המסורת המושלמת של כמה מהתרבויות העתיקות ביותר כוללת סייסטה - שנת צהריים. היורו חשב שהוא יתמוטט מזה, אנשים בעולם המערבי שמכורים לעבודה חושבים שמדובר בעצלות, אבל רק הם יודעים מה באמת טוב להם. שנת צהריים נמצאה כמעוררת יצירתיות, פרודוקטיביות והיא גם מעלה את רמת הערנות, ואם אתם לא מאמינים לנו, בטח תאמינו לחוקרים האוסטרלים שחקרו את הנושא.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
שני מומחי שינה מאוסטרליה החליטו לבדוק אם תנומה קצרה במהלך היום יכולה לשפר את הבריאות, ומצאו ששינה מחולקת יכולה להתאים יותר לקצב של אנשים מסוימים. מעבר לכך, מסתבר שבעבר היה נהוג לישון שינה מפוצלת, ועדויות לכך נמצאו בספרות. לעומת זאת, האזכורים הראשונים של נדודי שינה בספרות שייכים לתקופה בה הפסיקו עם מנהג השינה המפוצלת.
בשנות ה-90 המוקדמות, הפסיכיאטר תומס ווהר עשה ניסוי בו הוא גרם לקבוצה של נבדקים לפצל את השינה שלהם לשני חלקים. לקח להם זמן להסתגל, אבל בסוף התהליך קרה בטבעיות, מה שתומך בתיאוריה לפיה יותר טבעי לנו לישון בשני חלקים שונים. גם החוקרים חושבים ששינה בשני חלקים מועילה יותר לתחושת הרעננות. "לישון פעמיים ביום מספק לנו שתי תקופות של יצירתיות מוגברת וערנות לאורך היום", אומרים החוקרים להאפינגטון פוסט. "זאת לעומת שינה רק בלילה גורמת לעייפות שלנו להצטבר לאורך היום, ומורידה את היעילות שלנו בהתאם".
עם זאת, החברה של ימינו לא מאפשרת כזו גמישות, והאמונה היא ששינה רציפה של 7-9 שעות מעניקה את תחושת הרעננות הכי טובה שיש. אנחנו אמנם מוכנים לישון צהריים מעכשיו, כי גם ככה אין לנו זמן לישון 7 שעות בלילה, אבל לא כולם השתכנעו מהר כמונו. מחקר שנעשה בשנה שעברה בבוליביה, נמיביה וטנזניה מצא שדווקא שינה רק בלילה, ללא שנת צהריים, היא הדבר הטבעי ביותר לבני אדם. "זה לא שיש סיבה נגד שינה בשני מחזורים שונים, אבל אין לכך גם שום ביסוס מדעי", אומר החוקר.