"כשבן הזוג שלי לא נחמד אלי בבוקר, זה הדבר הכי פוגע בעולם. הוא הרי אמור לאהוב אותי במיוחד יותר מכולם, אפילו בבוקר", אומר מילי, בת 31 מרעננה. "הוא כל כך מעצבן, לא נחמד ולא מתקשר בבוקר שלפעמים אני באמת חושבת באותם רגעים שאנחנו צריכים להתגרש".
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
העולם מתחלק לשני סוגים של אנשים, אנשים שהם אומללים בבוקר וכל השאר. כלומר, קיימים אנשים שמאוד קשה להם לקום בבוקר, הבעיה איתם היא שהם גם ממש לא נחמדים בנוסף. אם זה בן הזוג שמצליח רק למלמל תלונות חרישיות, בחור שאחרי הדייט המוצלח בוחר בבוקר לקרוא עיתון לבד בזמן שהבחורה עוד אצלו במיטה, או החברה מהלימודים שלא אומרת שלום עד אחרי השיעור ושתי כוסות קפה - למה זה כל כך בלתי נסבל והאם זה ניתן לשינוי?
הקושי לקום בבוקר יכול להיות מושפע מכל מיני גורמים שונים, ביניהם ביולוגיים, סביבתיים ואפילו נפשיים. מחקר שנעשה בשנה שעברה מצא שיש הבדלים גנטיים של ממש בין אנשים של בוקר לבין אנשים של ערב. החוקרים עדיין לא בטוחים מה גורם להבדלים האלה, אבל מה שבטוח הוא שאם אתם מתקשים לתפקד בבוקר, יש לגנטיקה שלכם חלק בזה. "גם תזונה ופעילות ספורטיבית יכולים להשפיע על מידת הערנות בבוקר", מסביר נדב הריס, פסיכולוג קליני. "חוסר תיאום בין מנגנונים ביולוגיים שונים או מחלות גופניות כמו הפסקות נשימה במהלך השינה או יקיצות – יכולים להשפיע אף הם על ההשכמה בבוקר".
אך מלבד כל הגנטיקה הזאת, יכולים להיות גם היבטים רגשיים לקושי לקום בבוקר. "למשל, אם מישהו סובל מתקופה של דכדוך, דיכאון, משבר בחיים – כמו חוסר חיבור לעבודה או קושי בתחום היחסים הזוגיים. כל אלה יכולים לגרום לקשיי השכמה", מסביר הריס. "בנוסף, הקושי לתפקד בבוקר יכול להיות קשור להיבטים תפקודיים, למשל אם מישהו סובל מקשיי ארגון, אם הוא מתקשה בניהול הזמן ומאחר ללכת לישון או מתקשה למלא את המשימות שלו בזמן, אלה עלולים לגרום לכל בוקר להיות מאבק נגד הזמן. אדם עלול לצבור חוויות שליליות ומתוך הניסיון הרע שיש לו מהבקרים הקודמים, הוא יוותר מראש על הניסיון להספיק הכל בזמן בבוקר".
הכל באשמת ההורים?
חשוב לציין כי לא כל בני האדם מתקשים לתקשר בבוקר, לא כילדים ולא כמבוגרים. אך כאשר מישהו כן מתקשה מילדות, מכל סיבה שהיא, יכולה להתווסף על כך גם ההתניה של ההורים. "אנחנו יכולים לראות איזשהו שילוב בין משהו מולד שמתווסף לו גם ממד נרכש", אומרת ד"ר סוזי קגן, מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה, בעלת מרכז לטיפול רגשי בילדים ומבוגרים. "בתחילת הדרך כשילדים ונוער מתקשים להתעורר, לפעמים יש אצל ההורים והמשפחה מעין מתן רשות וכבוד לשלבי ההתעוררות של הילד. מפני שהם מאמינים שהוא צריך את הזמן שלו, הם מעבירים אל הילד מסר שההתעוררות היא חלק מקודש. מה שילד מבין מזה, ולעיתים נושא איתו גם בהתבגרות, היא התחושה שהעולם יחכה לו עד שיתאושש. הפער נוצר ברגע שהסביבה אומרת לך להתבגר".
