כל מי שנשכב במיטה ומצליח להירדם רק לפחות שעה אחר כך מכיר את זה: המחשבות הבלתי פוסקות שצצות לנו בדיוק כשאנחנו מניחים את הראש על הכרית. זה יכול להיות משהו שקרה בעבודה במהלך היום שמציק לכם, בעיות בזוגיות או כל דבר אחר שמטריד אתכם. המחשבות הללו מקשות להירדם ופוגעות לנו באיכות החיים.
למה אנחנו לא מפסיקים לחשוב לפני השינה?
הסיבה שמחשבות מטרידות את מנוחתנו לפני השינה היא שהמוח שלנו מעבד כל מה שקרה במהלך היום. כיוון שהלו"ז שלנו כל כך עמוס ואנחנו מוצפים במידע, אין לנו מספיק זמן לעבד את המחשבות שלנו במהלך היום. לפעמים, הזמן היחיד שיש לנו לחשוב על הכל הוא רק שאנחנו נשכבים במיטה. החדשות הטובות הן שיש כמה דרכים יעילות להפסיק את המחשבות הבלתי פוסקות לפני השינה. וגם אם זה עשוי לקחת זמן, זה לחלוטין שווה את זה. הנה כמה מהן:
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לפנות זמן לעצמכם
חזרתם הביתה מהעבודה או מאימון בחדר כושר? לפני שאתם ניגשים לכל הדברים שאתם צריכים לעשות, הקדישו לפחות שעה רק לעצמכם. כולם צריכים את הזמן הזה בסוף היום כדי להירגע ולעבד את היום שהיה. "הזמן הזה מאפשר להפעיל את מצב גלי האלפא במוח", מסבירה הופ בסטין, פסיכולוגית, לאתר netdoctor. "אם אין לכם שעה שלמה לפנות, בחרו שני דברים שאתם אוהבים לעשות כדי להירגע. בשבילי זה להכין תה צמחים, להדליק נר ריחני, לשבת ולעשות מדיטציה". בסטין מדגישה שחשוב להפוך את זה להרגל יומי ולא לוותר על השעה הזאת לפני שאתם נשכבים לישון.
לדבר על זה
עוד דרך מצוינת להפסיק את המחשבות הבלתי פוסקות לפני השינה היא לדבר על דברים שמטרידים את מנוחתכם עם בן משפחה, חבר/ה או בן/בת הזוג. "שיחה אמיתית ומשמעותית, מלב אל לב. לא שיחת 'מה עשיתי היום'", מדגישה בסטין. זה לא נועד כדי לנסות לפתור בעיות, אלא בראש ובראשונה כדי לדבר, להקשיב ולהכיל. זה גם יעזור לכם לעבד את היום בצורה טובה יותר (וכך תגיעו למיטה פחות מוטרדים) – וגם זה יעזור לכם להיות מאושרים יותר בטווח הרחוק.
עוד ב-mako בריאות:
>> אחת ולתמיד: האם מסוכן להתאפק עם הפיפי?
>> מחקר חדש חושף אמת מטרידה על ביצים
>> מתי כאב הראש הוא סימן למפרצת במוח?
לכתוב ביומן
אם אתם מרגישים שאין לכם עם מי לדבר, או אם אתם פשוט מעדיפים להוציא את המחשבות האלה בכתיבה, נסו לנהל יומן אישי. אמנם רבים נוטים לקשר יומנים אישיים עם תקופת הילדות, אבל ההשפעה החיובית שלהם יכולה לסייע לכם גם אם עברתם את חטיבת הביניים מזמן. "אם אתם כותבים מחשבות שליליות, היו מודעים למה שאתם עושים", ממליצה בסטין. "סגרו את היומן ותיפרדו לשלום מהמחשבות הללו. אל תניחו את היומן על שידת הלילה, אלא בתוך מגירה, רחוק מהעין, רחוק מהלב. אם זה עובד לכם, מומלץ לעשות את זה". עם זאת, חשוב גם לאזן את המחשבות השליליות עם קצת חיוביות. נסו לכתוב שלושה דברים טובים שקרו לכם במהלך היום. אלה יכולים להיות גם דברים "קטנים", כמו ליהנות מבוקר שמשי, לבלות זמן עם הילדים ועוד.
לא לחסום את המחשבות
מכירים את זה שאתם שוכבים ומנסים להירדם, אבל מחשבות שליליות לא מפסיקות לרוץ לכם בראש ואתם מנסים בכל הכוח לבלום אותן? אז מתברר שפחות מומלץ לעשות את זה. "חסימת מחשבות היא טאבו בעולם המדיטציה והמיינדפולנס, כיוון שהמצוקה שלנו מגיעה מההתנגדות לכל מה שלא נעים וההיצמדות למה שנעים ולפחד שלנו מלאבד אותו", מסבירה בסטין. "כשאנחנו מקבלים את חוק הארעיות ומבינים שהכל חולף, כולל הדברים הנעימים והלא נעימים, זה המפתח לאושר".