עולם הכושר מלא במיתוסים העוברים מפה לאוזן, במכון או בסטודיו, באימונים קבוצתיים או בשיחות משרדיות תמימות. ובכן, חברים וחברות, הגיע הזמן שתדעו את האמת מאחורי המשפטים שאנחנו כל כך אוהבים ואוהבות לדקלם. קבלו את המיתוסים שנשמח לשבור לכם, כי היי, זה ישפר לכם את החיים ואולי יאפשר לכם, סוף סוף, לקבל את הבטן הזו שתמיד רציתם:
1. ״ככל שאני אוכל פחות - כך ארד יותר במשקל״
אז זהו, שלא. גרעון קלורי אמנם הכרחי על מנת לרדת במשקל, אך חשוב להבין שגם צמצום צריכת הקלוריות היומית אינה מבטיחה ירידה במשקל לבדה. במידה ואינכם מבצעים פעילות גופנית ואוכלים באופן לא מאוזן, ככל הנראה יהיה לכם קשה להשיל את הקילוגרמים העודפים גם אם אתם לא מכניסים לגוף הרבה קלוריות. ה"גמישות המטבולית" (מושג שהנחילו שני חוקרים בשם קלי ומנדרינו מבית הרפואה בפיטסבורג בארה"ב) של אדם שאינו עוסק בפעילות גופנית לוקה בחסר, כך שהיכולת של הגוף שלו לייצר אנרגיה מסוכרים או משומנים אינה יעילה. פגיעה בגמישות המטבולית תגרום להשמנה גם כאשר האדם מצוי בגרעון קלורי.
2. ״אם אני אתאמן הרבה - אוכל להרשות לעצמי לאכול כמה שבא לי״
לא ממש. אין תחליף לתזונה נכונה ומאוזנת ואי אפשר להמיר תזונה לא נכונה באמצעות אימון, שכן 80 אחוז מהאופן שבו אנחנו נראים קשור בתזונה שלנו. המזון שאנחנו צורכים מהווה בראש ובראשונה את אבני הבניין לאימון ולהתאוששות ממנו, ולא פרס, פיצוי או השראה לאכול ללא היכר. פעמים רבות אנחנו מעריכים יתר על המידה את כמות הקלוריות שאנחנו שורפים בזמן האימון ומשערים שבזכותו ׳מותר׳ לנו לאכול יותר.
3. ״אם אפסיק להתאמן השריר יהפוך לשומן״
לא, לא, לא! אם תפסיקו להתאמן תאבדו מנפח השריר, וזהו. שריר לעולם לא הופך לשומן ושומן לא הופך לשריר. רקמת השומן ורקמת השריר הינן רקמות נפרדות, כשלכל אחת מהן יש תפקיד אחר. הפסקת האימונים עשויה לגרום לאיבוד מנפח השריר ולעליה באחוזי השומן עקב כך, אבל ללא כל ספק הרקמות לא יחליפו אחת את השנייה במקרה של הפסקת אימונים.
4. ״רק אחרי חצי שעת אימון הגוף מתחיל לשרוף קלוריות״
לא נכון. הגוף שורף קלוריות מהרגע הראשון של האימון, ועושה שימוש במקורות אנרגיה שונים בכל שלב באימון. באימונים בעצימות נמוכה מקור האנרגיה יהיה שומן, וככל שהעצימות תגדל, הגוף יחפש מקור אנרגיה שיישרף במהירות גבוהה יותר, מקור שייצר יותר אנרגיה וידרוש פחות חמצן, ובשלב הזה הגוף ישרוף גלוקוז. אז אין באמת נקודת זמן שרק ממנה הגוף מתחיל לשרוף קלוריות, אך בהחלט מומלץ לבצע פעילות גופנית מאומצת על מנת להעלות את מספר הקלוריות שאנחנו שורפים, גם לאחר תום האימון.
5. ״אני עושה תרגילים שיורידו את השומן בבטן התחתונה וביד האחורית״
אין דבר כזה. כלומר, יש דרך להפחית שומן, אבל אי אפשר להוריד שומן באופן נקודתי. טרם הומצאו התרגילים שיבנו את הבטן המשורטטת או יעלימו את השומן ביד האחורית. אגב, גם חגורת פלא או חליטת קסמים לא ישרפו את השומן, אלא בעיקר את החסכונות שלכם. שילוב נכון של תזונה מאוזנת, פעילות אירובית, תרגילי התנגדות וחיזוק לכלל הגוף - ישרפו שומן. מאיפה הוא ירד? מאיפה שיש עודפים, בהתאם למבנה הגוף ולגנטיקה.
