אם יצא לכם להיוועץ ברופא, או אפילו ב"ד"ר גוגל" לגבי ירידה במשקל, ככל הנראה שנתקלתם בעצה הרווחת: "תאכלו פחות, תתאמנו יותר", או "תשרפו יותר קלוריות ממה שאתם צורכים". כביכול מדובר בעצה פשוטה, אבל מי שניסה לפעול לפיה יודע שהיא מאוד לא קלה לביצוע ובטח שלא פשוטה. אז אם הייתם זקוקים להוכחה נוספת ליעילות המפוקפקת של העצה הזאת – מחקר חדש חושף שהיא באמת פחות יעילה מעצות אחרות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחקר חדש מאוניברסיטת דיוק בארה"ב חושף כי אחת העצות הנפוצות והגנריות שרופאים נותנים לאנשים שרוצים לרדת במשקל – היא לא יעילה כפי שחשבנו. אז אם נאמר לכם לאחרונה שכדי לרדת במשקל עליכם "פשוט להתאמן יותר", נראה שכדאי שתיקחו את העצה הזאת בערבון מוגבל.
אנשים שקיבלו עצות ממוקדות יותר – השילו 3 ק"ג יותר
"להגיד לאדם שכדי לרדת במשקל עליו לשפר את התזונה או לעשות פעילות גופנית לא עובד", מסביר גרי בנט, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת דיוק. "רופאים צריכים במקום זאת לעודד מטופלים לקחת חלק בתוכנית מסוימת". או במילים אחרות: העצה הרווחת היא כללית מדי ולכן פחות יעילה, בהשוואה להמלצות ספציפיות יותר ומכוונות מטרה.
היקף המחקר יחסית קטן, הוא כלל 134 משתתפים בעלי עודף משקל, רובם נשים, שסבלו גם מבעיות בריאותיות כמו יתר לחץ דם וסוכרת. המשתתפים הוזמנו להשתתף בתוכנית מקיפה לירידה במשקל שכללה מטרות התנהגותיות מותאמות אישית, חומר לימודי, שיחות ממדריכים והודעות טקסט עם טיפים לירידה במשקל ודיווחים על התקדמותם בתהליך.
עוד ב-mako בריאות:
>> צעירה ירדה 60 ק"ג תוך פחות משנה - ואז זה קרה
>> חטפה הרעלת קיבה מטעות שרובנו עושים
>> יאללה תעמיסו: אלה 3 הפחמימות הכי בריאות
במהלך התוכנית, המשתתפים עברו בדיקות בריאותיות, במהלכן נאמר להם שעליהם "לרדת במשקל" או "להתאמן יותר". רופאים אחרים נתנו למשתתפים עצות ספציפיות ופרקטיות יותר, כמו לעודד אותם לדבר עם מדריכים לירידה במשקל. מטופלים שקיבלו עצות ממוקדות הורידו בממוצע 3 ק"ג יותר מאנשים בקבוצה שקיבלה עצות כלליות.
ממצאי המחקר ממחישים כמה חשוב שרופאים יתאימו את עצותיהם לצורכיהם ומצבם הרפואי של מטופלים, במקום לתת להם עצות כלליות. וזה נוגע לא רק למטופלים שרוצים לרדת במשקל, אלא גם לנושאים בריאותיים אחרים. גם המטופלים יכולים ללמוד מהמחקר הזה שעליהם לבקש הכוונות ספציפיות מרופאיהם, כמו גם לבקש אחר בדיקות מעקב אחר התקדמותם.