סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם. מחקרים רבים מצביעים על גורמי סיכון הקשורים לסרטן השד, לעומת גורמים המעניקים הגנה ומסייעים בהפחתת הסיכון לחלות. נוסף להקפדה על אורח חיים בריא, חשוב לבצע בדיקות סקר לאבחון מוקדם של סרטן השד בהתאם לגיל, ולהזמין תור לבדיקת דם בקופות החולים (חינם לנשים ממוצא אשכנזי בכל גיל) לגילוי נשאות גנטית BRCA1/2 המעידה על סיכון מוגבר לחלות בסרטן השד או סרטן השחלה.
>> 8 דברים שאתן חייבות לדעת על סרטן השד
- פעילות גופנית וסרטן השד
מחקרים מעודכנים הוכיחו קשר בין פעילות גופנית לבין הפחתת הסיכון לסרטן שד, בייחוד לאחר גיל המעבר. נשים העוסקות בפעילות גופנית סדירה נמצאות בסיכון נמוך בהשוואה לנשים לא פעילות. אחד המחקרים בדק את הקשר בין פעילות גופנית, התנהגות יושבנית וסיכון לסרטן השד באמצעות איסוף נתונים מ-10,812 בוגרות אוניברסיטה בגילי 42-26 במשך כמעט 20 שנה. במהלך תקופת המעקב החציונית של 11.8 שנים אובחנו 101 מקרים של סרטן השד. המשתתפות חולקו לקבוצות על פי רמות הפעילות הגופנית שלהן וכמות הזמן שבילו בצפייה בטלוויזיה. נשים עם רמת פעילות גופנית גבוהה היו בסיכון נמוך משמעותית לפתח סרטן השד, בעוד שאלה שצפו בטלוויזיה במשך יותר משעתיים ביום היו בסיכון מוגבר ב-67 אחוז. מסקנת המחקר כי פעילות גופנית מוגברת מפחיתה את הסיכון לסרטן השד, בעוד שהתנהגות יושבנית מגבירה אותו.
- עישון וסרטן השד
עדויות מדעיות מצאו כי עישון מעלה את הסיכון לחלות במחלות סרטן שונות, בהן סרטן השד. הימנעות מעישון סיגריות, כולל נרגילה וסיגריות אלקטרוניות, מפחיתה את הסיכון לחלות. אחד המחקרים המעודכנים בתחום מצא כי חשיפה לאדי סיגריות אלקטרוניות מעודדת את התפתחותם של גידולים בשד וגרורות בריאות. החוקרים שיערו כי חשיפה לאדי סיגריות אלקטרוניות משנה את התקשורת בין תאי הגידול בשד ובין תאי מערכת החיסון, כך שבמקום לזהות את תאי הגידול ולהשמידם, נוצרת מיקרו-סביבה המעודדת את צמיחת הגידול. החוקרים ערכו מחקרים בתאים ובעכברי מעבדה ממין נקבה. קבוצת המחקר נחשפה לאדי סיגריות אלקטרוניות וקבוצת הביקורת נחשפה לאוויר נקי ומסונן. לכל הקבוצות הוזרקו תאי סרטן שד כשבוע לאחר תחילת החשיפה. מדי שבוע בוצע מעקב על צמיחת הגידול בשד ועל שליחת גרורות לריאות. עכברים שנחשפו לאדי סיגריות אלקטרוניות הראו שיעור גבוה משמעותית של צמיחת גידולים בשד והתפתחות גדולה יותר של גרורות בריאות בהשוואה לקבוצת הביקורת. צמיחת הגידול בקבוצת הסיגריות האלקטרוניות גדלה פי 2.27 בשבוע, בהשוואה ל-1.24 פעמים בקבוצת הביקורת. גרורות בריאות בקבוצת הסיגריות האלקטרוניות גדלו ב-60 אחוז, עם עלייה של 20.71 אחוז בשגשוג התאים.
- תזונה וסרטן השד
מחקרים מצאו כי תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת הגברת ירקות והפחתת מזון מעובד יכולה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד. אחד המחקרים ארוך טווח במיוחד בהשתתפות 182,145 נשים אמריקאיות בגילי 59-27 ניתח את צריכת הפירות והירקות של המשתתפות. במהלך תקופה זו אובחנו 10,911 מקרים של סרטן שד פולשני. המחקר מצא כי נשים שצרכו יותר מ-5.5 מנות של פירות וירקות ביום היו בעלות סיכון נמוך ב-11 אחוז לפתח סרטן שד בהשוואה לאלו שצרכו 2.5 מנות או פחות. נוסף לכך, צריכה גבוהה יותר הייתה קשורה להפחתה של 22 אחוז בסיכון לסרטן שד מסוג HER2 חיובי, הפחתה של 6 אחוזים בסיכון לסרטן שד שלילי לקולטן אסטרוגן, והפחתה של 15 אחוזים בסיכון לסרטן שד משולש שלילי. החוקרים הסיקו כי הגברת צריכת הפירות והירקות חשובה להפחתת הסיכון לסרטן השד, בייחוד לצורות אגרסיביות שלו.
- אלכוהול וסרטן השד
עדויות מדעיות שהצטברו בשנים האחרונות מצאו כי הסיכון להתפתחות של סוגי סרטן שונים וביניהם סרטן שד עולה ככל שגוברת כמות האלכוהול הנצרכת על בסיס קבוע. מומחי האגודה למלחמה בסרטן ממליצים לנשים להגביל שתיית אלכוהול ועדיף להימנע מצריכתו לחלוטין, במיוחד לאלו הנמצאות בסיכון גבוה מומלץ לא לצרוך כלל משקאות אלכוהוליים. מחקר מרתק שנערך בנושא בחן 264 נשים שאובחנו עם סרטן השד תוך התמקדות בצריכת האלכוהול שלהן לפני האבחנה. הנשים חולקו לקטגוריות של לא שותות, שותות במתינות (עד 13 גרם ליום), ושותות כבדות (מעל 13 גרם ליום). שיעורי ההישרדות היחסית לעשר שנים היו 88 אחוז עבור לא שותות, 89 אחוז עבור שותות במתינות, ו-65 אחוז עבור שותות כבדות. הממצאים מצביעים על כך שצריכת אלכוהול גבוהה לפני האבחנה מפחיתה משמעותית את הסיכויים לשרוד עשר שנים לאחר האבחנה, מה שמצביע על כך שאלכוהול עלול להשפיע לרעה על התקדמות הסרטן וההישרדות מהמחלה.
למידע על שירותי האגודה למלחמה בסרטן בנושא סרטן השד, פנו בשיחת חינם לטלמידע המאויש 24/7 לטלפון שמספרו 1-800-599-995 או היכנסו לאתר האגודה למלחמה בסרטן