כמיליארד אנשים בעולם מאובחנים עם רמות סוכר לא תקינות בדם. כמחצית מהם עם סוכרת, וכמחצית מהם עם טרום סוכרת. מה ההבדל ביניהם, מה המצב בישראל, מהן הסכנות, ומה אפשר לעשות כדי להוריד את רמות הסוכר בדם?
מה קורה בארץ?
בישראל, יותר מחצי מיליון אנשים חולים בסוכרת (כ-10% מהאוכלוסייה הבוגרת), בדומה לשאר העולם, אך מדובר בנתון גבוה בהרבה מהממוצע באירופה (כ-6.5%). האוכלוסייה הערבית בישראל היא בעלת שיעורי הסוכרת הגבוהים ביותר, ובאוכלוסייה החרדית שיעורי הסוכרת קצת יותר גבוהים לעומת שאר האוכלוסייה היהודית.
למה בכלל יש סוכר גבוה בדם?
במצב תקין, כאשר רמת הסוכר בדם עולה, מופרש מהלבלב הורמון בשם אינסולין. תפקיד האינסולין הוא לגרום למעבר של סוכר מזרם הדם אל תוך רקמות השריר והשומן, וכך לאזן את רמת הסוכר לטווח הנורמה.
כאשר הורמון האינסולין לא מצליח לבצע את עבודתו כראוי, הרי שהגוף יתקשה לפנות את הסוכר מהדם אל תוך התאים, ויהיה צורך בכמות גדולה יותר של אינסולין. מצב זה מכונה "עמידות לאינסולין". בשלב ראשון רמת הסוכר בדם עדיין תהיה תקינה, אך ככל שהעמידות לאינסולין תימשך, צפויה עלייה ברמת הסוכר בדם, מה שעלול להביא להתפתחות של טרום סוכרת ואף לסוכרת מסוג 2. נציין כי בחלק קטן מהמקרים, עליית הסוכר בדם נובעת מסוכרת מסוג 1, שבה הלבלב לא מסוגל לייצר את הורמון האינסולין.
מה ההבדל בין טרום סוכרת לסוכרת?
ניתן לדעת מה מצב הסוכר בדם על ידי אחת משתי הבדיקות הבאות:
הבדיקה הראשונה, המוכרת יותר, היא רמת הגלוקוז בדם (המוכרת כרמת הסוכר בדם). במצב תקין, הסוכר לאחר צום של לילה צריך להיות עד 100 מ"ג%. רמות של 100-125 מ"ג% מעידות כנראה על מצב של טרום סוכרת, ורמות גבוהות מאלו יעידו על מחלת סוכרת (אם התוצאה הגבוהה תחזור גם בבדיקה שתתבצע לפחות חודש לאחר מכן).
חשוב לציין כי רמת סוכר בדם יכולה להיות גבוהה באנשים בריאים, כמו במצבי חולי או דלקת, וכמובן אם הבדיקה נעשתה לא בצום.
הבדיקה השנייה נקראת HbA1c, או בעברית, המוגלובין מסוכרר. ככל שיש יותר סוכר בדם, כך הוא נקשר יותר לחלבון בשם המוגלובין, ונקבל תוצאה גבוהה יותר של הבדיקה. במצב תקין, רמות HbA1c של 5.6 אחוזים או פחות. טרום סוכרת מוגדרת בערכים של 5.7-6.4 אחוזים, ותוצאה של 6.5 אחוזים ומעלה תעיד על מחלת הסוכרת. נציין כי בדיקה זו משקפת ממוצע של שלושה חודשים אחרונים.
מהן הסכנות של סוכר גבוה בדם?
מצב הסוכרת בארץ ובעולם גבוה ומדאיג, וההשערה היא שהמספר האמיתי של חולי הסוכרת גבוה בכ-50-30 אחוז מהמספרים הרשמיים, שכן חלק גדול מהחולים לא מאובחן. בממוצע, כל חמש שניות נפטר בעולם אדם עם סוכרת. המחלה מביאה לחולי רב ולפגיעה משמעותית באיכות החיים, שכן היא פוגעת באיברים רבים ועלולה להביא לקטיעת גפיים, פגיעה בכליות, פגיעה בראייה ועיוורון, פגיעה במערכת העצבים ועוד.
מהן הסיבות לסוכר גבוה בדם?
