מחקר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Sleep Medicine חושף את הקשר שבין צפיית בינג' לאיכות שינה פחותה יותר ולסיכון מוגבר לאינסומניה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר זה הוא הראשון מסוגו הבוחן תופעה שהפכה נפוצה בשנים האחרונות – צפיית בינג', המאופיינת בצפייה של סדרות ברצף ובמשך זמן ממושך. עם הופעתם של הוויאודי ושירותי הסטרימינג כמו נטפליקס – הצפייה בסדרות החלה להשתנות. אנשים כבר לא מוכנים להמתין שבוע שלם עד הפרק הבא ומעדיפים לצפות בכמה שיותר פרקים ברצף.

המחקר כלל 426 צעירים, בין הגילים 18-25, שמילאו סקר אונליין על תדירות הצפייה בטלוויזיה – הן טלוויזיה קונבנציונלית והן שירותי סטרימינג. בנוסף, הם נשאלו על התדירות שבה הם צופים סדרות בבינג' ועל איכות השינה שלהם וכמה עייפים או ערניים הם מרגישים במהלך היום.

יותר מ-80 אחוז מהמשתתפים הגדירו עצמם כ"צופי בינג'", כאשר 20 אחוז מהם צפו בבינג' מספר פעמים בחודש הקודם. קצת יותר ממחצית צופי הבינג' דיווחו כי הם נוטים לצפות בשלושה עד ארבעה פרקים בבת אחת וממוצע צפיית הבינג' עמד על כשלוש שעות.

עוד ב-mako בריאות
>> משהו מוזר קורה לגוף כשאתם משלימים שעות שינה
>> כך תשיגו את הבטן שגרמה לאנה ארונוב לקנא
>> הסוד לאושר הוא פשוט יותר ממה שאתם חושבים

כפי שהחוקרים שיערו, המשתתפים שזיהו עצמם כצופי בינג' דיווחו על יותר עייפות, יותר תסמינים של אינסומניה ויותר ערנות סמוך לשעת השינה. כמו כן, בהשוואה לאלו שלא נוהגים לצפות בבינג' – נראה שיש להם סיכון גבוה יותר ב-98 אחוז לבעיות באיכות השינה. בקרב אנשים שרואים טלוויזיה "כמו פעם", על ידי זפזופ בין ערוצים - לא נמצא קשר בין הצפייה עצמה לבעיות בשינה.

יאן ואן דן בולק, מרצה לחקר התקשורת באוניברסיטת מישיגן ואחד החוקרים במחקר, אומר כי המחקר אינו מוכיח כי צפיית בינג' משפיעה באופן ישיר על איכות השינה, אך הוא מספק ראיה לכך שקיים קשר בין השניים. לטענתו, סדרות המיועדות לצפיית בינג' (כמו סדרות שיוצאות מנטפליקס ומאמזון) מושכות את הצופים ומדירות שינה מעיניהם בדרכים שונות. אחת מהן, היא בכך שהסדרות הללו בנויות בצורה שמושכת את הצופים, באמצעות מתח והיקשרות רגשית לקווי העלילה ולדמויות שונות. כל זה יכול לגרום לנו להתרגשות ולגירוי, שעשוי להגביר את הערנות הקוגניטיבית שלנו ובכך למנוע מאתנו שינה איכותית.

אך ואן דן בולק מבהיר כי לבינג' יש גם השפעה חיובית עלינו. "יש לי תלמידים שאומרים שהם כשהם לומדים ממש קשה למבחנים, הם מתגמלים את עצמם בצפיית בינג' בסדרות האהובות עליהם. זו התנהגות מאוד רציונלית ואין שום דבר רע בזה". אם בכל זאת אתם מרגישים לאחרונה קשיים בשינה, ייתכן שכדאי לכם לבדוק את הרגלי הצפייה שלכם.

via GIPHY