לעידן שטרית, מאמן ספורט בשיטת אימון פונקציונאלי, חשוב לשבור את הסטיגמות על מאמני כושר: "תמיד חיפשתי עבודה שונה, כזו שכשאקום אליה בבוקר ארגיש סיפוק ואתגר. שירתי בצבא במחקר ואחר כך עשיתי תואר בכלכלה, אבל לחיים יש תכניות משלהם...". שטרית מספר כי לפני כשלוש שנים הוא התאהב בספורט מחדש ("לאחר שהתחלתי לאמן קבוצת כדורגל בהרצליה"), והחל בהכשרה כמאמן ספורט במכון וינגייט.
משם, הדברים התגלגלו די מהר. חברים ביקשו משטרית שיאמן אותם, ויחד עם חברו (והיום שותפו), רועי שריקי, החלו לאמן קבוצות TRX בפארקים בחיפה. למעשה, מה שבתל אביב כבר היה אז טרנד, לא היה קיים בחיפה ("היינו קבוצת ה-TRX הראשונה בעיר"). מהפארק הם עברו לסטודיו ביתי, והיום הם כבר מנהלים סטודיו גדול בשם S&S. "אני אוהב לעבוד עם אנשים, לראות את הסיפוק המיידי ואת ההנאה, וגם את השינוי ארוך הטווח - במראה וכמובן בביטחון העצמי", מספר שטרית. את קהל הלקוחות הם צברו דרך חברים, מפה לאוזן: "המעגל הזה גדל לאט-לאט. אנחנו לא מאמינים בפרסום ואין לנו שלטי חוצות".
השיטה בסטודיו S&S היא אימון פונקציונאלי. עבור אלה מכם שאינם מכירים את המושג, אימון פונקציונאלי נועד לעזור לנו לחיות חיים בריאים ומאוזנים יותר, תוך הכרה באורח החיים המערבי, שכולל הרבה לחץ ומעט פעילות גופנית. לכן, השיטה מאמנת את הגוף לפעילויות שהוא מבצע ביומיום, תוך הפעלה של כמה שיותר שרירים.
"מטרת העל שלנו היא שלמתאמנים יהיה נוח ביומיום", מסביר שטרית. "הקהל שלנו רוצה להיות בריא יותר, לא להיות באדי-בילדר. לכן, להרים משקולות לא רלוונטי עבורם, כי ביומיום אתה לא שוכב על ספה ודוחק מאה קילו לתקרה. כאן, אנחנו מתאמנים על מנת שהגוף ישרת אותנו כבני אדם בתנועתיות התפקודית היומית, תוך דגש על חיזוק השרירים המייצבים את הגוף (שרירי הליבה).
ואמנם, לדבריו, ההשפעה של האימון משמעותית וניכרת: "יש אצלנו מתאמנים שסבלו מכאבים בגב התחתון. הם הלכו לאורתופד וזה לא עזר, והאימון פתר את זה - אנשים פשוט לא מודעים ליכולת של ספורט לרפא אותם. גם בדברים פשוטים - למשל מישהי שהייתה מתנשפת כשהייתה צריכה לסחוב שקיות מהסופר, ואחרי שלושה חודשים של אימונים - זו בכלל לא בעיה מבחינתה. אלה הן התגובות שאנחנו מקבלים. לצד זה, כמובן שיש גם שינוי פיזיולוגי, כמו הורדה באחוזי השומן ובהיקפים, והעלאה במסת השריר".
אבל אל תתבלבלו: האימונים ב-S&S ממש לא כוללים הרמת שקיות עם מצרכים. "אני מאמין בדרך הסובייטית - צריך לעבוד קשה ואסור לוותר", מעיד על עצמו שטרית. "ספורט זה לא ספרינט, אלא מרתון, ולכן המתאמנות נמצאות אצלנו לטווח הארוך, ואנחנו די נוקשים - מבחינת משמעת הגעה לאימונים ובאימונים עצמם, המתאמנות הפסיכולוגיות שלי הגדירו "יש לו OCD בספורט", אין מקום לעגל פינות ואין לעשות חצי תרגיל"
איך נראה אימון אצלכם?
