אורח חיים מאוזן, שכולל פעילות גופנית סדירה, מצמצם את הסיכוי לסבול מהשמנת יתר. לדברי תומר סבג, בעל תואר שני לפסיכולוגיית ספורט ובעלי "קרוספיט" רעננה, מדובר בנתון חשוב במיוחד בתקופה הנוכחית, שבה אנשים עם עודף משקל חשופים יותר לסיבוכי הקורונה, גם ללא קשר למחלות רקע מסוימות. עוד מציין סבג כי לשמירה על כושר גופני יש השפעה חיובית גם במניעת חרדה ודיכאון – שני מצבים שאף הם שכיחים מאוד בתקופה הנוכחית, שבה אי-הוודאות שולטת.
אז תאוריות זה דבר נחמד, ואין ספק שרובנו מודעים לכך שכושר גופני זה דבר טוב בשורה תחתונה, אבל מה קורה כשמכוני הכושר נסגרים ונפתחים און אוף, ואנחנו נותרים עם שפע של תירוצים שמונעים מאיתנו להזיז את עצמנו בשילוב חוסר מוטיבציה משווע? שאלנו את סבג את כל השאלות הרלוונטיות, והוא מצידו שמח לספק את כל התשובות שיעזרו לכם לקום מהספה ולצאת לדרך. שימו לב:
מה בעצם כל כך חשוב במוטיבציה?
"למעשה, מוטיבציה היא אמצעי יעיל ביותר שמסייע לנו להתגבר על חסמים שונים, ותורם להתמדה בפעילות הגופנית לאורך זמן", מסביר סבג ומדגיש: "למרות זאת, צריך לזכור שמוטיבציה אינה באמת הכרחית ושאפשר להתאמן גם בלעדיה. משמעת והרגל למשל הם שני כלים שבהחלט יכולים לתרום גם כשאנחנו חסרי מוטיבציה. כך למשל, כשאנחנו מתרגלים לצאת לאימון בימים מסוימים ואפילו בשעות ספציפיות, אנחנו מסגלים לעצמנו הרגל שמאפשר לשלב כושר גופני בחיים. בסופו של דבר, הפעולה הזאת הופכת לחלק שגרתי מהחיים שלנו – ממש כמו לצחצח שיניים. לעיתים רבות, אחרי שמגיעים לאימון, גם אם זה נעשה באופן אוטומטי בהתחלה, ההנאה לא מאחרת לבוא. במילים אחרות: גם אם אין חשק, הרגלים נכונים ומשמעת מאפשרים לשמור על כושר לאורך זמן".
אילו סוגי מוטיבציה קיימים?
"ישנם שני סוגי מוטיבציה – פנימית וחיצונית", אומר סבג. "כשהפעילות עצמה גורמת להנאה, למעשה מדובר במוטיבציה פנימית שמהווה גורם מניע. בפועל, זה יכול להיות ריקוד, משחק כדור או כל דבר שגורם לתחושת הנאה. לעומת זאת, מוטיבציה חיצונית יותר קשורה לתגמול, או למה ש'יוצא לנו' מהפעילות – זה יכול להיות למשל שיפור המדדים או ירידה במשקל למטרות אסתטיות. כך או כך, המוטיבציה לעיתים רבות משמשת כמנוע שדוחף לביצוע הפעילות הגופנית, וכאמור מובילה להתמדה ולרצון לבצע אותה".
ועכשיו לתכלס – איך משיגים מוטיבציה?