ואכן, התעוררות איטית או חוסר תפקוד בבוקר אינם נחשבים לגיטימיים בעולם שלנו. בין אם זה מעצבן שבני הזוג לא מתפקדים בשגרה עם הילדים, שאי אפשר לדבר עם אדם בעבודה בשעות הקריטיות של הבוקר או שחברים שלנו לא מצליחים להביע אפילו מעט חיבה כלפינו – יש המון סיבות שגורמות לקשיי בוקר להיות בלתי נסבלים בחברה שלנו. "תיאורטית, אם יש אנשים שעובדים בתחומים שלא נדרש מהם לקום מוקדם בבוקר, לא אמורה להיות סיבה לדאגה מתפקוד נמוך בבוקר", אומר הריס. "כל עוד זה לא מפריע לבני הזוג או לסובבים, ייתכן ולא תתעורר בעיה בכלל".
עוד ב-mako בריאות:
>> מיניות ואינטימיות: טיפול הסרוגייט שישנה את חיי המין שלכם
>> דברים שרק רופאים יודעים: המדריך המציאותי לרופא בישראל
>> כוח מתפרץ: האימון המושלם לאחרי שבועות
"עם זאת, יש לקחת בחשבון שבקרב מדינות ה-OECD ישראל היא מדינה בעלת שיעורים גבוהים ביותר של שעות עבודה לאדם, הנורמה היא שצריך לקום מוקדם ולהתמודד עם משימות רבות", אומר הריס. " לעיתים הסובבים יכולים להגיב באופן שלילי לאדם שמתעורר מאוחר רק מפני שהוא חורג מהנורמה, ולעיתים יכולה להתעורר אצל הסובבים תרעומת רבה. למשל הורים שמגיבים בצורה דורשנית לילד שהשתחרר מהצבא, חזר מהטיול או נמצא בחופשת סמסטר. לכן, גם על הסובבים לבדוק האם התרעומת והכעס מוצדקים והאם הם באמת נובעים מתוך חרדה וחשש לעתידו של המתקשה להשכים".
אבל על מישהו שבאמת לא ישן בלילה מסיבה מוצדקת אנחנו לא נכעס, אלו האנשים שנראים כאילו הם בוחרים להרשות לעצמם לא להתאמץ בבוקר כמו כל השאר שגורמים לנו לאבד את דעתנו. "קשה לומר שאנשים פשוט מרשים לעצמם להיות כאלה, אבל זה כנראה שילוב בין השניים – קושי אמיתי לתפקד בבוקר, וחוסר התמודדות עם המצב", אומרת ד"ר קגן. "אם אכן מדובר במישהו שמתפקד בצורה פחות טובה בבוקר, ניתן לפתור את העניין על ידי הגמשת שעות העבודה. אבל מבחינת אחריות אישית, אם אנשים יודעים שלוקח להם הרבה זמן להתעורר, שיקומו מוקדם יותר ושיתנו לגוף להתעורר. מדובר בלקיחת אחריות של שני הצדדים – גם גמישות של העולם שמסביב, אם אלו הם בני הזוג או המעסיקים וגם רצון של האדם להתאמץ לקום בבוקר".
לגבר יותר קשה לקום?
