כשאנו חשים כאב, אנחנו בדרך כלל מנסים להימנע מתנועה, אבל בניגוד לתחושה הטבעית הזאת, אם אתם סובלים מהתופעה הנפוצה בלט הדיסק - זה דווקא סימן עבור הגוף שצריך להתחיל לזוז.
אז אומנם האבולוציה הטיבה איתנו כשהפכה אותנו לבעלי החיים המפותחים בעולם ויצרה את בני האדם הולכים על שתיים עם ראש מורם וידיים פנויות - מה שמאפשר לנו לעשות כמעט הכל, מעבודה פיזית ועד ישיבה מול המחשב במשרד, אבל את "המחיר" משלם עמוד השדרה שלנו, שתפקידו להחזיק את כל העומס ולחלק אותו באופן מאוזן בין האיברים בגוף, וזאת הוא עושה בזכות בולמי זעזועים המכונים "דיסקים", מערכת שרירים ענפה ושאר איברי השלד.
אז מהו בלט דיסק ומה ההבדל בינו ובין פריצת דיסק?
דמיינו כרית הממוקמת בין שתי חוליות שתפקידה לרכך את הזעזועים הנוצרים בעמוד השדרה במהלך התנועה של גופנו ולשמור על חופש התנועה של החוליות כך שלא יפגעו זו בזו ויגרמו לכאב ופציעה. הכרית הזו היא הדיסק, ובתוכו נוזל המרפד בעדינות את הרווח שבין החוליות. עם השנים או בעקבות טראומה מקומית יכולה להיווצר שחיקה של דופנות הכרית, ולחץ הנוזל הכלוא כלפי חוץ מופיע בצורת בליטה, הלוא היא בלט הדיסק. ברגע שאותו נוזל פורץ החוצה את המעטפת של הדיסק הרי שהבלט הפך לפריצה, וזהו ההבדל העיקרי בין שני המצבים.
לעצור את הבלט דיסק בזמן
התופעה, כאמור, שכיחה מאוד - כ-50 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת חיים עם התופעה. עובדה מעניינת היא שהסימפטומים לא מופיעים אצל כולם, ורבים אינם יודעים כלל שהם סובלים מהתופעה. אבל אין זה אומר שאפשר לזלזל בכך, להפך. בין שמרגישים סימפטום או כאב והבלט אובחן ובין שהוא נמצא שם בלי שאתם מודעים אליו, יש לזכור שכמו בהרבה מצבים, פעילות גופנית מותאמת היא הפתרון, והימנעות ממנה עלולה לגרום לבלט להפוך לפריצה.
>> כאבי גב תחתון: 6 דרכים להקלה
איך פעילות גופנית יכולה לעזור?
ישנו קשר ישר בין אורח חיים יושבני וחוסר פעילות להיווצרות הבלט או החרפתו למצב של פריצה. עודף משקל הוא אחד הגורמים המכבידים על עמוד השדרה ומפעילים עליו עומס, ולכן משקל תקין הוא דבר חשוב גם במקרה של בריאות הגב. נוסף לכך, היחלשות שרירי הגב התומכים בעמוד השדרה היא נורת אזהרה. השרירים יכולים להוריד את העומס מהדיסק על ידי החזקת עמוד השדרה, ייצובו והמשך הפעילות התקינה שלו. ישיבה מרובה מפעילה לחץ על החוליות בגב, פוגעת בזרימת הדם התקינה לדיסקים ומביאה להיחלשות המעטפת השרירית.
פעילות גופנית מותאמת לאחר בדיקה רפואית במקרה של כאב או כחלק משגרה יומית למניעת היווצרות הכאב תהיה ברוב המקרים הקטליזטור להחלמה, והימנעות ממנה עלולה לדרדר את המצב, להחליש את השרירים עוד יותר ולהאריך את משך הסימפטומים עד היעלמות הכאב. האימונים ישתנו בהתאם למצב הגופני ולהמלצות הרפואיות, ויכולים לנוע מתרגילים סטטיים שכולנו מכירים לחיזוק שרירי הליבה כמו פלאנק, מכרעים ורוטציות למיניהן ועד תרגילים עצימים המאתגרים את האיזון השרירי.
הבשורה המשמחת היא שעל ידי תחזוקה נכונה, בהחלט אפשר להיפרד מהכאב ולחזור ובגדול ליכולות ולאיכות החיים שהיו לנו. איש חכם אמר פעם על פעילות גופנית – "זו תחזוקה לצד הקשבה". גם בטיפול ומניעה של בלט ופריצת דיסק כדאי לאמץ את ההמלצה הזאת.