"הדור של היום אוהב להזיע ולהעלות את הדופק למקסימום, ואם זה לא קרה - מבחינתו זה כאילו הוא לא עבד, למרות שזה לאו דווקא נכון. אנחנו משלבים הרבה אירובי ואנאירובי, מעלים ומורידים דופק כל הזמן וכך משפרים את הסיבולת. יש לנו כמה תחנות באימון, כשבכל אחת מפעילים את רוב השרירים בגוף. אלה אימונים קשים מאוד ובעצימות גבוהה, בקושי יש הפסקות שתייה ואין דבר כזה 'כואב לי' או 'קשה לי'. מתאמנת אחד מדרבנת את השנייה וכולן ברמה גבוהה מאוד".
אז האימונים בסטודיו לא מתאימים לכולן?
"ממש לא, אנחנו דורשים רמה גבוהה כדי שהמתאמנות הוותיקות לא ייפגעו. מי שאין לה רקע ספורטיבי, או שהיא לאחר לידה או עם בעיות בריאות - הסטודיו פחות מתאים לה. אנחנו מציעים גם אימונים אישיים, אבל אימוני הדגל שלנו הם קשים בטירוף ומיועדים לקהל צעיר יחסית. אם מישהי פונה אלינו ויש לה מוטיבציה גבוהה - אני שולח לה סרטונים כדי שתתאמן לבד חודש-חודשיים ואז תבוא אלינו - אין מישהי שמתחילה מאפס. והאימונים באמת ברמה הכי גבוהה שיש - בנות שמתאמנות איתנו כבר שנתיים - שלוש מגיעות למקסימום שלהן כל פעם מחדש, ומאתגרות את עצמן כל פעם מחדש.
למה דווקא אימון פונקציונאלי בסטודיו, ולא במכון כושר?
"יש משהו מוכר ומשעמם במכון כושר - אותם מראות וריחות, ויש אנשים שצריכים משהו אחר ומעניין יותר. בנוסף, אימונים אישיים בחדר כושר בנוסף למנוי יוצא יקר נורא, ואצלנו נחסך מחיר המנוי. ומעל לכל, היחס שלנו למתאמנות הוא אישי מאוד - אני רואה את אותן בנות 4-5 פעמים בשבוע, ואני משמש לא רק מאמן, אלא גם פסיכולוג וחבר. יש כאלה שאומרים שספורט זה סבל, אבל זו לא הגישה שלי. יש למתאמנות מישהו שמקשיב להן תוך כדי האימון והופך את החוויה לכיפית ולמעניינת, וכך גם האנטי לספורט נעלם".
בשנה האחרונה, הם משלבים באימונים ציוד מיוחד שהם מייבאים בעצמם מחברת Escape Fitness: "אלה מוצרים באיכות גבוהה שמיועדים במיוחד לאימון פונקציונאלי. הם גם צבעוניים וידידותיים מאוד למשתמש, וכך מזמינים אישה עם מניקור ופדיקור להרים צמיג של 40-50 קילו".
יש לך טיפים למתחילים?
"קודם כל, תתחילו בעבודה עצמאית ולא בקבוצה, כי אין קבוצה שתתחיל איתכם מאפס. תתחילו בדברים הכי בסיסיים - הליכות ותרגילים בבית, כמו סקוואטים או מכרעים. שמונה שבועות זה המינימום הנדרש לגוף כדי להסתגל לפעילות חדשה, ואחר כך אפשר לעבור לדברים נוספים.
כדי לשמור על עצמנו מפציעות ונזקים, צריך להתחיל לאט ולהגביר את הקצב. ספורט הוא דרך חיים וככל דרך, אנחנו צריכים לבנות אותה באופן מתון, בריא, מאוזן ואיכותי.