אם בדקתם עמוק בליבכם שאתם לא סתם מפחדים לצאת פראיירים בכך שאתם קמים מוקדם וסובלים בזמן שאחרים נהנים מעוד שינה מתוקה, דעו לכם שתפקוד נמוך בבוקר יכול להיות קשור לסיבות נוספות. "יכול להיות שמדובר במאבק כוח מסוים בין בני הזוג, ייתכן והקושי להתעורר מסווה קושי אחר. זו יכולה להיות בעיה תקשורתית בין בני זוג. אם נושא זה הופך למוקד, יכול להיות שחוסר תיאום בהשכמה למעשה משמש כ"פלסטר" שמכסה משהו רחב יותר, אולי זו דרך לגייס מהסביבה תשומת לב ולסמן שיש כאן בעיה. חשוב לבדוק שהקושי הזה לא יושב על איזה קושי רגשי, כאמור, תקופה של עצב, דיכאון, חיפוש ותהיה", אומר הריס. "לרוב כשמישהו מגיע לקבל עזרה בנושא, זו תלונה שמגיעה כחלק מהתמודדות רחבה יותר. למשל סטודנטים שמרגישים שהם לא ממצים את עצמם, או אנשים שמצויים בתקופה של משבר בעבודה ובקריירה. כמובן שחשוב להתייחס לנושא של הורים צעירים התמודדים עם קשיי שינה של הפעוטות. נושא השינה נקשר לתחומים רבים בחייו של אדם וכמובן שהמעבר בין שינה לערות משפיע מאוד על איך יראה היום שלנו".
בעיות תפקוד בבוקר יכולות בהחלט להשפיע על הזוגיות, בטח ובטח כשיש בית שלם לנהל בבוקר. "יש אצלי זוג בטיפול שהגבר עובד עד מאוחר בלילה, והוא צריך הרבה שעות שינה. בגלל שקשה לו להתעורר בבוקר וזה מצריך המון זמן, נוצר מצב שבו הוא לא מתפקד", מספרת ד"ר קגן. "הכל היה בסדר אם הוא עדיין היה רווק, אבל יש להם 3 ילדים קטנים, והוא לא מתפקד בשגרת הבוקר. לטענתו, הוא לא מסוגל להיות נחמד לילדים בבוקר וגם לא להיות יעיל. זוגיות משפחתית זה לא משהו שעובד, בת הזוג שלו לא מוכנה לקבל את הקושי שלו. וכרגע הפתרון שלנו הוא שהוא צריך להתעלות על עצמו 3 פעמים בשבוע ולנהל את שגרת הבית לבדו".
זה לא במקרה שהמטופלים של ד"ר קגן מציגים את הסטריאוטיפ - הגבר הוא המתקשה לקום בבוקר בשל עבודתו הקשה, והאישה צריכה להעיר את הילדים, להלביש, להכין אוכל לבית הספר, לפזר את הילדים למסגרות השונות ולהספיק להגיע לעבודה שלה בזמן. יש גם עניין מגדרי מאחורי הקושי להתעורר בבוקר, ולרוב מדובר בגברים שמרשים לעצמם להתקשות בבוקר בעוד שהנשים קמות, עם כל הקושי, ונושאות את האחריות על כתפיהן. "הקושי של גברים להתעורר ולתפקד בבוקר יכול להיות קשור לנורמה לא בריאה ולא מאוזנת שקיימת בחברה שלנו. לרוע המזל, מצופה מגברים ומאבות להישאר יותר מאוחר בעבודה, בהשוואה לנשים, וכך עלולה להיווצר שגרה שאדם מתרגל להגיע מאוחר כי גם כך הוא יסיים מאוחר את יום העבודה שלו", אומר הריס. "כך עלולים להיווצר מצבים לא מאוזנים נוספים. למשל, אמהות שנמצאות יותר עם הילדים עשויות לפתח מיומנות רבה יותר בהתמודדות עם ארגון הילדים. בהמשך, בני הזוג יכולים להיגרר למצב שבו האם מתמודדת עם הילדים בבוקר, בגלל שהיא יותר מיומנת, והבעל נדחק ממשימה זו, דבר שיכול לחזק נטייה להשכמה מאוחרת".
אפשר להתעלות על זה?
