מחסור בשעות שינה עשוי לגרום למוח לאכול את הקשרים של עצמו. זאת השורה התחתונה של מחקר שנערך בעכברים באוניברסיטה הפוליטכנית במרצ'ה, איטליה.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
החוקרים האיטלקים עקבו אחר עכברי מעבדה ומצאו ש"תאי ניקיון" במוחותיהם היו פעילים יותר משמעותית כשנמנעה מהעכברים שינה סדירה. מה רע בזה שהמוח נכנס לסוג של כוננות פסח ומסלק מהדרך תאים מיותרים? בטווח הקצר – שום דבר. למעשה, החוקרים מצביעים על כך שהניקיון המואץ עשוי להגן על הקשרים הבריאים במוח. אבל בטווח רחוק עשוי התהליך להסב נזק – וייתכן שכאן טמון ההסבר לכך שסטטיסטית, אנשים עם היסטוריה של חסך בשינה נוטים יותר לסבול ממחלות נוירולוגיות, לרבות אלצהיימר.
מישל בלסי, מי שעמד בראש המחקר, סיפר בראיון ל"New Scientist" על מה שנעשה במעבדה: החוקרים השוו בין מוחותיהם של עכברים שישנו ככל שרצו וכאלה שנמנעה מהם שינה במשך חמישה ימים, בניסיון לחקות את המתרחש במוח במצב של מחסור כרוני בשינה.
עוד ב-mako בריאות:
>> אחת ולתמיד: האם שמן קוקוס באמת כזה טוב לנו?
>> אוכלים פחות בשר? תראו מה זה עושה לגוף שלכם
>> "כואב לי בכל שנייה ביום - והסביבה מרימה גבה
החוקרים גילו פעילות חריגה של אסטרוציטים - סוג של תאי גלייה, שהם "תאי תמיכה" לנוירונים. התאים הללו מעורבים בתהליכים רבים במוח, ובין השאר ואחראים על סילוק סינפסות ("קשרים" במוח) חלשות ושחוקות. הצוות של בליסי גילה שלאחר שינה טובה, האסטרוציטים היו פעילים בכ-6% מהסינפסות במוחותיהם של העכברים. בעכברים שמהם נמנעה שינה נראתה בתחילה פעילות ב-8% מהסינפסות, ובמצב של מחסור כרוני בשינה – ב-13.5% מהסינפסות. במילים אחרות, הוכח שמחסור חמור בשינה גורם למצב שבו האסטרוציטים מסלקים משמעותית יותר סינפסות. "הראינו לראשונה שהסינפסות ממש נאכלות על ידי האסטרוציטים בגלל חסך בשינה", אמר בליסי.
החוקרים מדגישים כי ייתכן שהתהליך הזה בפני עצמו אינו מזיק, כלומר לא הוכח שגם סינפסות נחוצות מסולקות מהדרך. אלא שפעילות מוגברת של תאי גלייה מאפיינת גם את הסובלים משורה של מחלות נוירולוגיות ניווניות, כולל אלצהיימר. כאמור, מחקרים קודמים הראו קשר סטטיסטי בין מחסור בשעות שינה וסיכוי גדול יותר ללקות במחלות הללו – והממצאים מאיטליה רומזים שהקשר אינו סטטיסטי בלבד. האם המשמעות היא ששינה טובה וסדירה יכולה ממש להגן על המוח מפני המחלות הללו? את זה מוקדם לקבוע. אבל אנחנו כל כך הולכים להרביץ הלילה שמונה שעות.
>> ההשפעה המסתורית של ליתיום על הנפש