התכווצויות שרירים הן כאב בלתי נסבל, אין דרך אחרת לתאר אותן. הן מגיעות בדרך כלל בזמן הכי לא מתאים, במהלך השינה או באמצע אימון גופני. לא משנה מתי - זה תמיד מפריע ומותיר אותנו זועקים מכאב, במשך דקות ואפילו שעות.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
לפני כעשור, ד"ר רוד מקינון, זוכה פרס נובל לכימיה וחברו ד"ר ברוס בין, נוירוביולוג בבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד יצאו לחתור בקיאקים. במהלך החתירה, מקינון חווה התכווצות שרירים קשה בידיו ובזרועותיו. כתוצאה מכך, מקינון ובין החליטו לחקור את העניין לעומק. הם לא הסתפקו בספקולציות רפואיות רווחות שסוברות כי ההתכווצויות מעידות על בעיה מסוימת בשריר, או על מחסור בנוזלים. במקום זאת, הם התמקדו במערכת העצבים. הם הגיעו למסקנה שייתכן כי הדרך למנוע התכווצויות שרירים, היא באמצעות בקרה על העצבים המוטוריים, השולחים אותות שווא לשרירים וגורמים להתכווצותם.
בין ומקינון המשיכו לחקור ויחד הגיעו להשערה: ניתן לשנות את פעולתה של מערכת העצבים והעצבים המוטורים, באמצעות משקה חריף - הכוונה לכזה בטעם סחוג או צ'ילי חריף. איך זה עוזר? הטעם החריף העז מעורר קולטנים עצביים בפה ובוושט ויוצר עומס עצבי, הגורם לאפקט של חוסר תחושה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה ישיבה ממושכת עושה לישבן שלנו?
>> לא רק מחלת נפש: מתי צריך ללכת לפסיכולוג?
>> למה לא כדאי לכם להתקלח לפני העבודה?
התכווצויות שרירים - לא בגלל השריר
הרפואה עד היום לא סיפקה תשובה חד משמעית לגבי התכווצויות שרירים, בעיקר כי מדובר בתופעה נפוצה שיכולה לקרות לאנשים בריאים, אך גם להוות תסמין לבעיות רפואיות אחרות. במשך שנים רבות, הרפואה סברה כי מדובר בשרירים עייפים שזקוקים להזנה. אבל השערה זו לא הייתה מספקת, כיוון שהיא לא הסבירה מדוע גם ספורטאים סובלים מהתכווצויות, אך גם אנשים שאינם בכושר חווים זאת – באמצע הלילה, בזמן שהם ישנים והגוף נח. בעקבות מחקרם של דין ומקינון, מומחים רבים בעולם מתחילים להאמין שהתכווצויות שרירים כלל לא נגרמות בגלל השרירים.
בעקבות התגלית, מקינון החל לפתח מתכון למשקה חריף, מבוסס על ג'ינג'ר וקינמון, כדי לבדוק אם הם אכן צודקים בהשערתם. עד כה, הניסויים שלהם הראו תוצאות חיוביות ואכן המשקה סייע במקרים של התכווצויות שרירים. הצלחת המתכון הובילה להשקת משקה מבוסס ג'ינג'ר, קינמון ופלפל חריף. אבל אפילו מקינון בעצמו מודה שהחיסרון שלו ברור – זה לא בדיוק המשקה המרענן והממריץ שכל אדם ירצה לשתות לפני אימון הכושר הבא שלו, זה אפילו די מגעיל.
ומה בכל זאת עוזר להתכווצות שרירים?
הדרך הטבעית / אהד כהן נזנין, נטורופת ומטפל בצמחי מרפא
מורן – Viburnum opolus – כבר משמו המסורתי בצפון אמריקה – Cramp Bark, אפשר להבין את פעילות הצמח. למרות הפריחה המרשימה של המורן, קליפת הגזע היא החלק בו משתמשים בצמח מרפא. צמח המורן נמצא כמאוד יעיל לכל מצב של עווית בגוף: כיווצי שרירים ברגליים, התכווצויות שרירים ברחם, תכיפות בשלפוחית השתן ואפילו לשחרר ספאזם במצבים של אסטמה. היות והשפעת המורן כל כך מרפה את הגוף, המורן יהיה יעיל גם לשחרור מחשבתי, הרגעה, תמיכה בדפיקות לב מואצות הנגרמות מרקע של סטרס ואפילו כחלק מתמיכה בהורדת לחץ הדם. את הצמח ניתן להשיג על ידי מטפלים ברפואת הצמחים, לרוב הוא נלקח בצורה של מיצוי נוזלי (טינקטורה – מיצוי במים ואלכוהול).
מגנזיום – מינרל חשוב ביותר בגופינו שאחראי ללמעלה מ-300 תהליכים אנזימתים בגוף שלנו. הוא יעיל מאוד למצבי ספאזם (עווית) ומשחרר כיווצים לא רצוניים של השרירים, לכן הרבה ספורטאים נוטים לשלב אותו כחלק מתוספי התזונה שלהם. את המגנזיום ניתן להשיג כתוסף תזונה המגיע בצורה של כמוסות או בצורה של שמן מגנזיום שאותו ניתן למרוח ישירות על השריר התפוס. האפליקציה הישירה על העור, תמקד את פעילות המגנזיום באופן ישיר והשמן יתמוך בהחדרתו אל השריר.
דרך נוספת לצריכת המגנזיום היא דרך המזון, המגנזיום נמצא באגוזים, שקדים, פולי סויה, שמרי בירה, כוסמת, חיטה מלאה, אורז מלא, אפונה, שבולת שועל, עלים ירוקים, סלרי, תפוחים, עגבניות, טופו ועוד. הגברה של המגנזיום בתזונה תעזור יותר למצב המניעתי ופחות בזמן אקוטי.
דרך הספורט ואורח חיים / איתי זיו, מומחה לספורט וחדרי כושר
1. מתיחה של השריר הנגדי
2. להתנהל נכון יותר באימון ומחוצה לו. הקפדה על חימום מתאים - במיוחד באימונים שהנם בדרגת קושי גבוהה ועם טווחי תנועה גדולים במפרקים השונים (באימוני התנגדות בעיקר), שמירה על אורח חיים ספורטיבי באופן כללי, איזון מבחינת התפריט התזונתי - לרבות השלמה של ויטמינים ומינרלים כמו מגנזיום.
3. שתייה מרובה
4. עיסוי השריר המתוח.
5. הפחתת ה- Stress הפסיכולוגי והפיזיולוגי.
6. פעילות אירובית קצרה כמו הליכה, רכיבה על אופניים מסוגים שונים שייתכן שיקלו על תדירות כיווצי השרירים בלילה.
* במידה והמצב אקוטי- חשוב לבדוק בהקדם את הסיבה לכך עם איש מקצוע בתחום: אורתופד, פיזיותרפיסט ספורט, רופא ספורט, מאמן כושר מנוסה וכו'.