"כשהוא מתעורר איתי ועם הילדים בבית, הוא בקושי מצליח לקום מהמיטה בזמן", אומרת מילי, "אבל כשהוא בטיול עם חברים? הוא מסוגל לקום ב-5 בבוקר בלי בעיה. ואם יש לו משהו חשוב פתאום הוא מצליח לתפקד. אין דבר יותר מעצבן מזה".
ואכן, הדבר המדהים לגבי אנשים שקשה להם לקום בבוקר ושהם בדרך כלל לא נחמדים בבוקר הוא שאם יש משהו חשוב לעשות בבוקר, הם הופכים למאוד יעילים ונחמדים פתאום. האם זה נס, או שמדובר בהתגברות אמיצה על היצר לכבות את השעון המעורר? "כשמסתכלים על אותם אנשים שמאוד קשה לקום ולהתאושש בבוקר, רואים שכאשר יש להם משהו חשוב לעשות, כמו ראיון עבודה הם פתאום כן יצליחו לתקשר ויהיו נעימים", אומרת ד"ר קגן. "כנראה שמדובר באמת על איזושהי התנהגות נרכשת, המקבלת לגיטימציה מהסביבה".
כשאין את האישור הזה מהסביבה, כמו אצל אימהות צעירות או במקרה של פגישה חשובה, גם עם כל הקושי ומחסור השינה עדיין מצליחים לקום ולתפקד. "כמו כל ההתנהגויות כמעט, קשה לנו לקבל את כל החריגים", אומרת ד"ר קגן. "לכן, גם אם יש הרבה אנשים שמתקשים עם קימה בבוקר, לא כולם מתנהגים בחמיצות פנים".
5 טיפים לבוקר טוב יותר
1. תתעוררו מוקדם יותר
קשה לכם לקום בבוקר ולתפקד בבוקר? תנו לעצמכם יותר זמן להתעורר. כדאי לקום דווקא מוקדם יותר כדי לתת לגוף להגיע למצב של ערות לפני שאתם יוצאים מהבית. ככל שתהיו פחות בפוקוס בבוקר כשאתם יוצאים מהבית, כך יש יותר סיכוי שתשפכו על עצמכם קפה ותתחילו את היום גרוע.
2. תתאמצו יותר
בני הזוג שלכם נעלבים מהיחס הנוראי שאתם נותנים להם? אתם יודעים שיש הרבה לחץ בבוקר עם הילדים? גם אם קשה לכם לקום, חשוב לזכור שאתם בזוגיות (וגם במשפחה) הזאת ביחד, ואף אחד לא עובד אצלכם. תעשו מאמץ לחייך לבני הזוג בבוקר ולעזור איפה שצריך, אם הם יראו את המאמצים שלכם, יהיה להם קל יותר להתחשב בכם התמורה.
3. תלכו לישון מוקדם
כל ילד יודע שאם עייפים בטירוף בבוקר, זה כי לא ישנתם מספיק. תפסיקו לבזבז את זמן השינה שלכם על משחקי הכס, אתם אנשים בוגרים ויש לכם מה לעשות מחר בבוקר. אל תוותרו על השינה שלכם, יהיה לכם את כל הסופ"ש להשלים את כל הפרקים של הסדרות האהובות עליכם.
4. אל תשתו יין לפני השינה
זה אולי נראה לכם מרדים, אבל זה יכול לעשות בדיוק את ההיפך. האפקט של יין יכול להיות דווקא מעורר, ואז הלכו לכם עוד שעתיים יקרות ערך של שינה. לא חבל? אם בא לכם לשתות לפני השינה, כדאי לדבוק במשהו מרגיע כמו תה ירוק או חלב חם.
5. אל תסגרו את התריסים
לקום בבוקר בחשיכה מוחלטת זה אחד הדברים הכי קשים בעולם, כי מבחינתכם זה עדיין לילה. הדרך הטובה יותר להתעורר היא לעשות זאת בהדרגתיות, בדיוק כמו שהשמש עולה בהדרגתיות. כך כשתקומו לא תצטרכו לעבור את השלב הנורא של להסתנוור מהשמש.