בפרק הקודם ב"נינג'ה ישראל" נשבר שיא מרשים, כאשר על מסלול הדו-קרב עלה המתחרה המבוגר ביותר שהשתתף אי פעם בתוכנית. נפתלי יוסף בן ה-61 סיפק ביצוע מרשים במיוחד, אך לצערו הרב נפל על אחד המתחרים החזקים ביותר בתוכנית, שהצליח לעקוף אותו ובסופו של דבר לנצח. למרות זאת, נפתלי לא ויתר, נלחם על המסלול והוריד את הידית. את מחיאות הכפיים וההערכה שקיבל מהקהל ומהמתחרים הנוספים במתחם היה קשה לפספס- ובצדק.
היכולות הפיזיות של נפתלי הדהימו את כולם. והוא הוכיח שלגיל אין כל משמעות ביחס לכוח הרצון שלו. מה שגרם לנו לתהות - עד כמה באמת פעילות גופנית משפיעה על אנשים בגילים מבוגרים והאם היא באמת כל-כך משמעותית?
פנינו לשרון ירדן, ראשת תחום הגיל השלישי, מכון וינגייט המכון הלאומי למצוינות בספורט, וגילינו מה היתרונות של פעילות גופנית בגיל מבוגר, אילו סוגים של פעילות מומלצים יותר ולמה זה קריטי לתפקוד הפיזי הבסיסי ביותר. "ספורט בהגדרה שלו זה לא הדבר הכי בריא", פותחת שרון עם אמירה מפתיעה. אבל אין צורך להתרגש ולבטל את המנוי למכון. היא לא מתכוונת שלא מומלץ לעשות ספורט - אלא שיש לעשות הפרדה בין פעילות גופנית שהיא בריאה ונכונה לגוף, לבין ספורט מקצועי שעלול להביא את הגוף בגילים מבוגרים, למצבי קיצון ולפציעות. שרון מרגיעה ומסבירה כי: "פעילות גופנית זו אחת התרופות המומלצות ביותר ללא תופעות לוואי שליליות".
מהם היתרונות המשמעותיים בפעילות גופנית בגיל מבוגר לדעתך?
"עם הזקנה והעלייה בגיל, התפקוד הגופני יורד - כמו גם יכולות גופניות בסיסיות. חשוב לבצע את הפעילות הגופנית דווקא בגיל מבוגר, בשביל לשמר טווחי תנועה ותפקוד גופני ראוי שיאפשר עצמאות".
יש סוגי ספורט שלדעתך מתאימים או מומלצים יותר בגיל השלישי?
"אם מתחילים להתאמן בגיל מבוגר, לא הייתי ממליצה על ספורט אתגרי או ספורט קצה כמו נינג'ה או מרתונים. עדיף להתחיל פעילות שהיא מתונה, כמו פעילות עם משקלים בחדר כושר, בהשגחה של מאמן כמובן, ומשם אפשר להתקדם".
בשנים האחרונות אנחנו עדים לעלייה משמעותית בכל הקשור לפעילות גופנית. את מרגישה שזה מתבטא גם בגיל השלישי?
"חד משמעית, מרגישים את זה. לאנשים חשוב גם הנראות החיצונית וגם להיות בריאים, הם מרגישים את ההבדל בבריאות הגופנית שלהם. אצל אדם מבוגר זה יכול לבוא לידי ביטוי בתפקוד עצמאי יותר, לא להיות תלוי במישהו - וככל שאתה עצמאי יותר, יש לך ביטחון עצמי גדול יותר. זה סופר קריטי בגילים האלה".
פעילות גופנית צריכה להגיע יחד עם הקפדה על תזונה נכונה, או שזה לא בהכרח מחייב?
