אם תהיתם אי פעם מה גרוע יותר: לישון יותר מדי שעות או קצת מדי שעות, נראה שנמצאה התשובה. מחקר חדש שכלל אנליזה של מחקרים קודמים, בהם השתתפו סך הכול כשלושה מיליון אנשים, מצא כי אנשים שדיווחו כי ישנו פחות או יותר מ-7-8 שעות שינה בלילה, נמצאים בסיכון גבוה יותר למוות מוקדם ולמחלות לב וכלי דם, וככל שישנים יותר, כך הסיכון גובר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ככל שישנים יותר – כך הסיכון עולה

המחקר נעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קיל בבריטניה ופורסם בכתב העת הרפואי של איגוד הלב האמריקאי. החוקרים טוענים כי ממצאיהם מראים כי שינה של יותר מ-7-8 שעות בלילה "עלולה להיקשר לדרגה מתונה של נזק", בהשוואה לשינה של פחות מ-7-8 שעות בלילה.  

במחקר התגלה כי רמת הסיכון עלתה ככל ששעות השינה עלו. שינה של 9 שעות בלילה, לדוגמה, יכולה להוביל לסיכון גבוה ב-14 אחוז, בעוד ששינה של 10 שעות בלילה יכולה להוביל לסיכון גבוה יותר ב-30 אחוז.

נוסף על כך, תוצאות האנליזה הראו כי איכות שינה ירודה קשורה לסיכון גבוה ב-44 אחוז ללקות במחלת לב כלילית. "למחקר שלנו השפעה חשובה על בריאות הציבור, בכך שהוא מראה כי שינה מוגזמת היא סימן לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם", מסביר ד"ר צ'אן שינג קווק, מרצה קליני לקרדיולוגיה באוניברסיטת קיל.

החשיבות של משך השינה ואיכות השינה

מחלות לב הן אחת הסיבות השכיחות ביותר למוות בטרם עת ברחבי העולם. על פי משרד הבריאות, מחלות לב הן סיבת המוות השנייה בישראל (הראשונה סרטן) ובשנת 2011 כ-17 אחוז מכלל הפטירות בישראל קרו כתוצאה מהן.

במחקרם, הסבירו החוקרים כי בעוד שנראה שעולות יותר עדויות שתומכות בממצאיהם, ההנחיות העכשוויות להפחתת מחלות לב וכלי דם לא ממש מתייחסות למשך השינה ולאיכותה. לפי, ארגון השינה העולמי מומלץ לישון בין 7 ל-9 שעות בלילה (מבוגרים בגילים 26-64) או 8-7 שעות בלילה (לאנשים אחרי גיל 64).

עוד ב-mako בריאות:
>> מצאתם פסים לבנים בעוף? אל תאכלו אותו
>> אין חשק לסקס? כך תגבירו את רמת הטסטוסטרון
>> "נמנעתי מהמזון הזה וירדתי 28 ק"ג"


לטענת החוקרים, מדובר במחקר הראשון שמצהיר כי איכות שינה היא גורם סיכון למחלת לב כלילית ומציינים כי רופאים צריכים להביא בחשבון שינה שאינה מרעננת (nonrestorative sleep), כשהם בודקים את מטופליהם. עד כה, הביולוגיה שעומדת מאחורי הקשר שבין משך השינה, איכות השינה, מחלות לב וכלי דם ומוות עדיין לא ברורה לחלוטין.

ייתכן שהסיבה לכך שישנו קשר בין שינה מוגזמת למחלות לב וכלי דם היא שאנשים סובלים מבעיות בריאותיות אחרות, כמו דלקות ואנמיה, המובילות לעייפות יתר, שזו גורמת לשינה מרובה יותר ולבסוף לסיכון מוגבר למחלות לב. מדענים מקשרים גם מחסור בפעילות גופנית, דיכאון, אבטלה וסטטוס סוציו-אקונומי נמוך לשינה מרובה. כל אלה עלולים בדרך עקיפה ומוסווית לגרום לסיכון גבוה למחלות לב ולמוות מוקדם.  

ד"ר צ'אן שינג קווק מוסיף כי הממצאים שלהם בעלי השלכות חשובות, מאחר שהם מראים כי רופאים צריכים גם להביא בחשבון דברים כמו משך ואיכות השינה כשהם בודקים את מטופליהם.