6. ״הרמת משקולות תנפח אותי ואני אראה כמו גבר״
לא, את לא תיראי כמו גבר, כי את אישה, וסביר להניח שהרמת משקולות רק תגרום לך להצטמק. עם השנים הוכח כי הדרך היעילה ביותר לשמור על אחוז שומן נמוך היא באמצעות שמירה על מסת שריר נאותה. עם זאת, נשים מפחדות להרים משקולות שמא הן “ינפחו” את גופן ויהפכו לשריריות. אז את החשש הזה אפשר לקבור עמוק בשנות ה-80, שכן עבודת התנגדות אחראית על עיצוב הגוף והדגשת האזורים הנשיים שבו (ראי ערך: ישבן, מותן צרה ועוד). הרמת משקולות ממש לא תנפח אף אחת, מה שכן ינפח תהיה הפיצה הזאת שתקעת אחרי האימון כי ׳מותר׳.
עוד ב-mako בריאות:
>> אם תאכלו את זה בארוחת הבוקר שלכם אתם תרזו
>> מה הסיכוי שגם אתם על הקשת האוטיסטית?
>> האם דיאטת 17 הימים שווה את זה?
7. ״אני עושה מלא כפיפות בטן כי אני רוצה ריבועים בבטן״
הקשר בין כפיפות בטן לריבועים בבטן הוא ששניהם מכילים את המילה בטן, כשבפועל הקשר בינהם מקרי בהחלט. שילוב של פעילות אירובית עם תזונה נכונה יסייעו בהפחתת השומן הבטני, חשיפת השרירים והפחתת אחוזי השומן. תרגילי חיזוק יסייעו בבניית שרירי הליבה, ביניהם שרירי הבטן. כפיפות בטן לבדן יחזקו את השריר אך לא יגרמו למעטפת השומן להיעלם. ישנם תרגילים מומלצים לבטן שאינם כפיפות, שמלבד חיזוק גם יסייעו ליציבת הגוף וליציבותו.
8. ״אני רוצה להתחטב אז אני עובדת עם משקלים נמוכים, והרבה חזרות״
רגע, בואו נחדד. חיטוב משמעו הפחתה בכמות שומן הגוף, ולצורך כך יש להתאמן בעומסים מתמשכים בשילוב אימוני אירובי ותזונה נכונה ומאוזנת מבחינת הערכים התזונתיים.
9. ״אני לא אוכלת אחרי 6 בערב"
WTF? ההמלצה הכללית היא לאכול כל שלוש -ארבע שעות, בעדיפות לאוכל ׳נקי׳ ומזין. מכאן ועד להימנעות ממזון משעה מסויימת יש עולם ומלואו. ישנם 2 מקורות ל׳הוראה׳ להימנע מאוכל בשעות הערב. האחד הוא מתוך ההרגל המגונה של רבים מאתנו לקראת שעות בערב לנשנש ולבלות בקרבת המקרר. את ההרגל המגונה הזה אפשר לנתב למקום בריא ולהשתדל לאכול מאכלים בריאים, להימנע מנשנושים וחטיפים משמינים, בלתי מזינים ולא מועילים. המקור השני הוא אורח חיים הנשען על צום יומי של 14-16 שעות, כך שמשאירים חלון של 8-10 שעות בהם אוכלים, ובשאר הזמן - לא. שעות האכילה יכולות לנוע משעות הבוקר ועד שעות הערב המוקדמות או משעות הצהריים ועד שעות הערב המאוחרות. אבל מכאן ועד לאיסור לאכול החל משעה שש - יש שמיים וארץ!
10. ״ככל שאעשה יותר אימונים - אתקדם יותר מהר״
זו לא הכמות, אלא האיכות. בהיעדר תכנית אימונים מסודרת, ריבוי אימונים או אימונים ארוכים עשויים להוביל לאימון יתר, לפציעה ולאי הגעה לתוצאות הרצויות. באופן טבעי, מתאמנים מבקשים לשפר את הישגיהם במהירות באמצעות הארכת זמן האימון, הגברת המאמץ, המשקל, כמות החזרות. זו עשויה להיות טעות, כיוון שהגוף זקוק לזמן הסתגלות והתאוששות. הדרך הנכונה להגביר את הפעילות הינה באופן הדרגתי. עומס גדול על הגוף ללא זמן התאוששות מספק עלול לגרום לו נזק, כך שלפעמים דווקא פחות זה בעצם יותר.
אינה היא מאמנת כושר אישית ויועצת תזונה. בעלת בלוג הכושר Fit o'clock וקונספט חופשות הכושר Active Vacations Club