אם כבר מיציתם את הספינינג והזומבה, השתעממתם מהריצה, הבנתם שפילאטיס זה ממש לא בשבילכם, התעייפתם מהקיקבוקס ולא הבנתם למה כולם מתלהבים מ-TRX, יכול להיות שאתם צריכים לנסות משהו חדש, אחר ואולי מאתגר יותר. ככל הנראה, טיפוס לא ממש עלה לכם לראש.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
אם כשאנחנו אומרים "טיפוס" אתם מדמיינים קיר כזה לילדים בפארק או מטפסי הרים מקצועיים, כדאי שתדעו שבין שני הקצוות האלה יש עולם שלם. קיימים מקומות ברחבי הארץ שמציעים אפשרויות טיפוס למבוגרים ותמצאו שם מתאמנים בכל הרמות. רבים מהם שואפים לטפס בסופו של דבר בחיק הטבע - מטרה מאתגרת הרבה יותר מטיפוס על קיר.
"ענף הטיפוס התפתח מאוד בשנה-שנתיים האחרונות, בין השאר מפני שהוא הופך לענף אולימפי וזוכה ליותר הכרה", אומרת סיון אבוקאי, מאמנת כושר ועיתונאית כושר, "מה גם שטיפוס נחשב לספורט בריא מאוד, בין השאר מפני שהוא לא גורם לזעזועים בגב או במערכת השלד והעצמות".
אז נכון, כנראה שהוא לא יופיע בין החוגים במערכת השעות של מכון הכושר שלכם. אבל למה בכל זאת כדאי לכם לצאת ולהתחיל לטפס?
7 דברים שטיפוס עושה בשבילכם
1) מפתח את השרירים. טיפוס עובד בה בעת על חיזוק כל קבוצות השרירים הגדולות שלנו, בייחוד שרירי הכתפיים, החזה, הגב והרגליים. הוא גם עובד על חיזוק שרירי הליבה, כלומר השרירים שמייצבים אותנו ועוזרים לנו למנוע שחיקה של המפרקים.
2) מעצב ומחטב. אנשים שמטפסים מעלים את מסת השריר שלהם. לאורך זמן, הטיפוס מעצב ומחטב. "אבל כמו בכל ענף ספורט, לא מדובר בפתרון קסם", מזכירה אבוקאי, "וגם שריר מפותח יכול להיות מכוסה בשומן. אם רוצים לראות תוצאות - חייבים לשמור על תזונה ולהתמיד, רק כך הטיפוס באמת יביא לעיצוב וחיטוב".
3) תורם לירידה במשקל. טיפוס יעיל בשריפת קלוריות אם מתאמנים לאורך זמן. אולי לא תרגישו מותשים ומתנשפים בסוף האימון כמו אחרי ריצה, אבל אבוקאי מסבירה מה כן יקרה: "השרירים זקוקים להרבה אנרגיה כדי להיבנות. כשעובדים על פעולת שרירים מאומצת לאורך זמן - מתחיל תהליך של פירוק וכך למעשה הקלוריות נשרפות".
4) משפר את הגמישות. טיפוס כרוך בהנפת הידיים והרגליים לכל מיני מקומות. כל פעם מרימים את הרגל עוד קצת ועוד קצת, וכך למעשה מתפתחות הגמישות והיכולת התנועתית.
5) משפר את היכולת האירובית, סוג של. אבוקאי: "לאורך זמן, כמו ענפי ספורט רבים, טיפוס משפר את היכולת האירובית. אנשים שהתחילו מעשר דקות טיפוס מצליחים להגיע למצב שהם מטפסים במשך שעה בדופק גבוה, אבל טיפוס לא נועד למי שרוצה לשפר את היכולת האירובית שלו. במובן הזה, ריצה יעילה הרבה יותר. כאן מדובר בשיפור קל והדרגתי".
עוד ב-mako בריאות:
>> האם הכי משתלם לעבור השתלת שיער בטורקיה?