קיימות לא מעט סיבות להתפתחות של עמידות לאינסולין, וכאמור, עם הזמן, כנראה להתפתחות של טרום סוכרת וסוכרת. הסיבות העיקריות הן גנטיקה (ולכן למי שיש היסטוריה משפחתית צריך להיות עוד יותר מודע לעניין), אכילה לקויה, עודף משקל והשמנה, לחץ, שינה לא טובה, גיל מבוגר וחוסר פעילות גופנית. גם למצב הסוציו-אקונומי יש חשיבות – 75 אחוז מחולי הסוכרת מגיעים ממדינות בעלות הכנסה נמוכה-בינונית.
אז מה אפשר לעשות?
קודם כול, כדאי לוודא שאתם עושים בדיקות דם תקופתיות. מי שמעוניין להוריד את רמת הסוכר בדם לנורמה, או להשאיר אותם בנורמה, כדאי שיקפיד על חמשת הסעיפים הבאים:
לזוז: מחקרים מראים שככל שכמות הצעדים יורדת וככל שמשך הישיבה הרציפה עולה, כך עולה התנגודת לאינסולין. במילים פשוטות, כדאי לשבת כמה שפחות. נסו לאמץ הרגל שכל חצי שעה-שעה אתם קמים להליכה קצרצרה, אפילו של דקה או שתיים. ככלל, מומלץ להגדיל את הפעילות היומיומית כמו להחנות את הרכב רחוק יותר, להשתמש במדרגות במקום במעלית, לנקות את הבית, לעבוד בגינה וכד'.
אימוני כוח: כאן יש רווח כפול בהקשר של רמות סוכר בדם. אימוני הכוח (כמו בחדר כושר) מעלים את מסת השריר, ומסת השריר אחראית לקליטה של סוכר מהדם אליהם. כלומר, ככל שנבצע יותר אימוני כוח, נוכל להעלות את מסת השריר ובכך להפחית את רמות הסוכר מהדם. שנית, אימוני הכוח עצמם גורמים לסוכר להיכנס אל תוך תאי השריר ללא אינסולין, ובכך משפרים את העמידות לאינסולין.
שינה: מחקרים שונים הראו כי רמות הסוכר בדם עולות כאשר לא ישנים מספיק (פחות מ-7 שעות ובוודאי פחות מ-6 שעות) וכאשר השינה לא איכותית (שעת שינה מאוחרת, שינה לא רציפה, שינה ללא חושך מוחלט ועוד). שינה לקויה ועומס בעבודה ובחיים האישיים מעלים את רמות הסטרס, וסטרס גבוה בפני עצמו עלול להביא לעלייה ברמות הסוכר בדם. פעילות גופנית יכולה להיות דרך מעולה להתמודדות עם סטרס.
תזונה נכונה: כדי להפחית את הסוכר בדם לא חייבים להימנע לגמרי מפחמימות. מה שכן, מומלץ מאוד להימנע ממזונות מעובדים וכאלה שמכילים כמות גבוהה של סוכרים, כמו עוגיות, שתייה מתוקה (כולל מיץ סחוט), שוקולדים וכד'.
ירידה במשקל: עודף משקל והשמנה מעלים משמעותית את הסיכון לפתח סוכרת, וגם להחמיר אותה כאשר היא כבר קיימת. לכן, מומלץ מאוד לנסות לרדת במשקל – גם ירידה של 5 אחוזים ממשקל הגוף עשויה להביא לשיפור ברמות הסוכר בדם, גם אם טרם הגענו למשקל המומלץ. אך שימו לב, גם אנשים בעלי משקל תקין יכולים לפתח טרום סוכרת וסוכרת.
שורה תחתונה
אמנם נראה שצריך לנקוט פעולות רבות כדי להוריד את רמות הסוכר בדם, בעיקרן ביצוע פעילות גופנית, שיפור התזונה והשינה וכמובן ירידה במשקל, אך החדשות הטובות הן ששיפור של כל אחד מאלו, גם ללא ירידה במשקל, עשוי להביא להטבה של הסוכר בדם. כלומר, גם אם הניסיון לרדת במשקל לא צולח, אין זה אומר שעלינו להזניח את שאר הדברים. כדאי להמשיך עם תזונה נכונה, שינה טובה וביצוע פעילות גופנית, כי כל אחד מהם עשוי לשפר משמעותית את איכות החיים בכלל ואת רמות הסוכר בדם בפרט.
- אמיר וינוגרד הוא דיאטן קליני ובעל תואר שני בבריאות הציבור