"עדיף לעשות אחד מהם מאשר לא לעשות כלום, ולא להגיד: משום שאני לא עושה פעילות גופנית, אני גם לא אשמור על תזונה. השילוב בין פעילות גופנית לתזונה נכונה, עוזר להגיע לחבילה שהיא מיטבית יותר. אני מכירה אנשים שהם כבדי משקל ומכורים לאימונים. הם עושים הכל כמו שצריך, אבל הם במשקל מאוד כבד כי הם אוהבים מאוד לאכול ולשתות אלכוהול. התוצאות יהיו מוגבלות, כי זה חייב לבוא ביחד".
כלומר, גם אם לא מצליחים לעשות את שניהם ביחד - עדיין עדיף שלפחות על אחד מהם תהיה הקפדה?
"כן, כי בסופו של דבר התרומה לגוף כן תקרה. אולי לא תהיה ירידה במשקל, אבל כן אפשר לשפר טווחי תנועה".
איך פעילות גופנית בגיל מבוגר תורמת למצב הנפשי?
"יש המון מחקרים שמראים שפעילות גופנית משחררת הורמון שנקרא אנדורפין, הורמון השמחה שלנו, ושזה מה שגורם בעצם להתמכרות לפעילות גופנית. ספציפית יותר, בגיל המבוגר אני רואה שזה מגיע עם תחושת הצלחה. אדם שחשב שהוא לא יכול לעשות פעילות גופנית, פתאום עובר אימון ועושה את זה מצוין. זה משפיע עליו ומרומם את הרוח ואת הנפש. יש גם את העניין החברתי שהוא משמעותי מאוד".
האימונים בקבוצות מפיגים בדידות?
"אני מעבירה הרבה אימונים לקבוצות של הגילים המבוגרים, וממש רואים את זה. כל הדיבורים והצחוקים במהלך האימון ואחרי האימון, זה מאוד מגבש ומאוד חברתי. זה מעבר לתועלת הנקודתית באימון. האימון הופך להיות משהו נלווה. יש להם עוד תירוץ, או סיבה למפגש חברתי. בגיל הזה לרוב אתה כבר לא עובד, היום שלך יכול להיות מאוד ריק - וכשאתה ממלא אותו באנשים ובפעילות, זה עושה טוב".
מתוך היכרות שלך בתור מאמנת, עד כמה ההבדלים משמעותיים בין מבוגרים שמתאמנים לכאלה שלא?
"זה ניכר בצורה גסה. מי שלא מתאמן, היכולת הבסיסית של השריר שלו מאוד נמוכה. פעולות בסיסיות כמו לקום מהכיסא, עשויות להיות מאוד קשות. נתקלתי בנשים שלא מתאמנות וטווח התנועה שלהן יורד עד לרמה שהן אפילו לא יכולות לפתוח את החזייה לבד. בגיל השלישי אני לוקחת את זה למקום של תפקוד ואיכות חיים. אדם לא צריך להיות תלוי במישהו".
כמה טיפים למי שרוצה להתחיל להתאמן ומרגיש חשש או לא בטוח מאיפה להתחיל:
- להתחיל בצורה מסודרת: לגשת למקום מסודר או למאמן שמתמחה בעיקר עם מתאמנים מבוגרים יותר, שיידע איך לכוון אתכם בהתאם ליכולות האישיות, מצב בריאותי וכו'.
- אם מעוניינים לעשות פעילות גופנית בבית לבד: אך ורק פעילות שלא דורשת טכניקה מיוחדת כמו למשל הליכה, ריצה או שחייה וגם כאן, להתחיל בצורה מסודרת בעצימות נמוכה.
- סוגי פעילות גופנית מומלצים: הרמת משקלים, הליכה, שחייה.
- לא לבצע תרגילים לבד בלי השגחת מאמן מוסמך שיכול להסביר את הטכניקה - זה עלול להוביל לפציעות, שבגיל מבוגר עלולות להיות בעייתיות יותר.
- עדיף ומומלץ מאוד לעשות אימונים אישיים או אימונים בקבוצות קטנות כדי לקבל יחס מרבי והדרכה אישית וצמודה יותר.