לפי פרסום עדכני של ארגון הבריאות העולמי (NIH) משנת 2019, 7.1 אחוז מאוכלוסיית ארה"ב הבוגרת סבלה מדיכאון מז'ורי בשנה האחרונה. נשים סובלות יותר מדיכאון מז'ורי בהשוואה לגברים (8.7 לעומת 5.3 אחוז בהתאמה). משרד הבריאות בישראל פרסם סקר בשנת 2012 שממצאיו דומים.

כולם חווים רגעי דכדוך ומצב רוח ירוד לאורך חייהם, אבל לא כל דכדכת היא דיכאון מז'ורי. ישנם סוגים שונים של דיכאון, ועל אף ההבדלים ביניהם, תסמינים רבים משותפים לכולם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

דיכאון מז'ורי

דיכאון מז'ורי הוא הפרעה נפשית המתאפיינת במצב רוח ירוד מתמשך ובירידה ביכולת ליהנות מפעילות יומיומית כבעבר. דיכאון מז'ורי משפיע על המחשבה ועל ההתנהגות של האדם הסובל ממנו, ועלול לגרום לבעיות רגשיות, פיזיות ותפקודיות.

הסימנים הנפוצים של דיכאון מז'ורי הם: מצב רוח ירוד, חוסר תקווה, ייאוש, חוסר עניין בפעילות יומיומית, הפרעות שינה (עודף שינה או מחסור בשינה), חוסר אנרגיות, שינוי בתאבון עם ירידה או עלייה במשקל, חרדה ואי שקט, חשיבה ודיבור איטיים, תחושת חוסר ערך או אשמה, קושי בריכוז ובקבלת החלטות יומיומיות, מחשבות על מוות, חוסר טעם בחיים או מחשבות אובדניות, כאבים גופניים לא מוסברים. הסימנים צריכים להמשך לכל הפחות במשך שבועיים ומביאים לקשיים בתפקוד היומיומי.

דיכאון עונתי

דיכאון שחוזר על עצמו בעיקר בעונת החורף. יש עדויות שמיעוט שעות האור בחורף יכול לגרום להתפרצות דיכאון. לרוב מדובר בהפרעה שקיימת אצל צעירים בצפון אירופה, וחולפת עם בוא האביב. טיפול יעיל בסוג כזה של דיכאון או טיפול באור המדמה אור יום. בישראל הפרעה זו נדירה מאוד.

"הפרעה רגשית עונתית" - חורף בלוז (צילום: 123RF)
יחלוף באביב | צילום: 123RF

דיכאון פסיכוטי

דיכאון פסיכוטי הוא דיכאון מז׳ורי חמור מאוד, המתאפיין באובדן בוחן המציאות. האדם הסובל מדיכאון פסיכוטי עלול לסבול ממחשבות שווא, שאינן מעוגנות במציאות, כמו מחשבות שהאדם אשם במעשה חמור, שמגיע לו עונש על מעשיו, או מחשבות שווא שהאדם איבד את כל מה שיש לו וכו׳. לעיתים האדם הסובל מדיכאון פסיכוטי, עלול לחוות הזיות שמיעה.

דיכאון לאחר לידה

דכדוך לאחר לידה היא תופעה נפוצה לאחר לידה, כמחצית מהנשים חוות דכדוך לאחר הלידה. כאשר סימני הדיכאון משמעותיים, ניתן לאבחן דיכאון שלאחר לידה. 10-15 אחוזים מהנשים יסבלו מסוג כזה של דיכאון לאחר הלידה, לרוב תוך 4 שבועות ועד חצי שנה מהלידה. ככל הנראה הגורם לדיכאון זה הוא שינויים הורמונליים המתרחשים לאחר הלידה; הפרעות שינה בעקבות הטיפול בתינוק בן יומו; תשומת הלב של המשפחה, שעד הלידה הייתה מופנית בעיקר לאישה, עוברת לאחר מכן לתינוק; ולעיתים גם התחושה של האם שאינה מספיק טובה לתינוק. מחקרים חדשים מראים שגם אבות טריים סובלים משיעור גבוה של דיכאון לאחר לידה.

דיכאון מלנכולי

דיכאון מלנכולי הוא דיכאון מז׳ורי שהסימנים המרכזיים שלו הם מצב רוח קשה במיוחד בשעות הבוקר, ירידה במשקל, ירידה ביכולת ליהנות מפעילות יומיומית, התעוררות לפנות בוקר עם קושי לחזור לישון ועייפות רבה לאורך היום.

