עוד הודעה אחת בוואטסאפ, עוד גלילת פיד אחת בפייסבוק, עוד לייק לתמונה באינסטגרם והופ - יצא שביליתם במצטבר לפחות שעה אחת ביממה ברשתות החברתיות, ואנחנו לגמרי עושים לכם הנחות פה כי סביר להניח שזה הרבה יותר. ובכן, אתם אולי יותר חברתיים וחברותיים, אבל המחיר הסוציאלי הזה כבד מאוד עבור הגוף שלכם.
מחקר קנדי חדש, שהתפרסם במגזין Acta Paediatrica, נתבקש לבדוק מדוע כל כך הרבה צעירים מתקשים לישון לפחות 8 שעות ביממה. המחקר מצא, למרבה ההפתעה, כי הגורם הוא רשתות חברתיות כמו וואטסאפ, פייסבוק, סנאפצ'אט וכו', וכי אנשים שמבלים לפחות 60 דקות ביום באחת מהפעילויות הללו ישנים משמעותית פחות טוב מאשר משתמשים שלא מגיעים לשעת שימוש אחת ביום.
המחקר בחן 5,242 צעירים בגיל 11 עד 20 באונטריו, מהם 51.4 אחוז נערים ו-48.6 נערות. בקרב הנערים, נמצא כי 59.6 אחוזים מהם סבלו מחוסר בשינה, ואילו האחוזים בקרב הנערות היו אפילו גבוהים יותר - 67.9. מתוך כלל המשתתפים במחקר. 73.4 אחוז הודו כי הם משתמשים ברשתות חברתיות לפחות שעה אחת ביום, מה שהוביל את החוקרים לבחון את האחוזים בקרב 26.6 האחוזים שאינם משתמשים, ולגלות תוצאות ברורות: חוסר השינה ניכר יותר בקרב המשתמשים הכבדים יותר.
פגיעה גם בדפוסי השינה
אבל זה לא רק מחסור בשעות, אלא גם האיכות: לפי המחקר, שימוש במדיה חברתית משפיע גם על דפוסי השינה עצמם, ומוביל בסופו של דבר לשינה פחות טובה. כמו כן גילו החוקרים כי אין הבדל ממשי בין נערים או נערות במקרה הזה – כולם מושפעים לרעה באותה הצורה. החוקרים כאמור מזהירים כי מספיק שעת שימוש אחת ביום כדי לשבש את הדפוסים ולגרום למחסור בשינה, וכי מדובר על השלכות רחוקות יותר שמשפיעות גם על הבריאות הכללית.
>> זו כנראה תרופת הסבתא הכי הזויה - שבאמת עובדת
>> חלום: איך לאכול מהכול, לרזות ולשמור על המשקל
>> הסיבה המזעזעת שבגללה אסור לכם להחניק עיטוש
מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין מחסור בשינה לבין הישגים אקדמיים נמוכים, פחות פעילות גופנית ובריאות נפשית ירודה. לפי הנחיות משרד הבריאות האמריקאי והקנדי, ילדים בני 13-6 אמורים לישון לפחות 9-11 שעות בלילה, בעוד נערים בגיל 17-14 צריכים 10 שעות שינה, ואלה שמעל 18 חייבים בין 7 ל-9 שעות.
"עם זאת, מחסור בשינה הפך לתופעה נפוצה בקרב מתבגרים בעשור האחרון", אמר דוקטור ז'אן-פיליפה צ'אפוט, ממייסדי המחקר שנערך בבית החולים לילדים במזרח אונטריו. "הגורמים לכך נובעים בין היתר מחשיפה לאור מלאכותי, צריכת קפאין, חוסר בשגרת שינה נורמלית וזמינות יתר של מידע וטכנולוגיות תקשורת".
"מסכים אלקטרוניים שולטים בחברה של היום, ואנחנו רק מתחילים להבין את הסיכונים שטמונים בהם", אמר.