התאמנתם, הרגשתם מצוין במהלך האימון, אבל אז כמה דקות לאחר מכן – מתעוררת תחושת בחילה קשה. ייתכן שאצל חלקכם תחושת הבחילה תחלוף תוך כמה דקות, אך אצל אחרים זה עלול ממש לגרום להקאות. מדובר בתופעה נפוצה יותר ממה שנדמה לכם, אם כי פחות מדוברת. רובנו עסוקים בשרירים התפוסים שלנו, או בתזונה שנאכל אחרי האימון. אבל לא מעט אנשים חווים בחילות אחרי אימון (כן, גם מרתוניסטים מנוסים) ולא יודעים ממה זה נובע. אז מה גורם לכך, האם ניתן למנוע ומה כדאי לעשות כשהבחילה עולה?
אז מה גורם לבחילה אחרי אימון?
מתברר שיש לכך תשובה די פשוטה: כשאתם מתאמנים, הדם זורם לאזורים הפעילים יותר, כדי שיגיע אליהם חמצן וחומרים מזינים (למשל שרירי הרגליים, שרירי הזרועות וכל קבוצת שרירים אחרת שאתם מפעילים). בעקבות זאת, פחות דם זורם למערכת העיכול – וכתוצאה מכך אתם עלולים להרגיש בחילה ועשויים אף להקיא. ככל שהאימון בעצימות גבוהה יותר, כך הסבירות שתרגישו בחילה תהיה גבוהה יותר.
"ככל שהשרירים מתאמצים יותר, כך הם זקוקים ליותר חמצן. אבל בנקודה מסוימת, הגוף שלכם לא מסוגל לעמוד בביקוש לחמצן ובעצימות האימון, אז מתחילה להצטבר פסולת מטבולית בגוף, כמו יוני מימן, פחמן דו חמצני וחומצה לקטית", מסביר ד"ר ג'ואל סידמן, פיזיולוג של המאמץ. זאת גם הסיבה שכואבים לכם השרירים לאחר אימון. "הצטברות זו יכולה לגרום לסביבה רעילה ולמעשה להגביר את חומציות הגוף, מה שיכול להוביל לתחושה זמנית של בחילה".
הגורמים שמשפיעים על תחושת הבחילה שאחרי האימון
חשוב להדגיש כי תחושת הבחילה יכולה להופיע בלי קשר לרמת הכושר שלכם וזה לגמרי יכול לקרות גם למתאמנים מתחילים וגם למתאמנים מנוסים. עם זאת, הסיכוי שזה יקרה כמובן גבוה יותר ככל שהגוף שלכם פחות רגיל למאמץ. אימונים כמו HIIT (אינטרוולים בעצימות גבוהה), ריצות וספרינטים, הם בין הפעילויות שיכולות להוביל לתחושת בחילה.
גם היציבה שלכם במהלך האימון יכולה להשפיע על תחושת הבחילה שתחושו אחרי. ממחקר שפורסם בשנת 2014, נמצא כי אנשים שרוכבים הרבה על אופניים (או עושים ספינינג) עשויים לחוש יותר בחילה בגלל תנוחת הישיבה, שבה פלג הגוף העליון נמוך יותר (בהשוואה לתנוחה שבה הגב ישר).
אימונים אינטנסיביים שמתמקדים בכל הגוף יכולים גם הם לגרום ליותר בחילה. הסיבה לכך היא שככל שיותר שרירים עובדים, כך יותר שרירים "מתחרים" על זרימת הדם אליהם.
עוד ב-mako בריאות:
>> הטריק הוויראלי של רופאת השיניים להתאמת מסכה
>> רוצים לרדת במשקל? קודם כל תפסיקו לאכול את זה
>> ייתכן שבקרוב נוכל לטוס בלי לחשוש מקורונה
מה כדאי לעשות כדי למנוע בחילה אחרי אימון?
ד"ר סידמן ממליץ לתכנן את האימון כשעה וחצי-שלוש שעות אחרי ארוחה. בנוסף לכך, הוא ממליץ שארוחה זו תכלול פחות שומנים, מכיוון שלשומנים לוקח זמן להתעכל, הם יושבים יותר זמן בקיבה ולכן זה מועד לפורענות. אם קשה לכם לתכנן את האימון אחרי ארוחה, ההמלצה היא לאכול נשנוש שמתאים לפני אימון, אך עדיף לאכול אותו מינימום שעה לפני האימון. השתדלו לא לשתות המון מים מיד לאחר האימון, אלא לשתות באיטיות.
ואם אתם נוטים לחוש בחילה אחרי אימון, ייתכן שזה סימן לכך שאתם מתאמצים יותר מדי, ברמה שעשויה להיות פחות בריאה לכם.
איך מתמודדים עם בחילה אחרי אימון?
"הליכה בקצב איטי-בינוני אחרי אימון היא אחד הדברים הטובים ביותר שאתם יכולים לעשות כדי למזער את הבחילה שאחרי האימון", מסביר ד"ר סידמן. אם מתאפשר לכם, אתם יכולים גם לשכב, כשהרגליים גבוהות יותר מהבטן, מה שמסייע לדם לזרום ללב שלכם ולמערכת העיכול.
משקה ספורט הוא אמנם לא חובה אחרי כל אימון, אבל הוא יכול לעזור לכם להתאושש, אם אתם מרגישים בחילה. "נוזלים עם פחמימות מהירות לעיכול מסייעות למערכת העיכול להתרוקן וזה יכול לעזור עם תחושת הבחילה", מוסיף ד"ר סידמן.
חשוב לציין כי בחילה אחרי אימון, גם אם לא נעימה, לא מזיקה לכם. לפי ד"ר סידמן, אם מדובר בתחושת בחילה שחולפת אחרי כמה דקות, ככל הנראה שאין לכם מה לדאוג. אם זה חוזר על עצמו לעתים קרובות, ייתכן שכדאי להיוועץ ברופא כדי לוודא שלא מדובר במשהו שדורש טיפול.