הרשת מלאה במתכונים ובטרנדים בריאותיים, לעיתים בכאלה שאינם מבוססים מדעית, ועלולים אף להזיק לבריאות. אחד כזה שבולט במיוחד בימים אלה הוא שתיית מים עם זרעי צ׳יה - צעירות רבות משתפות ברשתות החברתיות כי הן שותות את המשקה באופן קבוע, בטענה שהוא תורם לירידה במשקל ועוזר להתמודד עם נפיחות בבטן.
אלא שסרטון שפורסם בטיק טוק לפני מספר ימים, מוביל להבנה שאולי לא מדובר ברעיון כל כך מוצלח. בסרטון סיפרה נערה מישראל כי בעקבות הטרנד הגיעה לחדר המיון עם כאבי בטן קשים. ״מעניין מה היה קורה אם לא הייתי מתחילה לשתות מים עם צ׳יה כל בוקר״, כתבה. במענה לשאלות העוקבים, סיפרה: ״התחלתי לשתות כמו מושפעת מהטיקטוק וסיימתי במיון כמו מסכנה. יש תחליפים טובים יותר״.
נשים ונערות רבות שצפו בסרטון, סיפרו בתגובה כי התנסו בטרנד, וחלקן אף העידו כי אף הן סבלו מבעיות בבטן. בעקבות כך, קראה הצעירה לכל מי ששותה את המשקה להיזהר ולחדול מהפעולה באופן מיידי. ״בנות צריכות להבין שלא כל דבר שרואים הוא בריא, וגם אני עשיתי את אותה הטעות וכדאי ללמוד ממנה״.
"עלול להגביר סיפטומים של מעי רגיז ואף לגרום לסתימת מעי"
ד"ר נדב אילני , מומחה לגסטרואנטרולוגיה של הכללית במחוז ירושלים, מבהיר בתגובה לסרטון כי אף שצריכת סיבים תזונתיים נחשבת לאכילה "בריאה" ומוכרת כטיפול נגד עצירות, בחלק מהמקרים היא עלולה לגרום לצואה קשה מדי ולהחמרה בתסמיני עצירות ונפיחות בטנית, בייחוד אם לא צורכים מספיק נוזלים יחד עם הסיבים או אם יש נטייה לפעילות איטית במיוחד של המעי. "במקרים של היצרויות קשות במעי כמו שקורה בקרב חלק מחולי הקרוהן, צריכת סיבים לא מסיסים ולא ניתנים לעיכול כמו זרעי צ'יה, עלולה אפילו לגרום לחסימת מעי. לכן, תמיד חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני שמתחילים שינוי תזונתי משמעותי".
גם פרופ' אולגה רז, מומחית לתזונה, מייסדת המחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל, אומרת שזרעי צ'יה מכילים סיבים רבים, ולכן הם יכולים להגביר סימפטומים השכיחים בקרב הסובלים ממעי רגיז, כמו: כאבי בטן, נפיחות וגזים. עוד היא מציינת כי בניגוד לסברה הרווחת, לא מדובר במזון-על שמומלץ לכולם. "אף שרבים סבורים שצ'יה היא סופר-פוד, זה לא באמת סופר או אפילו 'פוד'. מדובר בתוסף למזון, שיש בו יתרונות מסוימים כמו סיבים ומינרלים, אבל הוא לא יכול להשביע בפני עצמו. כמו בכל סוג של מזון, חשוב לדעת למי זה עושה טוב ולמי זה מזיק".