אז כאמור, לא חייבים מוטיבציה כדי לצאת לאימון בכיף ואפשר להתאמן גם בלי חשק. מצד שני, תודו שהרבה יותר נחמד כששגרת הכושר הגופנית הופכת להיות נעימה יותר. לכן, ביקשנו מסבג כמה דרכים שיעזרו לכם להיות חדורי מטרה, שימו לב:
1. הציבו מטרות: "אחת הדרכים להשיג מוטיבציה היא לשאול את עצמנו שאלות: מדוע חשוב לי לאמץ אורח חיים מאוזן או למה חשוב לי להתאמן? לעיתים המטרה היא אסתטית או ירידה במשקל, לפעמים זה עניין של הרגשה יותר טובה או חוסן פיזי - לכל אחד יש סיבות משלו שעוזרות לו לפתח מוטיבציה. ברגע שמבינים מהם היעדים קל יותר לכוון לעברם ולפעול להגשמתם. אגב, חשוב להתמקד בעיקר במטרות שקשורות בשיפור הביצועים הפיזיים ופחות במטרות ויזואליות. אחרי כמה אימונים בודדים, ספק אם מישהו יראה שינוי במשקל או במראה שלו. לעומת זאת, אם זמני הריצה ישתפרו או התחושה תהיה טובה יותר, המוטיבציה תעלה", מסביר סבג.
2. שתפו: "בחרו בדמות אותה תוכלו לשתף אודות תהליך האימון וההתקדמות בו", ממליץ סבג, "זה יכול להיות חבר קרוב או מאמנ/ת הכושר. זכרו כי תמיכה בהחלט יכולה לשמש ככלי לחיזוק ולשיפור המוטיבציה".
3. תיעזרו באיש מקצוע: "גם אם יש לכם את הידע הנדרש כדי לבנות לעצמכם אימון לתפארת, סביר להניח שמאמן מקצועי ומיומן יוכל לתרום לכם להשגת המטרות, מה שבסופו של דבר יגרום לכך שהאימון יהיה אפקטיבי יותר. אמנם לרוב ייעוץ מקצועי כרוך בהוצאה כלכלית, אבל פשוט תסתכלו על זה כהשקעה לטווח ארוך", אומר סבג.
4. אל תוותרו על מוזיקה: "להתאמן עם מוזיקה זה פשוט הרבה יותר כיף", אומר סבג, "לכן, כדאי להשקיע כמה דקות ולבחור במוזיקה שמותאמת לקצב, לסוג האימון ולטעם האישי כמובן. לא חסרות אפליקציות נהדרות שיעזרו לכם במשימה הזאת".
ולסיום, מעבר לטיפים האלה, יש עוד משהו שאתה ממליץ לעשות שיכול לעודד מוטיבציה?
"חשוב לזכור שהמוטיבציה להתאמן מושפעת גם מהתזונה וממצב הערנות שלנו. כך לדוגמה, שמירה על תזונה נכונה תספק לכם את כל הרכיבים החיוניים לגוף. חלבון למשל, הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר לשמירה על מסת שריר תקינה. כיוון שלא תמיד פשוט לצרוך אותו, כדאי למצוא פתרונות זמינים שיאפשרו לכם ליהנות מהרכיב החשוב הזה, כמו למשל משקאות יטבתהPRO המעושרים בחלבון. כמו כן, חשוב לשתות מספיק מים, כיוון שלמים אין ספור יתרונות וללא הקפדה על שתייה מספקת סביר להניח שנהיה עייפים, מותשים ולא נוכל לבצע שום פעולה", אומר סבג.
"מעבר לכך, חשוב מאוד להקפיד על שנת לילה איכותית ורצופה", הוא מוסיף, "לכן, נסו להימנע מהסחות דעת לפני השינה, המעיטו בצפיית מסכים ונסו לאכול ארוחת ערב קלה לפחות שלוש שעות לפני שאתם הולכים לישון. כשאנחנו ישנים כשהבטן מלאה, מערכת העיכול עשויה לעבוד קשה, מה שפוגע ביכולת של הגוף להפיק את המירב משנת הלילה, הדרושה לתפקוד הגופני והמנטלי".
*המידע בכתבה באדיבות תומר סבג, בעל תואר שני לפסיכולוגיית ספורט והבעלים של קרוספיט רעננה