מחלות לב הן גורם התמותה השני בישראל. כבר ידוע לנו שאורח חיים בריא, הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית יכול להפחית את הסיכון למחלות לב ולמנוע מוות כתוצאה ממחלות אלו. אבל כעת, מדענים החליטו להשתמש במידע זה כדי לפתח שיטה פשוטה לזיהוי רמת הסיכון של אדם ללקות במחלת לב.
המחקר נעשה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי JAMA Network Open. ממצאיו הראו כי גברים בגיל העמידה, שהצליחו לבצע יותר מ-40 שכיבות סמיכה – נמצאו בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם כמו אי-ספיקת לב, בהשוואה לגברים באותם גילים שביצעו פחות מ-10 שכיבות סמיכה. החוקרים ביצעו מעקב של 10 שנים אחר המשתתפים במחקר כדי לבחון לעומק את ההשלכות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
שיטה קלה וחינמית לבדוק סיכון למחלות לב ומוות בטרם עת
"הממצאים שלנו מספקים ראיות לכך שיכולת ביצוע שכיבות סמיכה יכולה להיות שיטה קלה וללא עלות, לאמוד את הסיכון למחלות לב וכלי דם. באופן מפתיע, היכולת לבצע שכיבות סמיכה נמצאה קשורה יותר לסיכון למחלות לב וכלי דם, ממבחני מאמץ על הליכון", אמר ד"ר ג'סטין יאנג, מתמחה ברפואה תעסוקתית והמחבר הראשי של המחקר.
מבחני מאמץ נחשבים לאינדיקציה טובה למצב בריאותי ולבריאות הלב בפרט. אולם, מרבית הכלים העומדים לרשותנו היום, כמו מבחני הליכון, הם יקרים ולוקחים זמן. המחקר הנוכחי הוא הראשון שמצביע על קשר בין היכולת לבצע שכיבות סמיכה לבין השלכות שעשויות על בריאות הלב וכלי הדם. במהלכו, החוקרים ניתחו מידע שנלקח מ-1,104 כבאים פעילים, בין השנים 2000-2010. ממוצע הגילים שלהם עמד על 39.6 וה-BMI (מסת הגוף) שלהם עמד על 28.7 בממוצע. בדיקת מידת היכולת שלהם לבצע שכיבות סמיכה נעשתה בתחילת המחקר, כמו גם בדיקה במבחן הליכון. לאחר מכן, כל משתתף עבר בדיקה גופנית שנתית והתבקש למלא שאלון בנוגע לבריאות שלהם.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף
במהלך 10 השנים של ביצוע המחקר, נרשמו 37 מקרים של מחלות לב וכלי דם. כמעט כולם התרחשו בקרב גברים שביצעו 40 שכיבות סמיכה או פחות, במהלך המבחנים. החוקרים הסיקו כי גברים שהצליחו לבצע יותר מ-40 שכיבות סמיכה היו בסיכון מופחת של 96 אחוז למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לגברים שביצעו פחות מ-10 שכיבות סמיכה.
מחברי המחקר הדגישו כי כיוון שאוכלוסיית המשתתפים במחקר כלל רק גברים בגיל העמידה שעובדים, התוצאות ככל הנראה לא תקפות לנשים או לגברים בגילים אחרים. מחקר זה ממחיש במיוחד את החשיבות של פעילות גופנית לבריאות הכללית ולבריאות הלב וכלי הדם בפרט. ההמלצה הרווחת היא לעסוק בפעילות גופנית בעצימות בינונית במשך 150 דקות לפחות בשבוע – או בעצימות גבוהה במשך 75 דקות בשבוע.