שנת צהריים היא מנהג די נפוץ שהוא במידה רבה נחשב תלוי תרבות. ישנן מדינות שבהן שנת הצהריים היא חוק ברזל, ביניהן ספרד ואיטליה. במדינות אחרות, כמו בישראל, זה אמנם לא מושרש עמוק בתרבות, אך בהחלט מדובר בהרגל קבוע בקרב מי שיכול להרשות לעצמו לפנות זמן לכך. כעת נראה ששנת הצהריים האהובה על רבים עלולה להיות בכלל סימן למחלה קשה, לפחות במקרים מסוימים.
לפי מחקר שנעשה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, הצורך לישון שנת צהריים עשוי להיות סימן מוקדם להתפתחות של מחלת האלצהיימר. לפי ממצאיהם, נראה שהתאים במוח שאחראים לכך שנישאר ערים במהלך היום, הם בין הראשונים שנפגעים על ידי המחלה הנוירולוגית חשוכת המרפא.
צוות החוקרים ניתח מוחות של 13 אנשים שנפטרו כתוצאה ממחלת האלצהיימר. הם מצאו כי שלושה חלקים במוח שאחראיים לשיפור הערנות, ביניהם המוח האחורי ואזור ההיפותלמוס הצדי איבדו כ-75 אחוז מהנוירונים שלהם. בעבר סברו כי מה שגרם להרס התאים במוח הוא חלבון שנקרא עמילואיד-בטא, אך כעת מדענים מאמינים שהאשם בכך הוא הצטברות רעילה של חלבון טאו. ואכן במחקר הנוכחי נמצאו באותם מוחות גם הצטברות משמעותית של חלבון זה. תוצאות המחקר עשויות להיות משמעותיות כיוון שייתכן כי בהתאם לכך ישתנה הטיפול במחלה ויתמקד יותר בחלבון טאו ולא בעמילואיד-בטא.
עוד ב-mako בריאות:
>> אם לשניים: "כך ירדתי 12 וחצי ק"ג תוך חודשיים וחצי"
> האם באמת גברים "נדלקים" מהר יותר מנשים?
>> 7 סיבות מדאיגות לכך שאתם נרדמים מהר מדי
המחלה מתחילה להתפתח 20 שנה לפני שמופיעים התסמינים
"זה יוצא מן הכלל מפני שלא מדובר רק בגרעין יחיד במוח שמתנוון, אלא כל מערכת עידוד הערנות", אמר המחבר הראשי של המחקר, ד"ר ג'ון או. חוקרים מאמינים כי המחלה מתחילה להתפתח בגוף עד 20 שנה לפני שתסמיניה מתחילים להופיע וסבורים כי תרופות נגד המחלה לא יעילות כיוון שהן ניתנות למטופלים בשלבים מאוחרים מדי של המחלה.
עם זאת, ראוי לציין שמדובר במחקר קטן במיוחד ונדרשים מחקרים מעמיקים יותר שיכללו יותר משתתפים כדי להבין אם הממצאים אכן משמעותיים כפי שהם נראים כעת. בנוסף לכך, לא ברור אם בעיות בשינה (המובילות לצורך עז לישון שנת צהריים, בין היתר) הן גורם סיכון לאלצהיימר, או שהמחלה משפיעה קודם על המוח ומובילה לשינויים בהרגלי השינה בעקבות הפגיעה במערכת הערנות במוח.