קרה לכם שהרגשתם שאתם נופלים מתוך שינה והתעוררתם בבהלה, חוששים לחייכם? לתופעה זו קוראים "מיוקלונוס" והיא למעשה תנועה פתאומית של שריר הגורמת לתחושה הזאת. מיוקלונוס היא תופעה יחסית נפוצה, אך ישנן עוד לא מעט הפרעות שינה הרבה יותר מפחידות מזו. מאנשים שנוהגים מתוך שינה ועד אנשים שמרגישים שראשם עומד להתפוצץ, הנה כמה מהתופעות ההזויות ביותר שיכולות לקרות לכם מתוך שינה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. נהיגה מתוך שינה

מדד הקריפיות רק עולה (ויעלה גם בהמשך), עם אחת התופעות המוזרות שיש: נהיגה מתוך שינה. אז איך אנשים יכולים למצוא את עצמם במצב המסוכן של נהיגה מתוך שינה? מתברר שכדורי שינה מסוימים (במרשם), שפועלים באמצעות "כיבוי" התודעה, כדי שניתן יהיה להירדם. אם אתם נוטלים תרופות אלו ואינכם עוקבים אחר ההוראות כראוי, או אם יש לכם תת-מודע אקטיבי במיוחד, זה יכול לקרות לכם. כדי להפחית את הסיכוי שזה יקרה לכם, כדאי להקפיד לא לצרוך אלכוהול עם התרופה, גם לא לצרוך סמים – ורק ליטול את המינון הרשום.

 

via GIPHY

2. בישול ואכילה מתוך שינה

אותם כדורי שינה שיכולים לגרום לכם לנהוג מתוך שינה – יכולים גם לגרום לכם לבשל ולאכול מתוך שינה. אם יקרה לכם מצב כזה שבו תחליטו מתוך שינה לגשת למטבח ולהכין עוגה באמצע הלילה, כשתתעוררו כנראה שלא תזכרו דבר מזה. על פי ד"ר ברנדון פיטרס שכתב להאפינגטון פוסט, מדובר ב"הפרעת אכילה לילית, שכוללת אפיזודות של אכילה ושתייה בלתי-רצוניות במהלך השינה, שעלולות להוביל להשלכות בעייתיות". אם גיליתם לאחרונה שיש לכם נטייה לבשל בשעות הקטנות של הלילה, ד"ר פיטרס ממליץ להיוועץ ברופא, בייחוד אם זה קורה לכם בלי שנטלתם כדורי שינה.

via GIPHY

3. שיתוק שינה

קרה לכם שהתעוררתם והרגשתם שאתם לא יכולים לזוז? ייתכן מאוד שחוויתם שיתוק שינה. למרות שאנשים מדווחים שהתחושה היא כאילו שד השתלט עליהם, למעשה שיתוק שינה מתרחש כאשר הגוף שלכם מתקשה לעבור בין מצבי שינה. על פי אתר WebMD, "שיתוק שינה קורה כאשר אדם עובר בין מצב של ערות לשינה. במהלך מעבר זה, אתם עלולים להרגיש שאינכם מסוגלים לזוז או לדבר במשך שניות עד דקות". שיתוק שינה יכול לקרות בזמן שאתם נרדמים או בזמן שאתם מתעוררים. למרות שמדובר בחוויה מפחידה, לרוב היא אינה סימן לבעיה חמורה.

אם חוויתם שיתוק שינה לאחרונה, הנה כמה דברים שאתם יכולים לעשות כדי למנוע את זה: לישון כמו שצריך (בין 7 ל-9 שעות שינה בלילה לפחות), לא לישון על הגב ולהקפיד על שיטות רגיעה לפני שאתם הולכים לישון.

עוד ב-mako בריאות
>> ראו הוזהרתם: 3 מאכלים שגורמים לצלוליט
>> בני ה-31 עלו ארצה ואז גילו את הנורא מכל
>> נשארים הרבה בבית? יש לזה יתרון מפתיע

4. התארגנות לעבודה מתוך שינה

קרה לכם פעם שהתעוררתם באמצע הלילה והייתם בטוחים שהשעון המעורר צלצל ושאתם צריכים להתארגן לעבודה – ואז כשעמדתם לצאת מהבית הופתעתם לגלות שבכלל אמצע הלילה? נשמע מוזר, אבל זה בהחלט יכול לקרות במצבים של תשישות, לחץ, חרדה, מחסור בשינה, מחלה, או סיבה פיזיולוגית כמו שלפוחית שתן מלאה או שימוש באלכוהול שמלווה בהליכה מתוך שינה.

via GIPHY

5. מוות כתוצאה מסיוט

זה נשמע כמו צ'יזבט, אבל למעשה מדובר בתופעה אמיתית לגמרי שאף היוותה השראה לסרט "סיוט ברחוב אלם". "בפיליפינים זה נקרא בנגונגוט וביפן זה נקרא פוקורי – אבל הכול מיתרגם ל'מוות כתוצאה מסיוט'", הסביר ד"ר רוברט קירשנר למגזין The Times. מאפריל 1983, לפחות 130 פליטים מדרום-מזרח אסיה מתו במהלך סיוט. על פי הדיווחים הם בכו מתוך שינה – ואז הם מתו. אבל לפני שאתם נכנסים לפניקה במחשבה שהסיוט הבא שלכם עלול להיות האחרון, חשוב לציין שמדובר בתופעה נדירה ביותר. נוסף לכך, בדה טיימס ציינו כי תופעה זו נפוצה בעיקר באוכלוסיות אסייתיות מסוימות, כמו לאוס, קמבודיה, וייטנאם, הפיליפינים ויפן.

6. תסמונת הראש המתפוצץ

תסמונת זו נשמעת הרבה יותר מלחיצה ממה שהיא. התסמינים הנפוצים של הפרעת שינה זו לרוב מתבטאים בשמיעה של רעשים חזקים מתוך שינה. "לפתע שומעים צליל הולך ומתחזק ואז שומעים קול הדומה לפיצוץ חשמלי ואז אני רואה הבזק בוהק, כאילו מישהו מכוון זרקור ישירות לפנים שלי", הסביר נילס נילסן ל-BBC. כמו כן אפשר לחוש שזרמים חשמליים עוברים בגוף. "זה כמו שוק חשמלי", הוסיף נילסן. תסמונת הראש המתפוצץ לרוב מתרחשת במקביל להפרעות שינה אחרות. ולמרות שהחוויה נשמעת מפחידה ביותר, התופעה אינה מסוכנת או מזיקה לגוף.