ישנן גישות האומרות שדגנים מלאים צריכים להוות 50%-60% מהתזונה שלנו. אבל איפה משלבים דגנים מלאים? ובכן, אפשר להוסיף אותם לכריכים, כמצע לתבשילים וגם בסלטים. יש סלט פסטה, סלט קינואה, סלט בורגול (טבולה), מדי פעם אפשר למצוא גם מתכון לסלט אורז מלא, אבל מה עם סלט גריסים?
את גריסי הפנינה אפשר למצוא בדרך כלל במרקים, תבשילים, חמין ועוד. בדך כלל יש להם מרקם "מושי" כזה, וקשה לחשוב עליהם כבסיס לסלט. אבל אם לא מבשלים את הגריסים בישול מלא, יש להם מרקם מאוד מעניין שמשתלב בסלט לא רע בכלל.
מה היתרונות הבריאותיים של הגריסים? מקורם בשעורה, הם דגן כמעט מלא, קל לעיכול ובעל ערך גליקמי נמוך יחסית, מה שהופך אותן למזון מומלץ לילדים (בזכות זה שהוא קל לעיכול) וגם לסוכרתיים (עקב הערך הגליקמי הנמוך). גם ברפואה הסינית ממליצים על גריסי פנינה.
ניתן להשרות את גריסי הפנינה במים רותחים עד לריכוך קל, או לבשל ארוכות כמו אורז מלא כדי להרוות את הדגן בנוזלים. לצורך הכנת הסלט הזה, אנחנו נבשל את הגריסים בישול חלקי כדי לשמור עליהם "אל דנטה".
החלטתי לשלב את הגריסים בסלט רענן שמזכיר את הסלט הפולני שמכיל גזר, תפוזים וסוכר, מכירים? אז כמובן שאין פה סוכר, אבל אם רוצים מתיקות אפשר לשים דבש. במקום התפוז השתמשתי בקלמנטינה, כי הן פשוט כל כך טעימות העונה.
סלט גריסים, גזר ואוכמניות מיובשות
המרכיבים:
1 כוס גריסי פנינה
1 כף שמן זית
1/4 כוס אוכמניות מיובשות או צימוקים שחורים
4-5 גזרים מגוררים
חופן פטרוזיליה קצוצה
1 קלמנטינה סחוטה
מלח ופלפל שחור
אפשרות לשדרוג:
3 גבעולי בצל ירוק קצוץ
אופן ההכנה:
1. שוטפים היטב את הגריסים ומסננים. מעבירים לסיר בינוני, מוסיפים שתי כוסות מים רותחים, מביאים יחד לרתיחה ומבשלים מכוסה כ-20 דקות. מעבירים לקערה, מאווררים ומצננים.
2. מוסיפים שמן זית לגריסים ומערבבים. מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים.
* ליה שומרון פינדר היא בוגרת בית הספר Natural Goutmet Institute בניו יורק, מגישת טלוויזיה ("מתכון בטוח"), מרצה ומנחת סדנאות בישול בריא.
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!