הגיל השלישי – בני גיל הזהב או קשישים? בקרב האוכלוסייה המבוגרת (גיל 65 ומעלה) קשה להצביע על מכנה משותף רחב מלבד הגיל, שגם הוא לא תמיד תואם להרגשה ולאופי הפעילות. אז נכון, הבריאות אולי כבר לא מה שהייתה, אך בעזרת שמירה על פעילות גופנית רציפה תוכלו בהחלט 'להשאיר אבק' לנכדים. יעל קרבס, מנהלת שירות הפיזיותרפיה במרכז הרפואי הלל יפה, מסבירה מה מומלץ לעשות כדי להרגיש צעירים וחיוניים גם בגיל השלישי. 

מספר השנים הנרשם לאדם בתעודת הזהות כבר מזמן לא מהווה קריטריון המנבא את מצבו הגופני, גם אם מדובר בגילים מתקדמים. אם בעבר אנשים בגיל 65 ניהלו אורח חיים מסוים, הרי שהיום מדובר באוכלוסייה שמאפייניה שונים לחלוטין. בעבר אנשים מעל גיל 65 לא רצו מרתון, לא נסעו לטיולים אתגריים בעולם ולא יצאו לרכיבת אופניים בשטח. בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר בני 65 פלוס שמגיעים לטיפולי פיזיותרפיה עקב פציעות ספורט או כאלו שברשימת מטרות השיקום שלהם נמצאת חזרה לפעילות בעצימות גבוהה. שינויים אילו מובילים אותנו לתת את הדעת על הגיל הביולוגי של האדם בנוסף לגילו הכרונולוגי.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ההבדל בין גיל כרונולוגי לגיל ביולוגי

ישנו הבדל משמעותי בין הגיל הביולוגי לגיל הכרונולוגי. גיל כרונולוגי הוא מספר השנים שאדם חי. גיל ביולוגי, לעומת זאת, מתייחס לרמת התפקוד של הגוף ולקצב הזדקנותו וכן עשוי לשמש מדד לתוחלת החיים הצפויה. "בדיקות של יציבות, שיווי משקל, גמישות וכוח, צפיפות עצם, מסת גוף רזה, קצב חילוף חומרים ועוד יכולות לספק אומדן לגבי גילו הביולוגי של הנבדק, דהיינו, אדם שגילו הכרונולוגי 70, יכול להתגלות לאחר הבדיקות הנ"ל כבעל מאפיינים ביולוגיים המתאימים לגיל 55, ובהתאם לכך יהיו יכולותיו. חשוב לדעת כי על הגיל הביולוגי יש בכוחנו להשפיע. מחקרים מראים כי קצב ההזדקנות מושפע בכ-30 אחוז בלבד מהגנטיקה, ואילו רובו המכריע תלוי בנו, שכן הוא מושפע מסגנון חיים והרגלים, כגון תזונה, פעילות גופנית, מתח ולחץ.

מבוגרים מתאמנים (צילום: Von Halfpoin, shutterstock)
צילום: Von Halfpoin, shutterstock

ארגון הבריאות העולמי מעודד מבוגרים לעסוק בפעילות גופנית מתונה (למשל הליכה, אופניים, שחייה ועוד) באופן קבוע. ההמלצה היא לפחות 30 דקות, חמישה ימים בשבוע, בהתאם ליכולת הגופנית. עם זאת, חשוב לדעת כי כל פעילות, גם אם נעשית בתדירות פחותה מההמלצות הללו, עדיין טובה יותר מאשר אי ביצוע פעילות גופנית כלל. הספרות המדעית מוכיחה שוב ושוב את ההשפעה המטיבה של פעילות גופנית על הגוף והנפש של האוכלוסייה בכלל ושל האוכלוסייה המבוגרת בפרט.

עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חושף: למה נשים נמשכות לפסיכופתים?
>
> חובבי פירה? יש לנו חדשות מעולות
>
> שיחק עם הכלב שלו על הספה - ונותר משותק

מדוע חשוב להקפיד על פעילות גופנית?

  • משפרת שיווי משקל, כוח, קואורדינציה, גמישות ושליטה מוטורית.
  • מפחיתה את הסיכון לנפילות, מגדילה את היכולת התפקודית ומאפשרת לאדם הקשיש לשמור על חיים עצמאיים.
  • מפחיתה את הסיכון לסוכרת, למחלות לב וכלי דם ואף לסרטן.
  • משפרת משמעותית את הפרוגנוזה ואת התפקוד של האדם גם בהיותו כבר חולה.
  • מורידה  ב-35 אחוז! את הסיכון לפתח דמנציה, משפרת מצב רוח ועוד.

לכל אדם יש את היכולת להשפיע ולקבוע את גילו הביולוגי. כיום ישנו מגוון רחב של פעילויות ספורטיביות כך שכל אחד יכול לבחור את סוג הספורט המועדף עליו, אם הליכה, ריצה, שחייה, ריקוד או רכיבה. חשוב לבחור תחום שתמצאו בו עניין ותוכלו להקפיד עליו לאורך זמן. הקפדה על פעילות גופנית סדירה לצד שמירה על אורח חיים בריא תגרום לכם להרגיש צעירים בגוף ובנפש, גם אם אתם שייכים כבר לאוכלוסיית הגיל השלישי.