>> ג'ניפר אניסטון לא שוכחת לשתות את זה בכל בוקר
>> הדרך המושלמת לרדת במשקל - בלי להישאר רעבים
6) גורם לכם להרגיש טוב יותר עם עצמכם. קל מאוד לכמת את ההתקדמות בטיפוס. כשאדם מתחיל מטיפוס של עשר דקות במסלול קל, ותוך חצי שנה מצליח לטפס שעה במסלול שנחשב קשה - יש התקדמות ברורה. אבוקאי רואה בזה יתרון מובהק: "כשאנשים לא רואים התקדמות הם נהיים מתוסכלים ומשועממים. קחו למשל TRX, כמה כבר אפשר להתקדם בזה? בטיפוס, כמו בריצה, אפשר לראות הישגים וזה נותן מוטיבציה".
7) עוזר להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז. אבוקאי: "בכל רגע במהלך הטיפוס צריך להיות מרוכז ובשליטה, לתכנן את הצעד הבא - איפה אני מניח את היד ולאן אני שולח את הרגל. במובן הזה, טיפוס הוא פחות אינטואיטיבי משחייה או ריצה. מי שמפחד מגבהים הופך להיות מרוכז אפילו יותר ככל שהוא מטפס. אחד הסימנים המזוהים עם הפרעת קשב וריכוז הוא אימפולסיביות, אבל מטפסים יודעים שאין מקום לטעויות - כי אז מתעייפים או נופלים. לכן, בדומה לאומנויות לחימה למשל, הטיפוס משפר את הריכוז. אגב, זו גם הסיבה לכך שטיפוס נחשב לספורט 'חכם' - דרושה יכולת תכנון ואסטרטגיה כדי להצליח בו, להבין מה המסלול העדיף ואילו שרירים כדאי להפעיל".
לפני כשנתיים נערך מחקר ראשוני שבדק את השפעות הטיפוס על הפעילות המוחית של ילד הסובל מ-ADHD, ונמצא שהפעילות אכן שיפרה את הריכוז של הנבדק. אבל זה בעצם לא אמור להפתיע: כבר בשנת 2004 הוכח שטיפוס היא אחת מהפעילויות הספורטיביות שמשמשות "טיפול טבעי" לפחות לחלק מהתסמינים של הפרעות קשב וריכוז.
תודה רבה או לא תודה: למי זה מתאים?
אבוקאי מאמינה שטיפוס מתאים כמעט לכולם: "אנחנו יכולים לקבוע לעצמנו את המסלול, או במילים אחרות - אנחנו בוחרים את רמת הקושי של הקיר ואת משך הזמן שמטפסים. מעבר לכך, טיפוס מתאים גם לאנשים בעלי עודף משקל קל או בינוני שבפעילויות אחרות יכולים להביא לעומס על המפרקים. זאת, מפני שבטיפוס על קירות הם קשורים על חבלים ועובדים באופן מתון יחסית, וגם שולטים על כמות הלחץ שמופעלת על הגוף".
עם זאת, צריך לסייג: אנשים בעלי עודף משקל גדול יתקשו לטפס, מפני שיכולת התנועה שלהם מוגבלת יותר. יש גם לא מעט מקומות שמנהיגים הגבלת משקל מטעמי בטיחות, בדרך כלל במשקלים של 100-120 קילו ומעלה.
לילדים מדובר בענף ספורט אידיאלי. בעיקר אמורים הדברים לגבי "בולדרינג", טיפוס בגובה מינימלי שבו המטפס אינו מאובטח בעזרת חבל – טכניקה שילדים אוהבים ושמפתחת את הביטחון העצמי שלהם. "לילדים יש יכולת טיפוס אינטואיטיבית. אם הם רואים משהו שאפשר לטפס עליו - הם יטפסו", אומרת אבוקאי. "אצלנו היכולת הזו התנוונה כי אנחנו לא נדרשים אליה וכי אנחנו מתביישים מהסביבה, לכן להתחיל עם טיפוס בגיל מוקדם יכול להיות נהדר".