אישה עצובה (צילום: shutterstock | Kmat)
חוסר אנרגיות | צילום: shutterstock | Kmat
 

דיסתימיה

דיסתימיה היא הפרעה דיכאונית כרונית רצופה למעלה משנתיים הנמשכת, לעיתים שנים רבות. עוצמת הדיכאון פחותה מאשר בדיכאון מז'ורי. היא מתחילה, לרוב, בגיל הנעורים ובאופן הדרגתי. כאחוז אחד מהישראלים יסבלו לאורך חייהם מדיסתימיה. השם דיסתימיה מקורו בתקופה העתיקה, כשבלוטת התימוס המצויה אצל התינוק במרכז החזה והולכת וקטנה, נחשבה לאחראית על מצב הרוח. מי שמצב רוחו היה מאוזן רוב הזמן כונה בשם ״אאותימי״ ומי שסבל מדיכאון כונה בשם ״דיס-תימי״.

דיכאון דו קוטבי

הפרעה דו קוטבית (מאניה דפרסיה כפי שנקראה בעבר) היא הפרעה המתאפיינת באפיזודות של דכאון מז׳ורי, ומנגד מאפיזודות של מאניה. במאניה האדם חווה מצב רוח מרומם או רוגזני, דימוי עצמי מופרז, פעלתנות יתר, אנרגיות גבוהות, חשיבה מהירה, בזבוז כספים, חשק מיני מוגבר ועוד. מדובר בהפרעה שונה לגמרי מדיכאון מז׳ורי, והטיפול בדיכאון מז׳ורי שהוא חלק מהפרעה דו קוטבית שונה לחלוטין. לכן חשוב מאוד לאבחן נכון אם היו בעבר אפיזודות המחשידות לאפיזודה מאנית.

דיכאון כחלק ממחלה גופנית אחרת

לעיתים הדיכאון או רק תסמין נוסף למחלה גופנית אחרת. למשל אנמיה, מחסור בוויטמין B12, תת פעילות של בלוטת התריס, מחלות זיהומיות שונות, מחלות מוח כמו דמנציה או פרקינסון, מחלות של הלבלב או של בלוטת יותרת הכליה. כמו כן, ישנן תרופות מסוימות העלולות לגרום לדיכאון כחלק מתופעות הלוואי שלהן. הטיפול במקרים אלה ניתן בראש ובראשונה לבעיה הרפואית. לכן חשוב מאוד, בכל מקרה של דיכאון שמופיע לראשונה בחיים, לעבור בירור רפואי, כדי לשלול סיבה רפואית אחרת הגורמת לדיכאון.

עוד בנושא ב-mako בריאות:
>> המילים שאנשים בדיכאון תמיד אומרים
>> 12 שיטות שיעזרו לכם לצאת מהדיכאון
>> 10 סימנים מפתיעים לכך שאתם בדיכאון ולא יודעים את זה

הטיפול בדיכאון נעשה, במשולב, על ידי טיפולים רפואיים וטיפולים פסיכותרפיים. כיום ישנן תרופות נוגדות דכאון שיעילותן מוכחת. תרופות אלה בטוחות ולרוב מועטות בתופעות לוואי. מלבד תרופות נוגדות דיכאון, ישנם טיפולים אחרים שהוכחו כיעילים, כדוגמת טיפול בנזעי חשמל, טיפול בגרייה מגנטית, קוצבים מוחיים ועוד. אורח חיים בריא יכול גם הוא להביא להפחתת סימני דיכאון. בכתב העת המקצועי JAMA Psychiatry פורסם לאחרונה מאמר, שלפיו פעילות גופנית, ובעיקר אימוני כוח, משפרים באופן ניכר סימני הדיכאון. עדיין לא ברור המנגנון של השפעה זו. ולכן, אם אתה או את חווים סימני דיכאון, דעו שיש פתרון וגשו לקבוע תור לאיש מקצוע. אל תישארו לבד עם התחושה הקשה, שתפו אדם קרוב שאתם סומכים עליו, שתוכלו לקבל ממנו תמיכה.

ד"ר אריאל זילברשטיין, פסיכיאטר ופסיכותרפיסט, רמב"ם

אובדנות היא תופעה הניתנת למניעה. במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו.
נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים: