדייסה שסותמת את הבטן ועוזרת בכל לתינוק להירדם. "למה שזה יעזור, בעצם?", הוא שואל. "למה שתוספת כזו תסייע להם במשהו? לא מדובר במלט שמתייבש ונעצר בקיבה, העמילן הזה עובר במערכת העיכול באותה המהירות של חלב בדיוק".
8. לא לתכנן את היום סביב שעות המנוחה של התינוק
"הרבה הורים דואגים להיות בבית בשעות השינה של התינוק, כדי שתהיה לו מנוחה מסודרת. למעשה, תנומות באוטו או בעגלה עשויות להיות יותר טובות ואפקטיביות עבורו, ויוצרות שינה עמוקה יותר. רצוי להעניק לתינוק סביבה מעודדת שינה, אבל אי אפשר להשתגע, בעיקר כשיש עוד ילדים, גדולים יותר. אם נמצאים בחוץ ניתן להשתמש באפליקציות אייפון של רעש לבן, ואפילו במברשת שיניים חשמלית".
9. כשלפעוט יש קשיים בשינה
"הורים מכירים את התקליט השבור של יועצות השינה שמייעצות לעמוד ליד הדלת ולתת לילד לבכות כמה לילות רצוף", אומר הד"ר. "מדובר בעינוי. יש טכניקה של שבעה ימים ומינימום בכי בשם 'טווינקל אינטרפטוס': במשך חמישה ימים מלמדים את הילד להתאזר בסבלנות. כל פעם שהוא צריך משהו נותנים לו אותו ברגע האחרון ולא מיד. מחכים כמה שניות יותר. בהתחלה 5 שניות, ואז מאריכים בהדרגה עד ל-30 שניות. חמש פעמים ביום. כך מחווטים מחדש את החלק של הסבלנות במח. באותו שבוע מתחילים להשתמש במכשיר הרעש הלבן כשעה לפני השינה ונותנים לילד חיתול בד או בובה. בשלב הבא, כשהילד מתעורר וקורא להורה בשלוש בלילה, בודקים שהוא לא חולה ויושבים איתו במיטתו. מחבקים אותו, שרים שיר ערש, כל דבר שעושים לפני השינה. אחרי כ-20 שניות אומרים: 'רגע, עליי ללכת לעשות משהו שנייה', ועוזבים את החדר. לרוב הילד ירדם. אחרי כיומיים-שלושה הוא כבר ילמד להרדים את עצמו לבד".
10. כשכלום לא עובד
"כ-5 עד 10 אחוזים מהתינוקות לא מגיבים לרעש לבן ועיטוף", אומר ד"ר קארפ. "הם ימשיכו להתעורר כל שעתיים שלוש. במקרים אלה, שינה בערסל מיוחד שמתנדנד במהירות גבוהה עשוי לעזור".